Όταν ο αθλητισμός αγγίζει το νόημα της αδελφικής αγάπης

Η αδελφική αγάπη θεωρείται εξ’ ορισμού από τις πιο αγνές μορφές της αγάπης, καθώς υπολογισμοί, ζηλοτυπίες και ιδιοτέλειες είναι άγνωστες λέξεις στην απόδοση του ορισμού της. Γεννιέται ερήμην μας και συντηρείται ακούσια.

Ενδεικτικό παράδειγμα της ανωτέρω περιγραφής και αυτού του δεσίματος, από το αθλητικό πεδίο της κοινωνίας μας.

Τροφή λοιπόν για προβληματισμό και επαναπροσδιορισμό κάποιων εννοιών που έχουν χαθεί στην υφή της σύγχρονης πραγματικότητας, μας έδωσε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Η αφορμή

Την περασμένη βδομάδα, θέλησε να σταθεί στο πλευρό του αδελφού του, Θανάση, με αφορμή την συμμετοχή του τελευταίου στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της θυγατρικής των Μιλγουόκι Μπακς. Για να γίνουμε πιο κατανοητοί και σαφείς, ο Θανάσης «κόπηκε» από την μεγάλη ομάδα και για αυτόν τον λόγο αγωνίστηκε (προσωρινά) με τα χρώματα των Γουισκόνσιν Χερντ, στη G-League.

Η σημειολογία

Μπροστά σε αυτή την «δοκιμασία», ο Γιάννης πήρε την μητέρα και τον μικρό αδελφό του, Αλέξανδρο, και έκανε ένα ταξίδι  140 χιλιομέτρων μέσα στο χιόνι για να δει τον Θανάση να παίζει.

Αν και έχουμε συνηθίσει να επαινούμε τα αυτονόητα και ειδικά την εποχή που διανύουμε με την έκρηξη των εντυπώσεων μέσω των social media, εδώ είναι διαφορετική περίπτωση.

Πρόκειται για μια ουσιαστική κίνηση που περνά πολλά μηνύματα σε όσους έχουν ανοιχτά τα μάτια της καρδιάς τους. Δεν είναι λίγο πράγμα να κάνεις τόσα χιλιόμετρα για να παρακολουθήσεις κάτι που κάνεις 24 ώρες το 24ωρο. Δηλαδή μπάσκετ. Η αγνή όμως αγάπη και οι ισχυροί δεσμοί που έχουν τα αυτά τα αδέλφια, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο στον Γιάννη να προτιμήσει κάποιες ώρες χαλάρωσης για χάρη του ετήσιου Γολγοθά που ανεβαίνει και της τεράστιας πίεσης που υφίσταται.

Η πράξη αυτή αποκτά μεγαλύτερη σημασία, καθώς πρωταγωνιστής είναι ένα δημόσιο πρόσωπο που μπορεί με την σειρά του να εμπνεύσει και τους υπόλοιπους ανθρώπους να υιοθετήσουν παρόμοια στάση στην ζωή τους και σε όποιο επίπεδο είναι αυτό δυνατό.

Αυτές οι ενέργειες ίσως έχουν μεγαλύτερη σπουδαιότητα από έναν τίτλο MVP ή την κατάκτηση ενός μεταλλίου. Γιατί  η κατάκτηση της αρετής αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για την ευδαιμονία του ανθρώπου…

Επιμέλεια: Σπύρος Κόγκας ([email protected])

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ