Αντάμα στο ίδιο μέτρο ο σεβασμός και η αναγνώριση

Πρώτος σκόρερ και πρώτος πασέρ στη σύγχρονη ιστορία της Εuroleague (2000-2020). Ο λόγος για το Βασίλη Σπανούλη που γράφει την δική του μοναδική ιστορία στο μπάσκετ και την κοινωνική προέκταση του αθλητισμού γενικότερα.

Πρόκειται για ένα μοναδικό επίτευγμα που στηρίζεται σε στοιχεία που διαθέτουν τεράστιες προσωπικότητες. Και αυτά τα είχε και έχει μπόλικα ο εμβληματικός αρχηγός του Ολυμπιακού. Αφοσίωση, αυταπάρνηση, ταπεινότητα, αυτοπεποίθηση μέσω των ατελείωτων ωρών στο γήπεδο και γέννηση κινήτρων.

Κάνοντας γέφυρα στο σήμερα του Ολυμπιακού, είναι αδιαμφισβήτητη η δική μας στενοχώρια που αυτός ο γεμάτος- όρεξη για νέες προκλήσεις- παίκτης δεν έχει την αγωνιστική στήριξη που του αξίζει. Η κακή εποχή της ομάδας, παρασύρει στις μαύρες σελίδες της τον αναμορφωτή της, του οποίου η χθεσινή δήλωση για να συνεχίσει και του χρόνου να αγωνίζεται, δεν μας προκάλεσε καμία απολύτως έκπληξη.

Είναι η επιβεβαίωση στη δική μας εικασία και σχεδόν βεβαιότητα, ότι και ο ίδιος μπορεί να νιώθει αδικημένος (και ας μην το εκφράζει) με τις εξελίξεις της ομάδας του που κορυφώθηκαν μέσα στο 2019 με τα γνωστά σε όλους μας γεγονότα.  

Το κεφάλαιο Ομπράντοβιτς

Το χθεσινό επίθετο «πλούσιος» για την αναμέτρηση που έλαβε χώρα στο ΣΕΦ, εδραζόταν και στον Ζέλικο Ομπράνοβιτς. Ο coach των χρυσών ετών του Παναθηναϊκού, ήταν παρών στην ιστορική στιγμή ενός πρώην παίκτη του. Η σχέση των οποίων έχει το στοιχείο της ίντριγκας με αφορμή την ιστορική επίσης απόφαση του Σπανούλη να αλλάξει στρατόπεδο.

Επίσης είναι λάθος ανάγνωση και απόδειξη καμίας επαφής με το νόημα του αθλητισμού, το επιχείρημα πολλών ότι ο Ομπράντοβιτς δεν σεβάστηκε τον Σπανούλη και δεν αναφέρθηκε εκτενώς στο χθεσινό ρεκόρ του. Πέρα από την φωτογραφία με το παρατεταμένο χειροκρότημα του Ζέλικο, η αναγνώριση ήλθε δια μέσου των πράξεων.

Η αντιμετώπιση του Σπανούλη από τη Φενέρ, τρανό επιχείρημα του σεβασμού του coach Ομπράντοβτς απέναντι στον πρώην παίκτη του. Κύριος στόχος ήταν να αναχαιτιστεί κάθε είδους δημιουργία του. Αυτό επετεύχθη χάρη στις συνεχείς αλλαγές, τον υψηλό δείκτη ετοιμότητας των παικτών της Φενέρ απέναντί του και την διαρκή εναλλαγή παικτών στο μαρκάρισμά του. Αυτά από μόνα τους, κάτι λένε. Ας μην στεκόμαστε λοιπόν σε δευτερεύοντα πράγματα που προάγουν την τοξικότητα και τον σκοταδισμό. Ας επικεντρωθούμε στα πρόσωπα και τις πράξεις τους.

Το αγωνιστικό κομμάτι

Αφήσαμε για το τέλος, την εικόνα των ομάδων στο παρκέ. Όπως γράψαμε και χθες, ο στόχος των γηπεδούχων είχε το όνομα του Σπανούλη και του ρεκόρ του, καθώς η ποιότητα των φιλοξενούμενων ξεχειλίζει. Για τη Φενέρ, επίσης πιστεύαμε πολύ την χθεσινή της εμφάνιση στο πλαίσιο του restart που θα επιχειρηρούσε για να προλάβει το τραίνο της 8αδας, αρχής γενομένης με την μάχη στο ΣΕΦ.   

ΥΓ: Εντελώς δυσάρεστη, άκαιρη και ασεβής η επιλογή μέσων να συγκρίνουν Διαμαντίδη και Σπανούλη σήμερα

Σπύρος Κόγκας ([email protected])

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here