Εσκα – Α΄Ανδρών: Το «σκάλισμα» της προκήρυξης για πρωταθλητές και πεσόντες

Άκρως ενδιαφέρουσες ήταν οι σημερινές κληρώσεις στα πρωταθλήματα ανδρών της ΕΣΚΑ. Αναμφισβήτητα, το επίπεδο της Ένωσης σε κάθε κατηγορία είναι απαιτητικό και διόλου εύκολο.

Η νέα τάξη πραγμάτων με τον αριθμό των ομάδων και τον επιμερισμό τους σε Ομίλους δίνει νέο χρώμα στα πρωταθλήματα, με τις δεύτερες σκέψεις και τις επόμενες φάσεις να απασχολούν δικαίως τις σκέψεις των πρωταγωνιστών για την υλοποίηση των στόχων που θέτουν.

Με αφορμή λοιπόν τη σημερινή διαδικασία, που βάζει τους πάντες στο κλίμα των αγώνων, σκαλίζουμε τις προκηρύξεις και σας παρουσιάζουμε το καθεστώς των ανόδων, με πρώτη επιλογή την Ά Ανδρών.

Α΄Εσκα

Η άνοδος στη Γ’ Εθνική είναι προϊόν μιας άκρως απαιτητικής διαδικασίας, αφού το επίπεδο είναι πολύ υψηλό και δεν έχει πραγματικά να ζηλέψει τίποτα από την «αίγλη» των εθνικών πρωταθλημάτων.

Eίναι ηλίου φαεινότερον, ότι στον Β΄όμιλο, οι Δευτέρες θα έχουν ξεχωριστό χρώμα, αφού ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα ενισχυμένος. Τα δύο μεγάλα φαβορί Πανελλήνιος και Χολαργός θα κονταροχτυπηθούν στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, με αποτέλεσμα η regular season να είναι καθοριστική.

Η άνοδος

Μετά την ολοκλήρωση της Α ́ φάσης θα προκριθούν για την Β ́ φάση οι τέσσερις (4) πρώτες ομάδες κάθε ομίλου (2Χ4 = 8 ομάδες) σύμφωνα με τον πίνακα της βαθμολογικής κατάταξης του κάθε ομίλου της Α ́ φάσης.

Τα αποτελέσματα των αγώνων μεταξύ των τεσσάρων (4) προκριθέντων ομάδων κάθε ομίλου,  μεταφέρονται στον βαθμολογικό πίνακα της Β ́ φάσης και ως εκ τούτου οι ομάδες αυτές δεν θα αγωνισθούν μεταξύ τους στην Β ́ φάση.

Στην Β ́ φάση θα αγωνισθούν οι ομάδες του Α ́ ομίλου με τις ομάδες του Β ́ ομίλου, σε διπλούς αγώνες και σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτισθεί.

Οι ομάδες που θα καταλάβουν την πρώτη (1η) και δεύτερη (2η) θέση στον βαθμολογικό πίνακα της Β ́ φάσης, είναι η πρωταθλήτρια και δευτεραθλήτρια ομάδα της Α ́ κατηγορίας Ανδρών για την αγωνιστική περίοδο 2022-2023.

Τέλος, η δευτεραθλήτρια ομάδα θα συμμετάσχει σε αγώνες μπαράζ ανόδου για την Γ ́ Εθνική Κατηγορία σύμφωνα με την Γενική Προκήρυξη της Ε.Ο.Κ

Ο υποβιβασμός

Οι ομάδες που θα καταλάβουν σύμφωνα με τον βαθμολογικό πίνακα της Α ́ Φάσης τις θέσεις 5,6,7,8 και 9 (ο 10ος πέφτει απευθείας) θα συμμετέχουν στην Γ ́ φάση.

Στην Γ ́ φάση θα αγωνισθούν οι ομάδες του Α ́ ομίλου με τις ομάδες του Β ́ ομίλου, σε διπλούς αγώνες και σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτισθεί.

Οι ομάδες που θα καταλάβουν την 7η, 8η, 9η 10η θέση στον βαθμολογικό πίνακα της Γ ́ φάσης, υποβιβάζονται στην Β ́κατηγορία Ανδρών.

Σε περίπτωση που υποβιβασθούν ομάδες της Ένωσης από την Γ ́ Εθνική Κατηγορία, τότε αντίστοιχα αυξάνεται ο αριθμός των ομάδων που υποβιβάζονται στην Β ́ κατηγορία.

Το συνολικό σχόλιο

Κλείνοντας, σε ένα πρωτάθλημα, στο οποίο όσοι δεν βγουν στις πρώτες 4 θέσεις της κανονικής διάρκειας κινδυνεύουν ακόμη και με υποβιβασμό (λίγο ακραίο, αλλά όχι και out of bounds) γίνεται αντιληπτή η πίεση της κανονικής διάρκειας. Λόγω του ότι η Γ΄Εθνική θα φέρει πολλούς υποβιβασμούς (από τους 12,πέφτουν οι 6) και στους οποίους θα εμπλακούν και οι αθηναϊκές ομάδες, η φετινή χρονιά είναι πολύ ιδιαίτερη και μια καλή πορεία για μια μεσαία ομάδα μπορεί να να μην εισπραχθεί σε αποτέλεσμα και να πέσει κατηγορία.

Επιμέλεια: Σπύρος Κόγκας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ