Έπεσε από τα βέλη του Ερμή η ερωτευμένη με τον καθρέπτη της Ακαδημία

1-1.Ο ψυχωμένος Ερμής Αργυρούπολης ισοφάρισε τη σειρά με την Ακαδημία Ελευσίνας για τα play offs της Α΄Ανδρών της Εσκανά. Σε ένα κατάμεστο γήπεδο, με φοβερή ατμόσφαιρα, όλοι οι παρευρισκόμενοι – παίκτες, προπονητές, φίλαθλοι – απόλαυσαν έναν εξαιρετικό αγώνα που τα είχε όλα.

Στα του αγώνα λοιπόν, στο πρώτο δεκάλεπτο ο Ερμής παίζει μια ζώνη 2-3, με τον Τσιώκο να ανεβαίνει ανά στιγμές, για το σουτ του Χαρούνι (12). Η Ελευσίνα έχει βάλει κάποια back screens για να χτυπήσει στην πίσω γραμμή αμύνης, ανεβάζοντας ψηλά τους υπόλοιπους παίκτες, ώστε να κερδίσει χώρο χαμηλά στη ρακέτα του Ερμή. Το αντιλαμβάνεται αυτό η αδύνατη πλευρά και κόβει σουτ ή διαβάζει την αδύνατη πλευρά και κλέβει μπάλες. Επιθετικά δεν βλέπουμε κάτι ασυνήθιστο εκ μέρους τους. Τα γνωστά cross screens, τα flex για τον ψηλό και διάθεση για να πασάρει ο Τσιώκος ώστε να παίξουν στα close outs.

Ο Ερμής δίνει το σουτ στους αντιπάλους του και ιδιαίτερα στο 15 (μετά τα έβαλε όλα, και άσχετο με το πνεύμα του άρθρου, η μηχανική του στο σουτ μας θύμισε τον Josh Childress), με προκλητικό τρόπο.

Η Ακαδημία έχει βάλει και κάποιες Floppy επιθέσεις, με τον κεντρικό screener να είναι ο 12, που κάνει pop out για σουτ από την πλευρά. Γενικά δεν έχει μεγάλη ένταση η ομάδα και δεν βγάζει καλές πάσες. Η άμυνα του Ερμή παίζει σκιά στο screen. Βλέπουμε επίσης τα γνωστά outter cuts (από μέσα προς τα έξω) για τον 12 ώστε να πάρει τα αγαπημένα του σουτ από μέση απόσταση, αλλά είναι πολύ άστοχος από την περίμετρο.  

Το διάβασμα της Ακαδημίας και του Ερμή

Η Ελευσίνα είναι διαβασμένη στο blind screen (που έκανε στην πρώτη επίθεση με τη Δραπετσώνα) ο Ερμής και αποφεύγει το σκριν. Ο Ερμής ψάχνει την κατάλληλη γωνία πάσας, ώστε να περάσει την μπάλα μέσα στον Τσιώκο που έχει κλειδώσει τον αντίπαλό του. Στα side picks με τον Τσιώκο ως σκρίνερ η Ακαδημία απαντά με ICE (παγίδα στη γραμμή), κάτι που ως γνωστόν δουλεύει όταν ο σκρίνερ δεν απειλεί με σουτ.

Ο Τσιώκος συνεχίζει να τραβάει πάνω του παίκτες για βοήθεια, ενώ ως “καθρέφτη” στη δυνατή πλευρά τοποθετείται σωστά ένας παίκτης με καλό σουτ. Ο Ερμής συνεχίζει να βρίσκει ροή μέσα από τις Skip passes στην αδύνατη πλευρά και στο close out. Αμυντικά παίζει ακόμα ζώνη και δίνει κάποια σουτ, όμως θωρακίζει τη ρακέτα με εξαίρεση κάποιες αδράνειες και επίσης το rebound. Όσο η Ακαδημία έχει μέσα στον 14, που είναι σχετικά ακίνδυνος επιθετικά, ο Ερμής δίνει βοήθειες με τον Τσιώκο και γίνεται ακόμα πιο σκληρός.

Το ανεξήγητο under με στόχο την ψυχολογία

Η Ακαδημία παίζει κάποια ανεξήγητα Under στον 4 που είναι καλός σουτέρ, ενώ και στο show n’ recover ο Τσιώκος κλειδώνει άμεσα τον κοντό και αναγκάζει σε μια προς στιγμήν αλλαγή που βάζει την μπάλα μέσα. Η Ακαδημία απαντά με σουτ στο drop στα πικς. Βάζει δυο και βάζει ταυτόχρονα φωτιά στο ματς. Ο Ερμής επίσης παρουσιάζει κάποια zipper cuts που καταλήγουν σε άμεσο PnR ή Hand off.

Στο 4ο ο Ερμής στρέφεται στον Φωτόπουλο. Αυτός με hand off σε weave επιθέσεις, με προσωπικές ενέργειες και στον αιφνιδιασμό αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για την ομάδα του στο σκορ. Στο 4ο δεκάλεπτο, ο Ερμής κάνει πράξη την πρότασή μας, επιστρατεύοντας  ζώνη 2-1-2 με τον Τσιώκο κεντρικό να κόβει τα drive και το σουτ από εκείνο το σημείο. Αυτή η ζώνη προϋποθέτει καλά φτερά στην πίσω γραμμή άμυνας (συνήθως αμύνονται οι Forwards) με καλά recovers, για να αντιμετωπίσουν τα σουτ από τις 45 μοίρες και κάτω. Στο τέλος δυο μεγάλα μπλοκ του 7 σφράγισαν τη νίκη.

Ρεζουμέ

Γενικά, ο Ερμής ήταν ψυχωμένος και αποφασισμένος να πουλήσει ακριβά το τομάρι του για να ισοφαρίσει τη σειρά, με αποτέλεσμα να χαρίσει μια απολαυστική βραδιά στους θεατές. Από την άλλη πλευρά, η Ακαδημία κατέβηκε ανέτοιμη για ένα τέτοιου είδους αγώνα. Το αγωνιστικό της ύφος μαρτυρούσε μια εγωπάθεια και αλαζονεία, «πώς ότι και να γίνει θα κερδίσουμε απόψε». Και φυσικά το πλήρωσε αυτό.  Επίσης, δεν πήρε σχεδόν τίποτα από τον αγαπημένο μας «10». Η ζώνη του Ερμή του έκλεισε χώρους.

Το τρίτο παιχνίδι είναι άλλο μπασκετικό story. Αναμένουμε την αντίδραση της Ακαδημίας, την οποία και θεωρούμε το μεγάλο φαβορί για την απευθείας άνοδο στην Γ΄Εθνική.

Επιμέλεια: Outsider

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ