Αρνητικό αποτέλεσμα και ήττα: Τρόποι διαχείρισης

Η ήττα είναι ένα αναπόφευκτο κομμάτι του αθλητισμού και προφανώς δεν αρέσει σε κανέναν να χάνει. Οι αθλητές της καλαθοσφαίρισης, έχουν την τάση να μετρούν την επιτυχία τους με το πόσα παιχνίδια κερδίζουν και πόσο καλά παίζουν σε κάθε παιχνίδι, σε όλα τα επίπεδα (είτε NBA, είτε ΕΣΚΑ) Αλλά όταν η ομάδα σας χάνει, μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπίσετε τις συνέπειες. Ας δούμε τι πρέπει να γνωρίζουμε για την αντιμετώπιση των συνεπειών μιας ήττας.

Αποδεχτείτε τα συναισθήματα της απογοήτευσης
Είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθετε απογοήτευση όταν η ομάδα σας χάνει. Εξάλλου, αφιερώσατε πολλές εργατοώρες στην προπόνηση και την προετοιμασία για το συγκεκριμένο παιχνίδι και αυτό δεν εξελίχθηκε όπως θα θέλατε. Είναι φυσικό να νιώθετε απογοήτευση μετά από ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Αντί να προσπαθείτε να καταπιέσετε τα συναισθήματά σας, αποδεχτείτε τα και αναγνωρίστε ότι είναι φυσιολογικές αντιδράσεις στην ήττα ενός αγώνα.

Αφιερώστε χρόνο για περισυλλογή
Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να αρχίσετε αμέσως τις προετοιμασίες για το επόμενο παιχνίδι, είναι σημαντικό να αφιερώσετε λίγο χρόνο για προβληματισμό μετά την εμπειρία μιας ήττας. Αναλογιστείτε τι πήγε στραβά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και εξετάστε πού υπήρχαν περιθώρια βελτίωσης τόσο σε προσωπικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Η ανάλυση του τι πήγε στραβά μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε από τα λάθη σας, ώστε να μην τα ξανακάνετε σε μελλοντικά παιχνίδια.

Επικεντρωθείτε σε ό,τι μπορείτε να ελέγξετε
Όταν αναλογίζεστε τι πήγε στραβά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, επικεντρωθείτε μόνο σε εκείνα τα πράγματα που ήταν υπό τον έλεγχό σας, αντί να ανησυχείτε για παράγοντες που δεν είναι υπό τον έλεγχό σας, όπως τα διατητικά σφυρίγματα ή οι επιδόσεις άλλων παικτών. Αυτό θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι οι όποιες αλλαγές κάνετε στο μέλλον θα είναι ουσιαστικές και θα επηρεάσουν πραγματικά θετικά το παιχνίδι σας. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποφύγετε την «βόλτα» σε αρνητικές σκέψεις ή την αυτοαμφισβήτηση όταν σκέφτεστε την ήττα αργότερα.
Παίρνοντας χρόνο για προβληματισμό, εστιάζοντας σε αυτά που μπορείτε να ελέγξετε και αποδεχόμενοι τα συναισθήματα της απογοήτευσής σας, η αντιμετώπιση των συνεπειών της ήττας ενός αγώνα μπορεί να είναι πολύ πιο εύκολη.

Με την προετοιμασία σε όλα τα παραπάνω, θα είστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσετε τις μελλοντικές προκλήσεις που σας περιμένουν. Και τέλος, μην ξεχνάμε ότι η νίκη δείχνει τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος, ενώ η ήττα, τι αξίζει ο άνθρωπος…

Επιμέλεια: Σπύρος Κόγκας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ