Στρ. Κωσταλάς: «Απαγορεύεται» η παρουσία Έλληνα coach στην εθνική

Ο General Manager του γυναικείου τμήματος της Σπαρτάκ Μόσχας, Στράτος Κωσταλάς μίλησε αποκλειστικά στο «TheMomentum.gr» για όλα τα τεκταινόμενα στον χώρο του μπάσκετ, την πρόσληψη Ρικ Πιτίνο στην εθνική ομάδα, τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο αλλά και για τους Ιτούδη – Πρίφτη στην μακρινή Μόσχα.

Στο πλαίσιο της ολιγοήμερης παρουσίας του στην Αθήνα, ο κ. Κωσταλάς μοιράστηκε απλόχερα τις εντυπώσεις του για όσα συμβαίνουν στο ελληνικό και παγκόσμιο μπάσκετ, σχολιάζοντας παράλληλα τις τρέχουσες εξελίξεις.

Αναπόσπαστο μέλος της Σπαρτάκ Μόσχας από το 2005 μέχρι σήμερα, ο κ. Κωσταλάς μετρά μοναδικές επιτυχίες με την κατάκτηση της Euroleague (4 φορές μάλιστα). Έχει αποτελέσει μέλος μεταξύ των κορυφαίων συλλόγων της χώρας μας, όπως του Πανιωνίου, του Παναθηναϊκού, του ΠΑΟΚ, του Ηρακλή και του Άρη, ενώ τώρα απολαμβάνει την παραγωγική διαδικασία της ομάδας και την στελέχωσή της με παίχτριες  από τα σπλάχνα του Οργανισμού.

«Από τις 14 γυναίκες, οι 11 προέρχονται από το τμήμα των κορασίδων. Δίνουμε τεράστια και πρακτική σημασία στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του συλλόγου. Το 40% του ετήσιου μπάτζετ προορίζεται για τις ακαδημίες» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ζητήσαμε την άποψή του για την παρουσία του Ρικ Πιτίνο στον πάγκο της εθνικής. Η απάντησή του, σαφής και κατηγορηματική. «Μόνο ξένος προπονητής απαιτείται στον πάγκο της ομάδας και η παρουσία Αμερικανού coach είναι η ιδανική. Αυτό δεν έχει να κάνει με την ικανότητα των Ελλήνων προπονητών, αλλά με το γεγονός ότι δεν θα δουλέψουν με ελευθερία και θα προκύπτουν συνεχώς προβλήματα. Οι Έλληνες προπονητές δεν θα μακροημερεύσουν με τα τωρινά δεδομένα στην εθνική ομάδα»

Στο πλαίσιο της επικαιρότητας και της αγωνιστικής «δυσκαμψίας» της Φενέρ, ο κ. Κωσταλάς έδωσε είδηση, λέγοντας πως «εδώ και αρκετό καιρό, έχει γίνει πρόταση ανανέωσης στον Ομπράντοβιτς για άλλα τρία χρόνια, με την απάντηση να εκκρεμεί».

Όσον αφορά το τρίτο άδοξο τέλος του Αργύρη Πεδουλάκη στον Παναθηναϊκό, επισήμανε με τρόπο γλαφυρό και χιουμοριστικό: «Δεν παντρεύεσαι την ίδια γυναίκα τρεις φορές».

Σχετικά με την παρουσία των προπονητών Ιτούδη και Πρίφτη στους πάγκους της ΤΣΣΚΑ και Ούνιξ Καζάν αντίστοιχα, ο έμπειρος παράγοντας ανέφερε πως: «Γενικά στην Ρωσία, υπάρχει ένα είδος ξενοφοβίας με τους προπονητές. Στις συγκεκριμένες όμως περιπτώσεις, τα δύο πρόσωπα έχουν κερδίσει τον σεβασμό των ομάδων τους και του κόσμου τους. Είναι δουλευταράδες. Πηγαίνουν στις 9 το πρωί στο γήπεδο και φεύγουν στις 10 το βράδυ».

Όπως ήταν φυσικό και επόμενο, η κουβέντα πήγε και στον Γιάννη Αντετοκούνμπο και την προσφορά του στην εθνική μας. Ο κ. Κωσταλάς, εξύμνησε το ταλέντο του Έλληνα παίκτη και τόνισε πως «αν δεν υπάρχει η κατάλληλη στελέχωση της ομάδας με παίκτες που θα βοηθήσουν τον Γιάννη να κάνει το παιχνίδι του, τότε δεν τον καλείς!».

Για να ενδυναμώσει το ρηξικέλευθο αυτό επιχείρημα, μας έκανε γέφυρα στο «χθες» με μια αντίστοιχη περίπτωση του Ντομινίκ Γουίλκινς στον ΠΑΟ. «Το πρώτο διάστημα ο Ντομινίκ δεν βλεπόταν στο γήπεδο. Ήταν τραγικός, με αποτέλεσμα ο Μάλκοβιτς να θέλει να τον απομακρύνει από την ομάδα. Σε μια ιδιωτική τους συζήτηση, ο Αμερικανός ζήτησε ένα πράγμα από τον προπονητή του: Let me run. Εάν δεν τα καταφέρω, διώξε με από την ομάδα και θα φύγω. Ο Μάλκοβιτς δεν πήγε κόντρα στο αίτημα του παίκτη του και η συνέχεια γνωστή σε όλους μας».

Επιμέλεια: Σπύρος Κόγκας ([email protected])

ΥΓ: Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την ιδιαίτερη φιλοξενία του ιδιοκτήτη (Η. Μιχαλαριά) του «STHLM» που έγινε η συνέντευξη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ