Σαν σήμερα το 1975, ο παικταράς David Thompson επιλέχθηκε στο νούμερο 1 του Draft τόσο του NBA όσο και του ABA, επιλεγόμενος στο πρώτο από τους Atlanta Hawks και στο δεύτερο από τους Virginia Squiers, οι οποίοι αντάλλαξαν τα δικαιώματά του στους Denver Nuggets. Αυτός επέλεξε να αγωνιστεί στο ABA και στους “σβόλους” με επιχείρημα το γεγονός πως δεν δελεάστηκε από το ενδιαφέρον που έδειξαν για αυτόν οι Hawks από το NBA, καθώς το περισσότερο που έκαναν για αυτόν, ήταν ένα δωρεάν γεύμα στα όχι και τόσο ακριβά McDonald’s.
Επιλέχθηκε από το πανεπιστήμιο NC State με το οποίο έφτασε στον τίτλο το 1974, κερδίζοντας στον ημιτελικό το UCLA του Bill Walton που μετρούσε 7 συνεχόμενες κατακτήσεις του NCAA και στον τελικό το Marquette με τον ίδιο να αναδεικνύεται πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά. Ένας παίκτης με ύψος 1.93 που όμως έκανε τα πάντα στο γήπεδο και όταν λέμε τα πάντα το εννοούμε, καθώς ήταν αυτός που πηδούσε στο jump ball παρά το γεγονός πως είχε συμπαίκτες με ύψος 2.10+, αναγκάζοντας μία εφημερίδα της εποχής, μάλιστα, να γράψει τότε ότι “ο David Thompson δεν κλέβει το σόου. ΕΊΝΑΙ το σόου”.
Στη Rookie κιόλας χρονιά του είχε 26 πόντους, 6.3 rebounds και 3.7 assists μέσο όρο, κερδίζοντας το βραβείο του Rookie of the year στο ABA! Δεν έμεινε όμως εκεί, αφού στα μέσα της σεζόν πήρε μέρος στο All Star Game, κατακτώντας το βραβείο του MVP του αγώνα και παράλληλα στον πρώτο διαγωνισμό Καρφωμάτων στην ιστορία, όπου και αναδείχθηκε δεύτερος πίσω από τον Julius Erving! Η ονειρεμένη σεζόν του, μάλιστα, ολοκληρώθηκε με την ομάδα του να φτάνει μέχρι τους τελικούς του ABA, όπου και έχασε το Πρωτάθλημα με 4-2 νίκες από τους New York Nets του Erving, με τον ίδιο να έχει σε αυτό το διάστημα 28.3 πόντους μέσο όρο!
Στη συνέχεια το Denver μεταπήδησε στο NBA και ο νεαρός “DT” θα συνέχιζε να ακμάζει. Αποκορύφωμα η σεζόν 1977/78, όταν κι έγραψε ιστορία χάρη στη μάχη του με τον George Gervin των Spurs για τον τίτλο του πρώτου σκόρερ, όταν την τελευταία ημέρα της Regular Season σημείωσε 73 πόντους με 28/38 σουτ και 17/20 βολές, χάνοντας εν τέλει την πρωτιά για μόλις 0.07 πόντους μέσο όρο (27.2 είχε ο Gervin και 27.15 αυτός) επειδή ο Star του San Antonio σημείωσε 63 πόντους το ίδιο βράδυ!
Το καλοκαίρι του 1978 o Thompson έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης σε όλα τα σπορ στις Η.Π.Α, καθώς οι Nuggets αναγνώρισαν την προσφορά του και του έδωσαν 4 εκατομμύρια για 5 χρόνια (800 χιλιάδες δολάρια τον χρόνο, ο πιο υψηλόμισθος ως τότε ήταν ο Kareem Abdul-Jabbar με 350 χιλιάδες ανά σεζόν!), ωστόσο αυτό αποδείχθηκε η πιο λάθος κίνηση και για τις δυο πλευρές. Παρά κάποιες ελαφρώς χειρότερες σε αριθμούς χρονιές στη συνέχεια, ο Thompson που είδε όλα τα φώτα να έχουν πέσει πάνω του, δεν κατάφερε, γιατί ποτέ δεν είχε βιώσει κάτι τέτοιο και δεν ήξερε, να διαχειριστεί τη γκλαμουριά του πιο υψηλού συμβολαίου στην ιστορία του NBA. Ο εθισμός στα ναρκωτικά και στο αλκοόλ τον οδήγησε στο να χάνει αδικαιολόγητα προπονήσεις, να ξενυχτάει και να κάνει γενικώς την χειρότερη ζωή που θα μπορούσε. Το 1982 μετά από μια σεζόν με 14.9 πόντους μέσο όρο (περίπου 10 λιγότερους από τα στάνταρ του) και με τη συμπεριφορά του να έχει φτάσει στο απροχώρητο, οι Nuggets τον έστειλαν στους Seattle SuperSonics για τον ρολίστα Bill Hanzlik.
Την σεζόν 1982/83 ο 28χρονος πλέον γκαρντ είχε 15.9 πόντους και 3.6 rebounds μέσο όρο, επιδόσεις που του χάρισαν την 5η κλήση του σε All Star Game. Μετά το τέλος της σεζόν, μάλιστα, πήγε σε κέντρο αποτοξίνωσης στο Denver. Ούτε αυτό ωστόσο θα τον βοηθούσε να βάλει σε μία σειρά την ζωή του και την καριέρα του. Η επόμενο χρονιά θα ήταν η τελευταία του, αφού αγωνίστηκε σε μόλις 19 παιχνίδια μέχρι τις 10 Μαρτίου, λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού στο γόνατο που αποκόμισε ένα βράδυ… σε μια ντίσκο με το όνομα “Studio 54” της Νέας Υόρκης, όταν μετά από διαπληκτισμό με κάποιον θαμώνα του μαγαζιού που τον απώθησε βίαια, έπεσε από τις σκάλες και τραυματίστηκε χωρίς να μπορέσει πλέον να επιστρέψει, μόλις στα 29 του!
Στη συνέχεια ήρθε η κάτω βόλτα. Συλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών, ξύλο στη γυναίκα του, ληστεία στο σπίτι του από crack dealers στους οποίους χρωστούσε και μια αποτυχημένη προσπάθεια για επιστροφή στην ενεργό δράση.
Για καλό του, η Θεία Φώτιση ήρθε και σε αυτόν και κατάφερε να φτιάξει κάπως τη ζωή του. Στις 6 Μαΐου του 1996 μπήκε στο Hall of Fame, ενώ στις 7 Σεπτέμβρη του 2009, ο μεγαλύτερος όλων, ο Michael Jordan, ζήτησε από τον Thompson να είναι αυτός που θα τον έβαζε στο Hall of Fame, όταν ήρθε η σειρά του.
Με τη γυναίκα του που ξυλοκοπούσε, Cathy, τα ξαναβρήκαν και απέκτησαν δυο κόρες, την Erika και την Brooke. Με την Erika μάλιστα θα είχε μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στη ζωή του, όταν στις 17 Δεκέμβρη του 2003, αποφοίτησαν μαζί από το πανεπιστήμιο με το πτυχίο της Κοινωνιολογίας!
Το 2004 τέλος, ο ίδιος βοήθησε χρηματικά, ώστε να δημιουργηθεί η ταινία του με τίτλο “Skywalker”, το ψευδώνυμο που είχε αποκτήσει από τα κολεγιακά του κιόλας χρόνια, λόγω της φοβερής του αλτικής ικανότητας. Η ταινία είναι βασισμένη στη ζωή του και ο ίδιος συμβουλεύει στα 67 του πλέον, τα νέα παιδιά που κοιτάζουν ψηλά, να είναι ταπεινά και προσέχουν τους πειρασμούς της ζωής λέγοντας πως: “Είχα την ευκαιρία να γίνω ένας από τους Καλύτερους παίκτες στην ιστορία. Και την έχασα”.
Αποσύρθηκε από τη δράση, όπως είπαμε το 1984, με μέσους όρους των 22.1 πόντων, 4.1 rebound και 3.3 assists και υπήρξε δυο φορές (΄77, ΄78) μέλος της All-NBA 1st Team.
It could be even worse, Skywalker!
Επιμέλεια: Outsider