«Ερμής Αργ.– Αστέρας Αγ. Δημητρίου: Βελτιωμένοι οι γηπεδούχοι – Πώς «εξέθεσαν» τον Αστέρα

Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Τα play offs της Γ΄Εσκα έβαλαν λίγο φρένο στην καθιερωμένη μας τεχνική ανάλυση των αγώνων της Α΄Ανδρών στην Εσκανά. Στην εν λόγω ανάγνωση, είχαμε προαναγγείλει τον σχολιασμό του Ερμή Αργυρούπολης – Αστέρα Αγ. Δημητρίου.

Οι γηπεδούχοι πήραν μια σημαντική νίκη που συνοδεύτηκε και από πραγματικά καλή εμφάνιση, που αγνοούσαμε εδώ και πολύ καιρό.

Ο Αστέρας ξεκινά με ένα διπλό zipper screen, στο οποίο δουλεύει για τον εξωτερικό screener του περισσότερο, ο οποίος κάνει pop out και σκανάρει το γήπεδο, όντας το κέντρο λήψης αποφάσεων. Ο Ερμής στο ίδιο διάστημα έχει ξεκινήσει πιο καλά. Παίζει side picks για να περάσει κυρίως την μπάλα στη weak side ή τρέχει flex screens για post ups του ψηλού με του screener να “φλασάρει” στη γραμμή των βολών ώστε να γίνει η τελική επίθεση.

Επίσης βλέπουμε ένα εισαγωγικό cross play, με τους περιφερειακούς να ανακατεύουν σε πρώτο χρόνο την άμυνα και την επίθεση να τρέχει έπειτα ένα PnR με screen the screener καταστάσεις (Spanish PnR) με τον back screener να κάνει το pop out στο τρίποντο για εκτέλεση. Ο Ερμής συνεχίζει αυτό το “φλας” στις βολές για να δει κάποιες high low συνεργασίες, όμως η front άμυνα στο post από τους φιλοξενούμενους αποτρέπει την εισαγωγική πάσα. Έτσι όμως δεν είναι ιδιαίτερα αποδοτικοί στο αμυντικό ριμπάουντ. Ο Ερμής γενικά κυνηγά το early PnR ή το early post. Από την άλλη με την είσοδο του εξαιρετικού ‘4’ ο Αστέρας, γίνεται πιο γρήγορος και απειλητικός. Βλέπουμε κάποιες διατάξεις Horns με πάσα στον έναν ψηλό και UCLA cut από τον ‘4’, ώστε να περάσει την μπάλα μέσα και να υπάρχει in and out situation. Καλή σκέψη. Βλέπουμε τον Ερμή να έχει στοχεύσει στον ‘4’ αμυντικά. Θέλει να τον κρατήσει στο δεξί άκρο του γηπέδου επιθετικά (το κακό του χέρι) και αποτρέπει τον κεντρικό διάδρομο, ειδικότερα όταν πάει να μπει με το αριστερό.

Η στόχευση του Αστέρα

Ο Αστέρας θέλει να βάλει τον ηγέτη του στα καλά του σημεία είτε με off screens είτε με hand offs. Μας κάνει εντύπωση ότι ο Ερμής έχει κάποια καλά baseline cuts από τους παίκτες του τα οποία γενικά ο PG δεν βλέπει. Η τακτική της 5-out εξυπηρετεί σε αυτό.

Επίσης να τονίσουμε το θέμα της επαναφοράς. Ο Αστέρας απλώς θέλει να επαναφέρει την μπάλα για να εκδηλώσει επίθεση από την αρχή, ενώ ο Ερμής έχει πετύχει κάποιες εξαιρετικές πάσες στην καρδιά της άμυνας, τις οποίες ωστόσο οι παίκτες του δεν τελείωσαν.

Ο ‘4’ εισάγει εξαιρετικά την μπάλα στο ποστ. Ο Αστέρας έχει βγάλει κάποια pind downs που περνάν εύκολα την μπάλα στο low post από την κορυφή, αφού η άμυνα είναι “σκιά” από τον Ερμή. Ο ψηλός του Αστέρα δεν τελειώνει εύκολες φάσεις ή δεν πιάνει τις πάσες.

Στην αρχή του Β’ δεκαλέπτου ο Ερμής βγάζει μια εξαιρετική motion offence με iso στην κορυφή και τρίποντο.

Ο Αστέρας έπειτα αρχικά με ένα flex με τον ΄4΄ ως σκρίνερ θέλει να περάσει την μπάλα στο ποστ (ακολουθεί το pin down για το ‘4’) ή μέσω diamond διατάξεων. Το θέμα είναι ότι η μπάλα μπαίνει στο ζωγραφιστό αλλά δεν παίρνει κάτι η ομάδα. Εδώ πρέπει να το δουλέψουν αυτό.

Ο Ερμής βελτιώνει συνεχώς τη ροή της επίθεσής του. Βγάζει ωραίες συνεργασίες με flow, λιγότερη ντρίμπλα και φυσικά περισσότερη κίνηση μακριά από την μπάλα. Μεταφέρει την μπάλα από δυνατή σε αδύνατη πλευρά και βάζει την αντίπαλη άμυνα σε συνεχή σπριντς.

Δίνει πρωτοβουλία στον παίκτη αρκετές φορές. Βλέπουμε ότι οι παίκτες πάνε αντίθετα στα σκριν, “πιάνουν” όσα τους δίνει η αντίπαλη άμυνα, ενώ κάποιες κινήσεις στη weak side με fill in και short cuts γίνεται σε καλό συγχρονισμό.

Το «θέμα» του Αστέρα

Ο Αστέρας έχει θέμα όταν βάζει την μπάλα στο ποστ (και είναι κρίμα γιατί δεν δυσκολεύεται να την περάσει εκεί). Όταν έχει πλάτη λοιπόν, η επίθεση αντί να βάλει κοψίματα και καλύτερο spacing, ώστε να δημιουργηθούν χώροι, γίνεται εντελώς στατική και προβλέψιμη (ο έτερος ψηλός μένει κοντά μαζί με τον αμυντικό του καταστρέφοντας το spacing). Ενώ έχει θέματα και στην transition άμυνα, παρόλο που κατά κανόνα το post σου εξασφαλίζει ισορροπία.

Όταν δεν είναι το ‘4’ στο παρκέ, ο Ερμής παίζει under στα σκριν.

Στο 2:08 πριν τελειώσει το ημίχρονο βλέπουμε την πρώτη φορά που σε εισαγωγή ο Αστέρας κερδίζει εύκολο καλάθι. Λάθος στάση του αμυντικού που γυρνάει την πλάτη.

Το β΄ημίχρονο

Στην επανάληψη ο Αστέρας συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο και βγάζει τρίποντο με το καλημέρα (σημαντική η entry pass του ‘4’). Η πίσω γραμμή αμύνης βέβαια είναι ανύπαρκτη.

Ο Ερμής συνεχίζει να ψάχνει την αδύνατη πλευρά και το κάνει. Ταυτόχρονα ο Αστέρας έχει  θέμα στο ριμπάουντ. Νομίζω χάνει σε μια κατοχή 5 ή 6 σερί.

Η πρώτη γραμμή άμυνα επίσης σπάει εύκολα. Τα Fundamentals δεν ισχύουν πουθενά εδώ. Βλέπουμε δεξιόχειρες παίκτες να μην τους οδηγούν αριστερά και γενικά λάθη που κάνουν μπαμ και διδάσκονται σε ακαδημίες.

Ο Αστέρας έχει θέματα στις άμυνες βοήθειες (δεν θυμάμαι αν το έχω ξαναπεί σε άλλο ματς του, νομίζω πως ναι). Ούτε στο ποστ φέρνει έγκαιρα παίκτη από αδύνατη πλευρά.

Ο Ερμής σε όλο το Γ’ δεν παίζει κάτι το ιδιαίτερο. Απλά picks ψηλά και repicks κάποιες φορές. Κάνει θραύση στην αδύνατη πλευρά και στα επιθετικά rebounds. Έχει εδραιώσει για τα καλά τον ρυθμό του.

Το sum up

Τελικό σκορ 71-55. Aπόλυτα δίκαιο και μάλιστα θεωρώ, ότι το 71 παθητικό κολακεύει την άμυνα του Αστέρα, που εκτέθηκε σε μεγάλο βαθμό στο αμυντικό, transition, στο αμυντικό rebound, στην αδύνατη πλευρά (ανύπαρκτα close outs, μεγάλοι χρόνοι στα recovers) αλλά και στην πίσω γραμμή, όπου βλέπαμε κοψίματα (το είχαμε πει στην αρχή αν θυμάσαι, ότι δεν τα έβλεπαν, όσο περνούσε το ματς τα είδαν) και εύκολες πάσες για ξεκούραστα καλάθια.

Ο Ερμής είναι στον σωστό δρόμο, αλλά κάτι του λείπει, για να μπορεί να πει, ότι κοιτάζει τα μάτια την Ακαδημία . Ίσως η συνέπεια στην εκτέλεση και η πιο μεγάλη ένταση στην άμυνα (καμία διάθεση από την άμυνα για ξύλο και σπάσιμο των σκριν). Από την άλλη ο Αστέρας θέλει δουλειά αμυντικά σε όσα αναφέραμε αλλά και επιθετικά όταν δεν βρίσκεται στο παρκέ ο ‘4’, όταν και πέφτει πολλά επίπεδα, αλλά και στα τελειώματα των ψηλών (ο ‘4’ έπρεπε να έχει 10+ ασιστ).

Επιμέλεια: Outsider

Πηγή βίντεο: Basketoupoli

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ