Επιστροφή στα παρκέ μετά τις γιορτές: Το «ευαγγέλιο» των αθλητών

Γιορτές χωρίς γλυκά δεν γίνεται. Άρτια φυσική κατάσταση χωρίς τρέξιμο και ιδρώτα γίνεται; Προφανώς και δεν τίθεται θέμα απάντησης στο εν λόγω ερώτημα, αφού όσοι έχουν χιλιόμετρα στους στίβους μάχης των παρκέ, γνωρίζουν τη διαδικασία.

Το «The Momentum.gr» μοιράζεται το συγκεκριμένο προβληματισμό με τον coach Στέφανο Λαμπαδάριο, ο οποίος λόγω της δραστήριας ενασχόλησής του με τα αγωνιστικά τμήματα αλλά και των ατομικών προπονήσεων, έχει ένα λόγο παραπάνω στο θέμα.

«Η άμεση επιστροφή των αθλητών στη προ των εορτών φυσική τους κατάσταση με την παράλληλη ομαδική τακτική και φόρμα στηρίζεται σε ένα τρίγωνο ‘’ευαγγέλιο’’. Μικρές ενέσεις φυσικής κατάστασης, προσεγμένη διατροφή και αερόβια άσκηση» είναι τα πρώτα λόγια του coach.

«Καλές οι γιορτές, αλλά καλή και η περιοδική άσκηση»

«Είναι ηλίου φαεινότερο ότι παρά το εορταστικό κλίμα των γιορτών, ο κάθε αθλητής που σέβεται τον εαυτό του, οφείλει να μην εγκαταλείπει την άσκηση. Η ένταση των προπονήσεων είναι σε χαμηλά επίπεδα αυτή την περίοδο, αλλά το κορμί θα επανέλθει γρήγορα, αν δεχτεί τακτικό φορτίο.

Επομένως, η ατομική άσκηση είναι επιτακτική προκειμένου η μετέπειτα εισαγωγή του αθλητή στις ομαδικές υποχρεώσεις να γίνει με ομαλό τρόπο χωρίς δράματα και σκοτούρες με τραυματισμούς! Σίγουρα, οι ομαδικοί στόχοι κινητοποιούν αντίστοιχα και τον ασκούμενο. Αν πχ η ομάδα έχει πρωταγωνιστικές βλέψεις, οι αθλητές της είναι σε ένα αντίστοιχο mood προετοιμασίας» εξηγεί ο coach.

Τι συνίσταται σε ατομικό επίπεδο

Στο προθάλαμο της πρώτης ομαδικής προπόνησης ύστερα από διακοπή εορτών, το ατομικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα καλό warm up με σκοινάκι και σκάλα διάρκειας 12’.

Στη συνέχεια, 3 σετ των 2’ με αυξομειώσεις 30-70/100 με ντρίπλα από out σε out.

Δρομικές ασκήσεις 4-6’ έτσι ώστε να αιματωθούν καλά οι αθλητές και να προετοιμάσουν τα κορμιά τους για μια προπόνηση με ένταση.

Ακολουθούν ασκήσεις dribbling and shouting, αμυντικά γλιστρήματα και εναλλαγές τοποθέτησης σε συνάρτηση της μπάλας και του καλαθιού που αμύνεται ο ασκούμενος.

«Κλείνοντας, ότι και να λένε οι προπονητές, οι αθλητές πρέπει από νωρίς να καταλάβουν πως ό,τι δώσουν θα πάρουν. Τίποτε δεν χαρίζεται χωρίς κόπο και ιδρώτα. Ο ρόλος μας είναι να παρουσιάζουμε στα παιδιά επιλογές προς υιοθέτηση. Γιατί αν δεν συνειδητοποιήσουν την αναγκαιότητα της βελτίωσης σε καθημερινό επίπεδο, οι γηπεδικές εργατοώρες απλά θα συμπληρώνουν τις ώρες απασχόλησης» καταλήγει ο coach.

Επιμέλεια: Σπύρος Κόγκας

Κανάλι στο YouTube: Προπονήσεις Ατομικής Βελτίωσης_Stefanos Labadarios

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ