Αυτό λοιπόν που συγκέντρωνε τις περισσότερες πιθανότητες από τη στιγμή, που η Khimki βάρεσε διάλυση, πήρε σάρκα και οστά. Ο Alexey Shved, ένας τρομερά ταλαντούχος και χαρισματικός αθλητής παραμένει στη Μόσχα, όμως αλλάζει χρώματα, για να φορέσει και πάλι τα μπλε-κόκκινα της “αρκούδας”.
Τα λόγια για την αξία αυτού του παίκτη είναι περιττά. Όλοι θυμόμαστε το σπουδαίο potential, που άφηνε στον ορίζοντα η παρουσία του στην CSKA, όταν πρωτοξεκινούσε την επαγγελματική του καριέρα. Την τελευταία του σεζόν πριν την περιήγησή του στα γήπεδα του NBA, είχε σε ηλικία 23 ετών 10.6 πόντους κατά μέσο όρο σε εκείνο το εξωπραγματικό ρόστερ της CSKA, το οποίο ο Ολυμπιακός είχε καταφέρει να σοκάρει στην Πόλη με μια επικών διαστάσεων ανατροπή 19 πόντων, με τον Shved μάλιστα να είναι αυτός που εκτόξευσε τη διαφορά στη μεγαλύτερη τιμή της.
Στο NBA αν και Undrafted κατάφερε γρήγορα να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Timberwolves και να παίζει 23.6 λεπτά στην πρώτη του σεζόν, σημειώνοντας 8.6 πόντους και 3.7 assists ανά παιχνίδι, φτάνοντας στο σημείο στην τελευταία του σεζόν να έχει 9.3 πόντους, έχοντας όμως αλλάξει τρεις ομάδες, οι οποίες σε εκείνο τους το φεγγάρι δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή… διασταύρωση για τον Alexey. O Shved φαινόταν, ότι στο NBA μπορούσε. Τα κατάφερνε και είχε τη δυνατότητα να μακροημερεύσει, όμως δεν ήταν ο εαυτός του. Ίσως γιατί ποτέ δεν είχε μάθει να είναι αναπληρωματικός, ίσως γιατί δεν είχε συνυφαστεί με τον ρόλο του παίκτη, που θα παίξει στο garbage time (και αυτό στο ΝΒΑ δεν είναι ιδιαίτερα τιμητικό) και θα ξεκουράζει τα πρώτα βιολιά της ομάδας.
Έτσι κάπως φτάνουμε στο 2015, όταν αυτό το πολυβόλο επιστρέφει στην Ευρώπη και στη Ρωσία, αλλά για λογαριασμό της φιλόδοξης και εχούσης τη δυνατότητα να ξοδέψει άφθονο χρήμα, Khimki. Στην Khimki o Shved θα ήταν ένας δεύτερος… Ρασπούτιν. Όπως ο άλλοτε οραματιστής-μυστικιστής που παραπλανούσε τα πλήθη και εδράττετο κάθε ευκαιρία προς δικό του όφελος και τέρψη, έχοντας μεγάλη επιρροή στον Τσάρο Νικόλαο Β’, έτσι και ο Shved θα ήταν ένας παίκτης, που χειραγωγούσε τον πρόεδρο του συλλόγου, Dmitry Golubkov, και τον εκάστοτε προπονητή, αποσκοπώντας φανερά πρωτίστως στη δική του ικανοποίηση και στην επίτευξη αξιοθαύμαστων αριθμών.
Πρώτος σκόρερ και MVP του EuroCup το 2017, MVP και της ανταγωνιστικότατης VTB League την ίδια χρονιά, δυο φορές πρώτος της σκόρερ (2018 και ’19) και πρώτος σκόρερ της EuroLeague το 2018 καθώς και μέλος της δεύτερης καλύτερης 5άδας της διοργάνωσης, όντας ο παίκτης που την οδήγησε στην πρώτη της Playoff και νίκη. Η Khimki όλα αυτά τα χρόνια σκορπούσε απλόχερα χρήμα και έφερνε μεγάλους παίκτες δίπλα στον Alexey (Robinson, Jerebko, Jovic, Markovic, Gill, Mickey, Booker, Honeycutt, Rice, Koponen, Augustine και άλλοι.
Ωστόσο η πραγματικά μεγάλη επιτυχία δεν ήρθε. Η ομάδα ποτέ δεν μπόρεσε να αποβάλλει από πάνω της τη νοοτροπία του ηττοπαθούς και μικρού σε βεληνεκές συλλόγου. Η Khimki ήταν η ομάδα που μπορούσε να χάσει με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο και όμως να μην ανοίξει ρουθούνι. Θυμηθείτε την αυτοκτονία της στο ΣΕΦ πριν δυο χρόνια, ένα ματς που αν συνέβαινε σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα θα δημιουργούταν τριγμοί στα θεμέλιά της. Στην Khimki όμως… τι είχαμε, τι χάσαμε my friend. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που έριξαν πάνω του το μεγαλύτερο βάρος της αποτυχίας, με το επιχείρημα, ότι παραβαίνει τις εντολές του προπονητή του, μειώνει με τον τρόπο παιχνιδιού του τους συμπαίκτες του και βάζει πάνω από την ομάδα το δικό του όνομα. Όμως όπως ο Τσάρος Νικόλαος τότε τιμωρούσε με πολιτικούς διωγμούς εκείνους που τού μετέφεραν αυτές τις φήμες, έτσι και ο Golubkov κάθε χρόνο έραβε και ξήλωνε και απέλυε προπονητές χωρίς αύριο, διότι ένας παίκτης όπως ο Shved μόνο με την παρουσία του ουσιαστικά έκανε… χάρη σε έναν άσημο σύλλογο όπως η Khimki.
O Shved στην 11ετή καριέρα του στην EL γράφει 16.8 πόντους με 35% στο τρίποντο για 7.3 προσπάθειες ανά παιχνίδι ενώ μοιράζει 4.8 τελικές πάσες. Όσο για τα δυο χρόνια του στο κατώτερο EuroCup; 19.7 πόντοι και 36% στο τρίποντο για 8 προσπάθειες ανά παιχνίδι (!) μαζί με 4.5 assists και 4.3 rebounds.
Φτάνοντας στο σήμερα, μας εξιτάρει ιδιαίτερα η παρουσία του στο ρόστερ της CSKA και δη το γεγονός ότι ο προκάτοχός του και πρώην Star της ομάδας, Mike James, κουβαλούσε την ίδια τρέλα και ιδιοτέλεια η οποία χαρακτηρίζει και τον Ρώσο σούπερ σκόρερ.
Προσπαθώντας να μπούμε στο μυαλό του Δημήτρη Ιτούδη, θεωρούμε ότι ο Shved θα περάσει αρκετό χρόνο και στο ‘2’ στην “αρκούδα” και μόνο ως PG, κάτι που είχε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια στην Khimki. Ο Shved είναι ένας Combo με ύψος κοντά στα 2 μέτρα (1.98). Δεν είναι καθόλου απίθανο λοιπόν να δούμε Compact χαρακτήρα με τον Shved να παίζει στον άσο και τους Grigonis-Clyburn να συνθέτουν τις θέσεις 1-2-3 μαζί του, συνθέτοντας μια περιφερειακή γραμμή με μέσο όρο που αγγίζει τα δυο μέτρα. Όπως απίθανο δεν είναι και να τον δούμε να παίζει ακόμη και στο ‘3’ σε μια 3 Guard Lineup με τη θέση του PG να αναλαμβάνει είτε ο έτερος Gunner της ομάδας, Iffe Lundberg, είτε το αμυντικό όπλο, Daniel Hackett (επίσης 1.97), και τον Grigonis στο ‘2’ ή τον Clyburn στο ‘3’ με τον ίδιο ως SG. Γενικά η ποικιλία επιλογών και η γκάμα σχημάτων είναι τεράστια με την προσθήκη ενός ψηλού, ταλαντούχου και ποικιλόμορφου παίκτη, όπως ο Shved και σε συνάρτηση πάντα με το προϋπάρχον ρόστερ.
Με τον Shved o Ιτούδης μπορεί να παίξει αρκετά πράγματα. Μπορεί να τον χρησιμοποιήσει ως main ballhandler, για να τρέξει δράσεις με τους εξαιρετικούς στο pick n’ roll, Milutinov και Bolomboy, μπορεί να εξασφαλίσει spacing για να του δώσει μπάλες για προσωπική φάση (μεγάλο συν εδώ και το 83.3% που κουβαλά ο παίκτης από τη γραμμή της φιλανθρωπίας όλα αυτά τα χρόνια, με το βλέμμα πάντα στα κλειστά ματς) μπορεί να τον χρησιμοποιήσει ως απειλή για transition 3 (σκοτώνει ο Shved εδώ με την αυτοπεποίθησή του σε τέτοια σουτ να είναι one of a kind) και ως Off-Guard, που να παίζει μακριά από την μπάλα και γύρω από τα screens για να σουτάρει ή να τραβήξει πάνω του την προσοχή της άμυνας.
Όλο αυτό από τη θεωρία στην πράξη μόνο εύκολο δεν μοιάζει. Ο Shved έχει μάθει την τελευταία εξαετία να είναι το κεντρικό πρόσωπο του οργανισμού στον οποίο βρίσκεται και όλα τα εξαρτώνται από τις δικές του εμπνεύσεις και αποφάσεις. Δεν έχει μπει σε καλούπι και σπανίως έως ποτέ έχει βάλει το εγώ του κάτω από το συλλογικό συμφέρον και την ομάδα. Ένας τέτοιος συνδυασμός τα τελευταία δυο χρόνια μας άφησε πολλές φορές… παγωτό με τον Mike James, όμως εν τέλει η CSKA και ο Δημήτρης Ιτούδης δεν δικαιώθηκαν με το γυαλί να ραγίζει πολλές φορές και τελικώς να σπάει. Στην περίπτωση του Shved βέβαια τα πράγματα εκτός από πολλές ομοιότητες έχουν και πολλές διαφορές. Φυσικά το ότι ο παίκτης είναι Ρώσος και έχει ένα σημαντικά μεγάλο παρελθόν με τον σύλλογο και ασφαλώς το ότι γνωρίζει πρόσωπα, ενώ αυτή του η συνεργασία θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στο εθνικό συγκρότημα της Ρωσίας στο οποίο τα τελευταία χρόνια ηγείται.
Η προσθήκη του λοιπόν μας προϊδεάζει για μεγάλα πράγματα και ανεβάζει τον πήχη, όμως ο Coach Ιτούδης έχει μπροστά του ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο και ταυτόχρονα μια τεράστια πρόκληση. Θα καταφέρει μέσα στο πολυπρόσωπο παιχνίδι της ομάδας του να απορροφήσει μια προσωπικότητα σαν αυτή του Shved ομαλά και να μοιράσει τις μπάλες και τους χρόνους, ώστε να διατηρήσει άπαντες εντός της ομάδας ικανοποιημένους χαρούμενους; Θα καταφέρει να οδηγήσει ξανά την ομάδα του στα μεγάλα ραντεβού και να τα κερδίσει; Το έργο του δεν είναι εύκολο, αλλά πότε ήταν; Μπροστά μας έχουμε μια ομάδα που μπορεί να είναι η αυριανή πρωταθλήτρια Ευρώπης αλλά και μια underachieving team, που θα εξελιχθεί σε φούσκα και η θέση όλων τότε θα είναι επισφαλής.
Καθρέφτης φυσικά είναι μόνο το παρκέ και όλα και όλοι εκεί θα κριθούν. Το μόνο σίγουρο είναι, ότι στην CSKA φέτος υπάρχει πολύ ψωμί και το ενδιαφέρον τρυπάει ταβάνι…
Επιμέλεια: Outsider