1930: Γεννιέται ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στην Σελήνη

«Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα γιγαντιαίο άλμα για την ανθρωπότητα», ήταν η φράση που έκανε τον Νηλ Άρμστρονγκ γνωστό σε όλη την Γη.

Ο χαρισματικός πιλότος Νηλ Ώλντεν Άρμστρονγκ, ο οποίος επιλέχτηκε για το σώμα αστροναυτών γεννήθηκε στις 05 Αυγούστου 1930 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Επί τρία χρόνια ήταν χειριστής αεροσκάφους στην αεροπορία ναυτικού, ενώ συμμετείχε στον πόλεμο της Κορέας. Αφού σπούδασε αεροναυπηγός, το 1955 μπήκε στην Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Αεροναυτικής (NACA)- την μετέπειτα NASA- και εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους δοκιμαστές αεροσκαφών στον κόσμο, πραγματοποιώντας πάνω από 7 πτήσεις με ταχύτητα πάνω από 6.000km/h σε ύψος άνω των 60km με το πυραυλοκίνητο αεροσκάφος X-15.

Στις 21 Ιουλίου 1969 πραγματοποίησε την σημαντικότερη πτήση της ζωής του αλλά και της ανθρωπότητας. Ως κυβερνήτης της δεύτερης διαστημικής αποστολής του Apollo 11, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στην Σελήνη, λέγοντας την χαρακτηριστική φράση: «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο βήμα για την ανθρωπότητα».

Το 1970 διορίστηκε υπεύθυνος αεροπορικών δραστηριοτήτων της NASA, αλλά ένα χρόνο μετά παραιτήθηκε για να γίνει καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι. Ο Άρμστρονγκ απέφευγε τις δημόσιες εμφανίσεις και παρά την ευκαιρία που του δόθηκε ποτέ δεν αποκόμισε κάποιο σημαντικό οικονομικό κέρδος. Πέθανε στις 25 Αυγούστου 2012 σε ηλικία 82 ετών λίγες μέρες μετά την εγχείρηση στην καρδιά του αφήνοντας πίσω του μία τεράστια ιστορία κι έναν κρατήρα στο φεγγάρι που έχει το όνομά του.

Πηγή: sansimera.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ