Α΄Εσκανά: Ανασκόπηση α΄γύρου – Εντυπώσεις, εκπλήξεις και απογοητεύσεις

Ο α΄γύρος του πρωταθλήματος της Α΄Ανδρών στην Εσκανά έχει ολοκληρωθεί και οι ομάδες προετοιμάζονται για την έναρξη της δεύτερης γύρας!

Το πρωτάθλημα είναι και φέτος ανταγωνιστικό. Αρχικά και φέτος η φάση των play offs «ακυρώνει» την regular season. Ξεκάθαρα, προσωπική μας άποψη, αφού στην δεύτερη φάση του πρωταθλήματος οι έδρες δεν είναι και το πιο τρελό πλεονέκτημα. Όχι ότι δεν μετράει, αλλά δεν συγκινεί κιόλας. Το ίδιο ισχύει φυσικά και με τα play outs.

Στη φετινή Α΄ λοιπόν, η κορυφή θα έχει ενδιαφέρον στο μετά και όχι τώρα. Μέση και υποψήφιοι play outs πάνε μαζί, αφού δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρο προβάδισμα για τους πρώτους. Στην ουρά με τον απευθείας υποβιβασμό, τα πράγματα είναι λίγο πιο σαφή και προβλεπόμενα.

Στο άρθρο αυτό, θα καταγράψουμε τις προσωπικές μας εντυπώσεις από την εικόνα των ομάδων, ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ. Αυτό γιατί, δεν είμαστε απόλυτοι και εμμονικοί. Αφήνουμε και είναι πρέπον να δίνουμε περιθώριο βελτίωσης και ανατροπής μιας κατάστασης στον β΄γύρο. Επίσης, οι σκέψεις μας έχουν ειλικρινή χαρακτήρα και καμία εμπάθεια. Οδηγός μας είναι το μπάσκετ και μόνο αυτό. Δεν έχουμε καμία είδους εξάρτηση από κανένα και καμία ομάδα. Γράφουμε αυτό που σκεπτόμαστε. Όσοι αναζητούν χαλιά, για να κρύψουν τις αδυναμίες τους, καλύτερα να πατήσουν το exit.

Η ανάλυση θα γίνει με βαθμολογική σειρά

Ιωνικός Νικαίας (13-1 – Μ.Ο Επίθεση: 82 πόντοι, Άμυνα: 63)

Ξεκίνησε ως το νούμερο ένα φαβορί του πρωταθλήματος και σίγουρα έχει το προβάδισμα. Η βαθμολογία του πρώτου γύρου δικαιώνει τον εν λόγω τίτλο που του είχε αποδοθεί από την κλήρωση του πρωταθλήματος. Εμείς από την πλευρά μας θεωρούμε ότι η ομάδα της Νίκαιας δεν είναι άτρωτη και η αγωνιστική της εικόνα χρήζει βελτίωσης, αφού η Δραπετσώνα καραδοκεί στη γωνία.

Η ομάδα της Νίκαιας παίζει τόσο όσο χρειάζεται για να κερδίσει τα παιχνίδια και η ποιότητα των παικτών που διαθέτει της επιτρέπει να το κάνει αυτό. Το ό, τι από τα 14 παιχνίδια μόνο σε 2 της έβαλαν δύσκολα της στοίχισε την μοναδική ήττα από Δραπετσώνα . Στον δεύτερο γύρο θα είναι πιο υποψιασμένη οπότε αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις αναμετρήσεις με Αστέρα και Δραπετσώνα

Αστέρας Αγ. Δημητρίου (11-3 Μ.Ο Επίθεση: 68, Άμυνα: 61)

Η ομάδα του Αστέρα είναι παραδοσιακά μια σκληρή ομάδα που αρέσκεται στο physical game. Χτίστηκε για να πρωταγωνιστήσει και η εικόνα της μέσα στη Νίκαια άφησε υποσχέσεις. Η απουσία καθαρού ψηλού φαίνεται να είναι το σημείο που η ομάδα πονάει. Ξεκίνησε πολύ καλά και παρά το γεγονός ότι στα τελευταία παιχνίδια δείχνει σημάδια κούρασης πολύ δύσκολα θα μείνει εκτός τετράδας.

Δραπετσώνα (11-3 Μ.Ο Επίθεση: 73, Άμυνα: 63)

Η ομάδα ξεκίνησε με στόχο την γρήγορη και άνετη παραμονή και σήμερα διεκδικεί άνοδο στην Γ΄ Εθνική. Για την συγκεκριμένη ομάδα θα πούμε δυο πράγματα. Το γεγονός ότι αναγνώρισε την προσπάθεια που έγινε στον α΄γύρο και κινήθηκε για μεταγραφική ενίσχυση, στα δικά μας μάτια και αντίληψη έχει μια μετάφραση. Ό, τι πρόκειται για ένα ζωντανό οργανισμό που ανανεώνεται και εξελίσσεται. Ίσως κάποιοι υποτιμήσετε αυτό το επιχείρημα, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό αν στην αξιολογησή μας λάβουμε σοβαρά υπόψη τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα ενός συλλόγου με βάση το σήμερα και το αύριο.

Προοδευτική (9-5 Μ.Ο Επίθεση: 69, Άμυνα: 66)

Εξαιρετική πορεία για τη νεοφώτιστη ομάδα που δύσκολα θα κινδυνέψει. Έκανε σπουδαίες νίκες απέναντι σε πιο «πλούσιους» αντιπάλους και το διπλό στον Αστέρα δίνει κίνητρο στην καθημερινότητά τους και για κάτι πιο μεγάλο και σπουδαίο.

Ίκαρος Ν. Σμύρνης (9-5 Μ.Ο Επίθεση: 71 πόντοι, Άμυνα: 66)

Μας αρέσει πολύ ο Ίκαρος. Συνδυάζει τη νεανικότητα με την αθλητικότητα, που στην τελική είναι το ζητούμενο για το επίπεδο των τοπικών πρωταθλημάτων. Έχει κάνει πολύ καλά παιχνίδια, αλλά δεν έχει διάρκεια στην υπέρβαση. Ίσως η ενίσχυση με δυο έμπειρα και μπαρουτοκαπνισμένα παιδιά να έδινε άλλες διαστάσεις στην πορεία του. Αλλά, αν στόχος είναι το βήμα σε νέα παιδιά για να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους και να διακριθούν, τότε η ομάδα παίρνει πρωτάθλημα.

Πέραμα (9-5 – Μ.Ο Επίθεση: 68 πόντοι, Άμυνα: 69)

Εξαιρετική εκκίνηση και πορεία, αλλά οι αγωνιστικές αναπροσαρμογές της ομάδας που έλαβαν χώρα το τελευταίο μήνα ανατρέπουν τις δικές μας προσδοκίες. Στο μέχρι σήμερα, η ομάδα συνέχισε από εκεί που ξεκίνησε το ημερολογιακό έτος του 2023. Δηλαδή ανταγωνιστικά και δυνατά. Ο β΄γύρος είναι ερωτηματικό και ίσως η ομάδα φλερτάρει με τα play outs.

AONA (7-7 Μ.Ο Επίθεση: 67 πόντοι, Άμυνα: 65)

Έδειξε πως είναι πολύ σκληρή και δουλεμένη ομάδα στο αμυντικό κομμάτι , που φέρει τη σφραγίδα του προπονητή. Επιθετικά βασίζεται στο περιφερειακό δίδυμο Πηλιούνη και Γεωργούλη , που είναι πολύ καλοί παίκτες. Θα μπορούσε να βρίσκεται ψηλότερα στη βαθμολογία. Πολύ καλό ρόστερ, αλλά όχι ακόμα καλή ομάδα με βάση τους παίκτες που την απαρτίζουν. Ψάχνουν ακόμα τους ρόλους τους, με τη φυγή του Μπούτου να καθυστερεί αυτή την προσαρμογή. Ίσως μια από τις ομάδες που περιμέναμε να είναι ψηλά αλλά δεν μας δικαίωσε. Υπάρχει ένας γύρος ακόμα για να αναστρέψουν την κατάσταση.

Ρέντη (7-7 Μ.Ο Επίθεση: 68 πόντοι, Άμυνα: 66)

Στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος ήταν μεταξύ των διεκδικητών της εισόδου στα play off βάσει ρόστερ και προπονητή.  Όμως η μέχρι στιγμής αγωνιστική της εικόνα και η βαθμολογική της θέση δεν έχουν δικαιώσει σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση τις προσδοκίες, που υπήρχαν.Το φτωχό 7-7 σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές δυνατότητες της ομάδας που θα προσπαθήσει από εδώ και πέρα να πλησιάσει στην τετράδα καλύπτοντας το χαμένο έδαφος.

Μανδραϊκός (7-7 Επίθεση: 71 πόντοι, Άμυνα: 72)

Από τις μεγαλύτερες δικές μας αστοχίες. Το ρόστερ της ομάδας ήταν εξαιρετικό (αλλά μικρό) και με καταρτισμένο προπονητή. Η κακοδαιμονία με τους τραυματισμούς δεν κόπασε ποτέ και ο στόχος της παραμονής έχει διαδεχθεί τις καλοκαιρινές εξαγγελίες περί επιστροφής στις εθνικές κατηγορίες.

Ένωση Αρμενίων (6-8 Επίθεση: 69 πόντοι, Άμυνα: 71)

Στα δικά μας μάτια συγκαταλέγεται στις ευχάριστες εκπλήξεις του α΄γύρου. Η Αρμενική νεοφώτιστη στο πρωτάθλημα και με πολύ συγκεκριμένα πολεμοφόδια έχει ανάσα και παλμό και δείχνει ότι όλα κρίνονται στο γήπεδο. Οι νίκες της επί πιο «φορτωμένων» αντιπάλων, η πιο τρανή απόδειξη ότι «το χρήμα δεν αγοράζει την ευτυχία». Δύσκολος ο β΄γύρος, αφού όλοι είναι υποψιασμένοι και την περιμένουν για «σημάδι».

Ερμής Πειραιά (6-8 Επίθεση: 64 πόντοι, Άμυνα: 68)

Από τον Ερμή είχαμε προσδοκίες και η εκκίνησή του ήταν εξαιρετική. Μετά από δυο κακές ήττες και την απομάκρυνση του coach Οικονόμου, η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί στο ελάχιστο. Νέα αρνητικά αποτελέσματα και το φλερτ με τα play outs συνεχόμενο και δύσκολα διακοπτόμενο.

Ευρυάλη (3-11 Επίθεση: 63 πόντοι, Άμυνα: 68)

Δεν περιμέναμε με τίποτα αυτή την εξέλιξη με την ομάδα της Γλυφάδας. Το πιο γεμάτο υλικό σε σχέση με πέρσι δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και πλέον τρέχει για να σώσει την κατηγορία. Μελανό σημείο η απώλεια βαθμών από Φοίνικα και Αρμενική.

Βουλιαγμένη (3-11 Μ.Ο Επίθεση: 60,5 πόντοι, Άμυνα: 72)

Όλο το ζουμί των δικών του ανταγωνιστικών επιδιώξεων ήταν στο τέλος. Η παρουσία του Γλυνιαδάκη σημαντική αλλά σίγουρα η επανένταξή του χρειάζεται χρόνο και υπομονή. Ο συγκεκριμένος είναι ο ρυθμιστής της ελπίδας της ομάδας. Η ήττα από την Ευρυάλη πονάει ακόμα.

Φοίνικας Πειραιά (2-12 Μ.Ο Επίθεση: 57 πόντοι, Άμυνα: 66)

Δεν μπορούμε να είμαστε αντικειμενικοί με τον Φοίνικα, λόγω του δικού μας μπασκετικού παρελθόντος και βιώνοντας εκ των έσω την αναγέννησή του. Το σήμερα είναι απογοητευτικό και λυπηρό για τους γνωστούς λόγους και ανθρώπους, που φέρουν την υπογραφή του.

Άρης Νικαίας (2-12 Μ.Ο Επίθεση: 62 πόντοι, Άμυνα: 73)

Κακός πρώτος γύρος και από τις περιπτώσεις ομάδων, που η επιστροφή στα τοπικά γίνεται ταχέως και δυναμικά. Μαζί με τον Φοίνικα ενδέχεται να πέσουν απευθείας στην Β΄Εσκανά

Επιμέλεια: Σπύρος Κόγκας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ