EuroBasket 2022: Day 14 (FINALE)

Το τέλος του δρόμου έφτασε. Το EuroBasket 2022 μας αποχαιρετά και παίρνει μαζί του σπουδαίες αναμνήσεις και τρελό θέαμα. Η Ισπανία είναι (ξανά) η μεγάλη πρωταθλήτρια, παρατάσσοντας στα παρκέ της Γεωργίας και της Γερμανίας τα… τρίτα της και φτάνοντας στον τίτλο με μόλις μια ήττα, η οποία ήταν και ουσιαστικά αδιάφορη για τον όμιλό της… Πολλά μπράβο σε όλες τις ομάδες, αλλά κυρίως σε αυτό το πρόγραμμα-πρότυπο που γεννά συνεχώς μέσα από τις δεξαμενές του πρωταθλητές και σπουδαίους αθλητές. Αναλυτικά, για μια τελευταία φορά:

Γερμανία – Πολωνία: 82-69

Η Γερμανία αποχαιρετά το τουρνουά με μια γλυκόπικρη γεύση, καθώς, όπως εκτυλίχθηκαν τα πράγματα θα μπορούσε να είχε φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου, όμως έστω και το χάλκινο μετάλλιο συνιστά μια μεγάλη διάκριση και μια “δήλωση” ότι η εθνική ομάδα των Γερμανών επιστρέφει στο υψηλό στερέωμα του ευρωπαϊκού μπάσκετ.
Η ομάδα του Gordie Herbert κέρδισε με 82-69 τη γειτονική Πολωνία και κατέκτησε την 3η θέση σε ένα απρόβλεπτο, ανατρεπτικό και τρελό τουρνουά. Τα “πάντσερ” μπήκαν από την αρχή αποφασισμένα και δεν άφησαν περιθώριο στους Πολωνούς, πιέζοντας ασφυκτικά τα μεγάλα τους ατού, Ponitka & Slaughter, με τον πρώτο να έχει 4 πόντους στο πρώτο ημίχρονο και τον δεύτερο μόλις 2. Ο πρώην πράσινος Guard ωστόσο, αφυπνίστηκε στην 3η περίοδο και οδήγησε την ομάδα του σε επιμέρους 18-26 με το οποίο την ξαναέβαλε στο ματς. Οι Γερμανοί βεβαίως είχαν την απάντηση σε κάθε περίσταση και με όπλο τον εξαιρετικό σήμερα Johanes Voigtmann (14 πόντοι, 9 rebounds, 6 assists, 2 κλεψίματα, 2 κοψίματα), αλλά και τον πάντα ζεστό Schroder (26 πόντοι, 6 assists, μα και 8 λάθη), έφτασαν τελικώς εύκολα στο τελικό αποτέλεσμα, που τους χαρίζει μια αξιέπαινη διάκριση. Από την Πολωνία ο Slaughter ολοκλήρωσε το ματς με 10 πόντους και ισάριθμες assists, ενώ ο Michal Sokolowski είχε 18 και ο Jakub Garbacz 12.

Ισπανία – Γαλλία: 88-76

Η Ισπανία λοιπόν. Ξανά. Και ξανά και ξανά. Τι να λέμε τώρα, οι Ίβηρες έχουν δημιουργήσει την πιο δυνατή σχολή στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ίσως και του παγκόσμιου. Δεν μιλάμε τόσο για τα ταλέντα και τους μεγάλους παίκτες (κάτι στο οποίο εξάλλου βρίσκονται πολύ ψηλά), αλλά για τη νοοτροπία του νικητή και το πνεύμα αλληλεγγύης που εδρεύει στον εσωτερικό κόσμο οποιουδήποτε αθλητή φορέσει το εθνόσημο των “Furias Rojas”. Είναι πραγματικά άξιο απορίας αλλά και συγχαρητηρίων το ότι παιδιά όπως ο Diaz και ο Brizuela της Malaga, οι Lopez-Arustegui και Pradilla της Valencia, οι Jaime Fernandez και Parra από Tenerife και Badalona αντίστοιχα, οι άσημοι NBAers αφοί Hernangomez και Garuba, ο αγωνιζόμενος στην Ιαπωνία Saiz, ο παντελώς άσχετος με το υπάρχον περιβάλλον, Lorenzo Brown και ο 37χρονος Rudy Fernandez μπόρεσαν παρά το τεράστιο χάσμα τους (αγωνιστικό, κοινωνικό, ιστορικό κλπ) να φτιάξουν ένα συμπαγές σύνολο, να μεταλαμπαδεύσουν τη φλόγα και το πνεύμα του νικητή στους νεότερους και να βγουν πιο δυνατοί μέσα από έναν -αντικειμενικά εύκολο- όμιλο, κατά τον οποίο πειραματίστηκαν, δούλεψαν τα αδύνατα κομμάτια τους και φιλτράρισαν όποιους ενδοιασμούς είχαν. Οι Ισπανοί πέρασαν στην παράταση από τους Λιθουανούς, τα βρήκαν σκούρα και καθάρισαν στο τέλος τους Φινλανδούς, πήραν επίσης διαφορά ασφαλείας στα τελευταία λεπτά με τη Γερμανία και σήμερα ήταν απλώς απολαυστικοί, παίρνοντας με το καλημέρα κεφάλι στο σκορ και μάλιστα φτάνοντας τη διαφορά μέχρι και στους 21 στη 2η περίοδο. Δεν έχασαν ποτέ τα ηνία στο σκορ και στις ύστατες προσπάθειες επιστροφής των Γάλλων (έφτασαν μέχρι και στο -2) έδειξαν σημάδια τεράστιας ομάδας με παραστάσεις, εμπειρίες και χιλιόμετρα στη διοργάνωση, παρά το γεγονός, πως στο ρόστερ υπήρχαν 9 (!!!) πρωτοεμφανιζόμενοι αθλητές στη διοργάνωση. Τι άλλο να πούμε;
Πολύ σωστά οι Ισπανοί χτύπησαν τον κακό individual defender, Thomas Heurtel, απασχολώντας τον Gobert σε διάφορες off ball δράσεις, ώστε να αναμειχθεί όσο το δυνατόν λιγότερο στα safe plays των τελευταίων λεπτών, όταν οι Ισπανοί επιχειρούσαν να περνούν προς τα μέσα. Πίεσαν όσο έπρεπε την ιδιαιτέρως επιρρεπή στο λάθος Γαλλία (tournament leader με 15.8 ανά ματς – μόλις προτελευταία με 8.9 η Ισπανία στον συγκεκριμένο τομέα), αναγκάζοντάς την σε 20 λάθη, από τα οποία οι Ισπανοί βρήκαν 12 κλεψίματα και αρκετούς “πόντους μέσα από λάθος αντιπάλου”.
Απίστευτο παιχνίδι από τον Juancho Hernangomez με 27 πόντους και 7/9 τρίποντα (5/5 στο ημίχρονο), γεγονός που “άνοιξε” την αντίπαλη άμυνα και δημιούργησε χώρους. Εξαιρετικός εκ νέου ο Lorenzo Brown με 14 και 10 τελικές πάσες, ενώ 14 με 8 rebounds είχε ο Willy Hernangomez, ο οποίος ανακηρύχθηκε και MVP του EuroBasket 2022! Τέλος, μεγάλο ματς από τον άσημο αλλά πάντα τίμιο, Jaime Fernandez, με 13 πόντους (3/4 τρίποντα) και 4 κλεψίματα. Από τη Γαλλία ο Fournier σταμάτησε στους 23, ο Heurtel στους 16 με 9 assists και ο Yabusele στους 13 με 6 rebounds.

Πολλά συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες, ραντεβού το επόμενο καλοκαίρι στην επόμενη μεγάλη διοργάνωση, στο MundoBasket της Ασίας!

Επιμέλεια: Outsider

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ