Αστέρας – ΑΟΝΑ: Τα δυο βασικά PG δίδαξαν μπασκετική ανάγνωση

Η ματσάρα της αγωνιστικής για την Α΄Ανδρών στην Εσκανά ήταν θεωρητικά και πρακτικά η μάχη του Αστέρα Αγ. Δημητρίου και του ΑΟΝΑ. Οι φιλοξενούμενοι έφυγαν με ένα σπουδαίο διπό, που τους εδραιώνει στην 4αδα, δημιουργώντας διαφορετικά δεδομένα σε επίπεδα σκέψεων και διεκδικήσεων.

Από την άλλη πλευρά, ο Αστέρας έχασε μια ευκαιρία να πλησιάσει στα play offs, αλλά έχει χρόνο να ανακάμψει και να διεκδικήσει την είσοδό του.

Πάμε να εξετάσουμε τα τεχνικά κομμάτια του αγώνα.

1ο ημίχρονο

Γενικά ο Αστέρας στην αρχή πιέζει πολύ στην άμυνα. Ακολουθεί με δύναμη στα screen τα οποία συχνά σπάει, βάζει χέρια στην μπάλα, φέρνει έγκαιρα βοήθεια στο ποστ από αδύνατη πλευρά και έχει πελαγώσει τον ΑΟΝΑ που δοκιμάζει πολλές πάσες με ρίσκο, που οδηγούν σε λάθος.

Οι δύο άσσοι των ομάδων (4 και 8) είναι πραγματικά εξαιρετικοί και διαβάζουν τα πάντα στο γήπεδο. Έξτρα πάσες, ρήγμα στην άμυνα, αμυντική τακτική, όλα.

Ο ΑΟΝΑ χρησιμοποιεί τον 41 ως σκρίνερ αρχικά πρώτο σε staggered κι έπειτα σε down screen. Προσπαθεί να εκμεταλλευτεί κάποια αλλαγή, για να πάρει το mismatch, ωστόσο η άμυνα του Αστέρα είναι σκιά και αυτό δεν πετυχαίνει.

Ο Αστέρας βγάζει πολύ ωραίες επιθέσεις. Bump screen για pop out και τρίποντο από την κορυφή, base line cuts κλπ.

Βλέπουμε τον ΑΟΝΑ να παίζει επίσης παγίδα στον 4 του Αστέρα, μιας και τον έχει τιμωρήσει πολλές φορές. Ο ΑΟΝΑ ωστόσο σε όλο το 2ο δεκάλεπτο παίζει με ατομικές εμπνεύσεις στην επίθεση.

2ο ημίχρονο

Βλέπουμε σε μια από τις πρώτες επιθέσεις τον ΑΟΝΑ να βάζει την μπάλα στο ποστ στο 0. Το double team της αδύνατης πλευράς έρχεται αμέσως, ο 41 κόβει για να τραβήξει παίκτη (αλλιώς να τελειώσει εύκολα) και το 0 βγάζει skip πάσα στον 8 που είναι αξιόπιστος

Ο ΑΟΝΑ βγάζει πλέον Floppy Actions για τον 8, που έχει κάνει μεγάλη ζημιά (φαίνεται από την ένταση της άμυνας, όταν επιτίθεται). Διαβάζει ξανά το επιθετικό ντουμπλάρισμα του Αστέρα και αν όχι με άμεση πάσα, τότε με “σκαλοπάτι” στις βολές, ανοίγει την γκάμα επιλογών του.

Ο Αστέρας έχει πελαγώσει. Εκτελεί σε γρήγορο χρόνο, χωρίς να κυκλοφορήσει και δεν μπορεί να διεκδικήσει το επιθετικό rebound. Ο Αστέρας πλέον έχει καταλάβει ότι πληγώνεται από τη help defence στο ποστ και επιλέγει Front άμυνα, για να αποτρέψει την εισαγωγή.

Ο 41 του ΑΟΝΑ αρχίζει πλέον να παίζει περισσότερο pop out μετά τα picks, μάλλον για να ανοίξει ο χώρος για προσωπική φάση χαμηλά για τον κοντό. Βέβαια ο Αστέρας δεν στέλνει αμυντικό έξω και το αποτρέπει. Το ματς έχει βρει ρυθμό και οι δυο ομάδες γενικά βάζουν.

Γενικά ο Αστέρας σε σχεδόν όλο το Β’ μέρος έχει περιοριστεί σε ένα side hand off, που οδηγεί είτε σε άμεση συνεργασία είτε σε διπλό ή μόνο κεντρικό pick. Έχει γίνει προβλέψιμος και δεν υποστηρίζει την επίθεσή του με επιθετικό ριμπάουντ (ο ΑΟΝΑ το κάνει).

Διαβάστε ΕΔΩ την ανάγνωση της αγωνιστικής

Eπιμέλεια: Outsider

Πηγή βίντεο: Basketoupoli

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ