Τέσσερα παιχνίδια με τον… εξορκισμό της εθνικής μας στον κακό της δαίμονα, την Τσεχία, την καταπληκτική Ιταλία με τη σειρά της να αποτελεί η ίδια τον κακό δαίμονα της Σερβίας και ένα ασύλληπτο παράδοξο στα τελικά σκορ των αγώνων να ξεχωρίζουν. Συγκεκριμένα τρία από τα τέσσερα ματς της ημέρας έληξαν με 94-86 και το τρίτο έληξε με… 94-88. Αναλυτικά:
Σε μια πραγματική σκυλομαχία όπου καμία ομάδα δεν μπορούσε να πάρει κεφάλι, οι Πολωνοί στα τελευταία λεπτά έκαναν τα απαραίτητα πράγματα σωστά και με ηγέτη έναν σπουδαίο Mateusz Ponitka, έφτασαν στο τελικό 86-94, το οποίο τους δίνει την πρόκριση στους ‘8’, κάτι που πανηγυρίστηκε έξαλα, και θα βρουν απέναντί τους τη Σλοβενία.
Ο νέος παίκτης της Reggio Emilia (σοβαρά τώρα, πώς γίνεται αυτός ο παίκτης να μη βρήκε συμβόλαιο στην EL; ) σε 32:29 είχε 22 πόντους με 9 rebounds, 6 assists και 3 κλεψίματα, ενώ ο A.J Slaughter είχε 24 με 5, 4 και 2 αντίστοιχα.
Από την Ουκρανία ο Bobrov είχε 15, οι Sanon και Pustovyi από 13 έκαστος, ο Mykhailiuk 12 και ο Tkachenko 10.
Η Ουκρανία του Aigars Bagatskis ολοκληρώνει ένα τουρνουά, αφήνοντας καλές εντυπώσεις, κάνοντας μάλιστα και μια υπέρβαση στην κατάταξη του ομίλου τους, ενώ οι Πολωνοί θα παίξουν τις ελάχιστες πιθανότητές τους απέναντι στη Σλοβενία με φόντο μια θέση στη ζώνη των μεταλλίων!
Μερικοί μπορεί να το θεωρείτε έκπληξη μεγατόνων, εμείς πάντως όχι. Είχαμε μιλήσει εξάλλου για το mentality της Κροατίας στο preview μας.
Η Φινλανδία λοιπόν, πανάξια και απολύτως καθαρά, υπέταξε την Κροατία, η οποία σε όλο το ματς ακολουθούσε στο σκορ και έδειχνε σαστισμένη. Η Φινλανδία με 5-Out διατάξεις, άνοιξε χώρους στο ζωγραφιστό, ώστε ο ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Lauri Markkanen να χτυπήσει με την πολύ αποτελεσματική του ντρίμπλα τους αργοκίνητους ψηλούς της Κροατίας και αυτό δούλεψε στην εντέλεια. Ο νέος SF/PF/C της Utah έγραψε 43 πόντους από τους 94 της ομάδας, του έχασε το Double-double για μόλις ένα rebound, έδωσε 3 τελικές πάσες, είχε 3 κλεψίματα και ούτε ένα λάθος, σουτάροντας ταυτόχρονα με το εξαίσιο 19/29 εντός παιδιάς (66%). Οι λέξεις νομίζω μοιάζουν πολύ φτωχές, για να περιγράψουν την απόδοσή του. Εξαιρετικοί βοηθοί οι Salin με 17 πόντους (5/10 τρίποντα) και Maxhuni με 16.
Από την Κροατία, που τα λέγαμε προχτές, μετά τις αλχημείες που έκαναν στο τέλος του ματς με την Ουκρανία, ότι μπορεί να το φυσάνε και να μην κρυώνει, ξεχώρισε ξανά ο Bojan Bogdanovic με 23 και τον ακολούθησε ο Smith με 17.
Η Φινλανδία ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τους Ισπανούς στη φάση των ‘8’ και η Κροατία πηγαίνει σπίτι της…
Είναι ο Gianmarco Pozzecco που αξίζει όλα τα συγχαρητήρια σήμερα. Στην 3η περίοδο και μετά τη 2η τεχνική ποινή που χρεώνεται, αποχωρεί από το ματς και αγκαλιάζει έναν-έναν τους παίκτες και συνεργάτες του πριν φύγει για την εξέδρα δακρυσμένος. Αυτή τη στιγμή γέμισε με συγκίνηση και ένα αίσθημα απίστευτης ομαδικότητας κάθε παίκτη της Ιταλίας, παίζοντας για τον προπονητή του και για αυτή ακριβώς τη στιγμή. Η Ιταλία έπαιξε τρομερό μπάσκετ, δεν φοβήθηκε ποτέ και έκανε τη μεγάλη έκπληξη όχι μόνο της ημέρας αλλά ολόκληρου του τουρνουά, πετώντας έξω ένα από τα μεγάλα φαβορί, τη Σερβία του Nikola Jokic, που πάλευε μόνος του (32 PTS, 13 REB, 4 AST, 2 STL, 1 BLK).
Η Ιταλία με ηγέτη τον ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΌ Marco Spissu, τον οποίο σας είχαμε χαρακτηρίσει στο preview μας, ως πιθανή αποκάλυψη έφερε το ματς τούμπα στην 3η περίοδο και στην 4η απλώς “αποκεφάλισε” τους σαστισμένους Σέρβους που δεν ήξεραν, τι ήταν αυτό που τους βρήκε! Ο Spissu των 6.8 πόντων στο τουρνουά, έπιασε φωτιά και με 22 πόντους (6/9 τρίποντα 5/5 εκ των οποίων στην 3η περίοδο, 4 rebounds, 6 assists, 2 κλεψίματα, 0 λάθη), έβαλε φωτιά στο φυτίλι, ώστε να σκάσει η ιταλική βόμβα και να ακουστεί παντού σε όλη την Ευρώπη! Εξαιρετικός και ο Nicolo Melli με 21 πόντους, 6 rebounds, 4 assists, 2 κλεψίματα και 2 κοψίματα, όπως επίσης εξαιρετικός ο Achille Polonara με 16, 8, 3, 2, 1 αντίστοιχα. 19 πόντους πρόσθεσε και το αστέρι της ομάδας, Simone Fontecchio!
Τρομερό στατιστικό το 6/13 τρίποντα των ψηλών, Melli-Polonara, καθώς ήταν ένα μεγάλο όπλο απέναντι στον Nikola Jokic, που αναγκάστηκε να βγει από το “βαμμένο” και να μαρκάρει περιφερειακά. Οι Ιταλοί είχαν 22 τελικές για 7 λάθη, ενώ οι Σέρβοι του άπλετου playmaking, 17-16.
Τεράστιο ΜΠΡΑΒΟ στην Ιταλία, που όπως είπαμε και στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων και μετά την επισημοποίηση των ζευγαριών, μετά την “κηδεία” που έκαναν στο προολυμπιακό στη Σερβία και μάλιστα μέσα στο Βελιγράδι, σήμερα πραγματοποιούν το… μνημόσυνο και φαίνονται πραγματικά η δική τους “Νέμεσις”.
Η εθνική μας προβλημάτισε έντονα απέναντι στα μεγάλα και γρήγορα κορμιά του κακού δαίμονα, της Τσεχίας. Δόθηκαν προκλητικά ελεύθερα σουτ στον Αντετοκούνμπο και σε ορισμένους παίκτες, ο Γιάννης στο Α’ μέρος πελάγωσε από την ανελέητη φλοτ άμυνα του Vesely και ήταν εκτός τόπου και χρόνου και αν δεν ήταν ο εξαιρετικός Νικ Καλάθης, που αγωνίστηκε σε ολόκληρα τα πρώτα 20′ της αναμέτρησης με 11 πόντους και 5 assists, πιθανόν το ματς σήμερα να ήταν εντελώς διαφορετικό. Ταυτόχρονα η off ball επίθεση της Τσεχίας με τους Hruban-Bohacik δούλεψε εξαιρετικά, όσο ο Satoransky, που και πάλι δεν ήταν 100% έτοιμος, μοίραζε έξοχα το παιχνίδι, διαβάζοντας κυνικά τα mismatches στην καρδιά της ρακέτας, με τους πολύ αποτελεσματικούς finishers της ομάδας του να κάνουν μεγάλη δουλειά.
Ωστόσο στην επανάληψη, η φθορά από φάουλ των Τσέχων ψηλών και η είσοδος των Λαρεντζάκη και Παπαπέτρου που λειτούργησαν ως game-changers, παίρνοντας χωρίς φόβο τα προκλητικά ελεύθερα σουτ που οι υπόλοιποι δίσταζαν να πάρουν και φέρνοντας μεγάλο effort στο αμυντικό κομμάτι, κερδίζοντας κατοχές, έστρωσαν το χαλί στον Γιάννη, ώστε να ηρεμήσει και να βρει τον καλό του εαυτό, τον οποίο εμφάνισε στα τελευταία 15′ της αναμέτρησης, διάστημα στο οποίο πέτυχε το συντριπτικό ποσοστό των πόντων του, νικώντας μάλιστα και τον ψυχολογικό πόλεμο του εντελώς ελεύθερου σουτ από το τρίποντο, που έδιναν οι Τσέχοι, βάζοντας το μαχαίρι στην καρδιά τους με το δεύτερο του τρίποντο, το οποίο έληξε και το ματς. Ο Γιάννης τελείωσε με 27 πόντους, 10 rebounds και 5 assists, ενώ ο καταλυτικός Νικ Καλάθης με 14, 5 και 6 αντίστοιχα συν 3 κλεψίματα ο εξαιρετικός, ο Παπαπέτρου που είχε 13 και ο Σλούκας με 10 ήταν οι υπόλοιποι διψήφιοι σκόρερ της ομάδας μας.
Από την Τσεχία, που σε ακόμα ένα τουρνουά εμφανίστηκε άκρως ανταγωνιστική και πανέτοιμη για κάθε πρόκληση και που αν δεν είχε την ατυχία με τον Satoransky στα προκριματικά του παγκοσμίου λίγα 24ωρα πριν την έναρξη του τουρνουά, θα εμφανιζόταν ακόμα πιο καλή κι επικίνδυνη, ξεχώρισε ο Vojtech Hruban με 17, ο Jan Vesely με 21, οι Balvin και Bohacik με 12 και 11 αντίστοιχα, ενώ ασφαλώς αξίζουν αναφοράς τα 8 rebounds και οι 17 (!!!) assists του Thomas Satoransky!
Η Τσεχία φεύγει με το κεφάλι ψηλά και με μια πικρία λόγω της ατυχίας της, σε έναν όμιλο που μάλιστα διοργάνωσε η ίδια, ενώ η εθνική μας ετοιμάζεται για το παιχνίδι των προημιτελικών απέναντι στην διοργανώτρια του τουρνουά, Γερμανία.
Επιμέλεια: Outsider