Τρελή ανατροπή από τον Παναθηναϊκό και επιστροφή στις νίκες – Καθίζηση του Ολυμπιακού και δεύτερη ήττα στο Φάληρο

Επιστροφή στις νίκες (και τι επιστροφή;) για τον Παναθηναϊκό, που βρέθηκε να κυνηγά μέχρι και για 20 πόντους τη Ζαλγκίρις στο ΟΑΚΑ. Οι πράσινοι με ένα φανταστικό δεύτερο ημίχρονο και με μια σούπερ 4η περίοδο, όπου δέχτηκαν μόλις 6 πόντους (όλοι από βολές) γύρισαν σε μεγάλο βαθμό τον διακόπτη από την περασμένη διπλή εβδομάδα ηττών στην Ισπανία. Αντίθετα ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να κάμψει την αντίσταση της Φενέρ και, δείχνοντας εμφανή σημάδια κόπωσης, παραδόθηκε σε μια ανώτερη -σε παρκέ και πάγκο- και πιο διαβασμένη ομάδα, βλέποντας το σερί 7 συνεχών νικών του να σπάει.

Παναθηναϊκός – Ζαλγκίρις: 89-76

Ο Παναθηναϊκός με ηγέτες τους Γκάμπριελ-Χουάντσο, που έκοβαν τα πάντα κοντά στο καλάθι της ομάδας του (οι Guards κατεύθυναν τους slashers της Ζαλγκίρις στο “βαμμένο” και στο… στόμα του λύκου), έφερε τούμπα το ματς με τον Ναν να εκτελεί ακατάπαυστα και τον Σλούκα να δείχνει, γιατί είναι ο μεγαλύτερος αυτή τη στιγμή ηγέτης στα ευρωπαϊκά παρκέ.

Η Ζαλγκίρις ξεκίνησε θέλοντας να βάλει τον Ναν σε τρεξίματα στα μετόπισθεν, ώστε να φθείρει τον Αμερικάνο σωματικά και πνευματικά από νωρίς, μακριά από το πεδίο δράσης του.

Είδαμε κεντρικά PnRs για τον Μπιρούτις, με τους παίκτες που μάρκαραν οι Χουάντσο-Καλαϊτζάκης (βασικός) να τρέχουν μια άτυπη off-ball συνεργασία, καθαρά, για να τραβήξουν δυο από τους κορυφαίους αμυντικούς το Αταμάν μακριά από την ανάμειξη με την άμυνα και ακόμη τον Λιθουανό ψηλό να περιμένει στο Short corner το τάισμα του PG.

Ο Τρινκιέρι σημάδεψε τον Παπαπέτρου στην πλευρά, με τον πυραυλοκίνητο Ουόκερ σε μια 2-2 συνεργασία

ενώ είδαμε και double back screens για εύκολα καλάθια στη ρακέτα, για τα οποία ο ΠΑΟ δεν ήταν προετοιμασμένος, αφού η Ζαλγκίρις δεν το τρέχει συχνά στη σεζόν.

Οι φιλοξενούμενοι συνέχιζαν να χτίζουν τη διαφορά τους με μεθοδικότητα κι υπομονή, με τους παίκτες των Σλούκα-Μήτογλου να τρέχουν κεντρικό Pin Down.

O Παναθηναϊκός έψαξε μέσω Base line επαναφορών τον Χουάντσο ή τον εκάστοτε Forward μέσω ενός Double Flare screen

ενώ οι πράσινοι έτρεξαν και Horns επιθέσεις, κάτι που συνηθίζουν τελευταία, είτε με τον Ναν σε ρόλο ψευδοσκρίνερ για pop out

είτε για άμεσο PnR με τον Γκάμπριελ.

Είδαμε τα Zipper για τον Χουάντσο που συνήθως καταλήγουν σε κεντρικό PnP για τον Ισπανό να μετατρέπονται εν τη αγνοία της αντίπαλης άμυνας σε ένα εξαιρετικό Curl του PF του Αταμάν

και φυσικά τα γνωστά iso στην πλευρά για τον Νάν σε 2-2 συνεργασίες, είτε για άμεσο σκορ

είτε, εφόσον εμπλεκόταν παίκτης της αδύνατης πλευράς, τον Χουάντσο να κόβει, είτε για να πάρει τον αμυντικό που κάνει zone up (στο βίντεο είναι ο Μπουτκέβιτσιους) και να βγει πάσα στη γωνία για ελεύθερο σουτ, είτε για να πάρει την μπάλα και να τελειώσει ο ίδιος όπως γίνεται.

Ο Παναθηναϊκός γενικά πήρε πολύ καλό βαθμό με εξαίρεση το τραγικό του δεύτερο δεκάλεπτο. Οι πράσινοι πήραν τα 21 από τα 29 διαθέσιμα αμυντικά rebounds, έκαναν μόλις 6 λάθη σε 69 κατοχές (8,7% αν μη τι άλλο εντυπωσιακό) και ανέβασαν εκκωφαντικά τα ντεσιμπέλ μέσω της άμυνας σε ένα ΟΑΚΑ από τα παλιά. Παίκτες κλειδιά οι Γκάμπριελ-Σλούκας με +22 και +34 (!!!) στο +/-, ενώ ματσάρα έκανε και ο Χουάντσο με 9 rebounds και 14 πόντους. Οι πρωταθλητές Ευρώπης ετοιμάζονται μετά το ματς του Μιλάνου, για διπλή εβδομάδα στο ΟΑΚΑ με Φενέρ και Εφές. Τα παιχνίδια είναι ιδιαίτερα δύσκολα, όμως με τέτοια συμπεριφορά, δεν έχει κάτι να φοβηθεί το σύνολο του Αταμάν. Θετικό για τον ΠΑΟ το ότι η Φενέρ παίζει ουσιαστικά χωρίς 5άρι, κάτι που δεν θα επιφέρει χτύπημα στην έλλειψή του στη συγκεκριμένη θέση. Με την Εφές τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα. Η Αναντολού καίγεται για αποτελέσματα, όμως ο Παναθηναϊκός έχει μια εκπληκτική παράδοση στο ΟΑΚΑ με τη συγκεκριμένη ομάδα, κερδίζοντάς την ακόμα και στα χρόνια της καραντίνας. Η συνέχεια επί της οθόνης.

Ολυμπιακός – Φενέρ: 77-87

Ο Ολυμπιακός βίωσε μια σκληρή κατάσταση στο Φάληρο, με την έλλειψη έντασης να κάνε μπαμ στο παιχνίδι του κόντρα σε μια ταχυδυναμική ομάδα που αγγίζει σε μεγάλο βαθμό τον όρο “positionless” στο παιχνίδι της. Τα προβλήματα του ΟΣΦΠ στην ball screen άμυνα με τους ψηλούς του να παίζουν μόνιμα βαθιά, γεννάει συνεχώς καταστάσεις για την αντίπαλη επίθεση. Αντιθέτως, ο Σάρας έδειξε άριστα διαβασμένος και η άμυνά του παίρνει “άριστα 10” στην έδρα της ομάδας με το καλύτερο μέχρι πρότινος ORAT στη λίγκα. Η Φενέρ με συνεχή deny σε ορισμένα σκριν και αλλαγές, ήταν πανέτοιμη για βοήθειες στο ποστ και περιστροφές μέχρι τα 24′ του χρόνου επίθεσης, ενώ δεν δίστασε ακόμα και να… δώσει κάποια καλάθια στο χαμηλό ποστ, για να μην μπει σε διαδικασία fast break μισού γηπέδου, που ανάβει συνήθως τη σπίθα στο ΣΕΦ.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε απομονώνοντας το δίδυμο Φαλ-Βεζένκοφ στην πλευρά για hand off συνεργασία

όμως ο Γάλλος ήταν μαζί με τον συμπατριώτη του (Φουρνιέ) συν τον Βεζένκοφ μόνιμοι στόχοι της επίθεσης του Σάρας, όπως θα δούμε.

Αρχικά οι Τούρκοι έτρεξαν Pin Downs για τον Γκούντουριτς (μαρκάρει ο Φουρνιέ) με σκρίνερ τον Χέιζ (μαρκάρει ο Βεζένκοφ). Η άμυνα του Φουρνιέ είναι under και ο Γκούντουριτς παίρνει την μπάλα στον άξονα (εκεί που ένας παίκτης του 7 γίνεται αυτόματα παίκτης του 8 – Δεν αξιολογούμε τον Σέρβο εδώ, απλώς δίνουμε ένα παράδειγμα) από όπου πασάρει ΑΝΕΝΌΧΛΗΤΟΣ στον Χέιζ, που βάζει ένα εύκολο καλάθι στην άμυνα του Βούλγαρου.

Φυσικά όπως ήταν αναμενόμενο είδαμε PnP για τον Σανλί που σούταρε συνολικά 6 τρίποντα στο ματς (παίκτης του Παπανικολάου είναι μόνιμα στην αδύνατη πλευρά).

Ο Σάρας έψαξε επίσης επιθέσεις σε πρώτο χρόνο με drag screens, για να βάλει από νωρίς τον Φαλ σε διαδικασία τρεξιμάτων. Οι φιλοξενούμενοι χτυπούν τον Βεζένκοφ με τον Χέιζ μετά το Drag screen σε TSOL (Ten seconds or less) επιθέσεις.

Οι νικητές χτύπησαν επίσης με τις παραδοσιακές Ram επιθέσεις που λανσάρει και παραποιεί συχνά ο Γιασικεβίτσιους, εδώ δεν τρέχει PnR αλλά ένα απλό pop out για τον εξαιρετικό προχτές Μπιμπέροβιτς (είχε ρεκόρ καριέρα σε τελικές με 6 ασίστς).

Στο Drop του Φαλ, όπως είπαμε χτύπησαν είναι με σουτ του ψηλού, είτε άμεσα με τον χειριστή,

ενώ όταν στην άμυνα βρισκόταν ο Μιλουτίνοφ, “έπαιζε” ένα blind screen στον Σέρβο.

Στην αδύνατη πλευρά στόχος έγινε ο Πίτερς για όσο έπαιξε, σε σκριν πάνω στον Φαλ (και στο Ντόρσεϊ όσο έπαιξε),

ενώ βλέπουμε, ότι οι Τούρκοι είχαν βρει επαφή με το καλάθι όσο περνούσε ο αγώνας με αποτέλεσμα απλώς με ένα ball screen να σκοράρουν με συνέπεια πάνω στον Φαλ και εντός ζωγραφιστού, “ξεριζώνοντας” την καρδιά των Πειραιωτών ή με αλλαγές να χτυπούν τον Βεζένκοφ με τον Χέιζ που έδειξε ανωτερότητα στο συγκεκριμένο matchup.

Ο Ολυμπιακός συνολικά είχε ένα κακό βράδυ, συνεχίζοντας τις χαμηλές πτήσεις μετά τις 7 σερί επιτυχίες στην Ευρώπη και την ήττα στο ΟΑΚΑ για την Α1. Εμφανίζεται έλλειμμα ενέργειας, ενώ ο τρόπος άμυνας με τους ψηλούς που διαθέτει είναι αρκετά περιορισμένος, με τα 4άρια του να μην μπορούν να κατέβουν στο ‘5’, για να δώσουν κάτι παραπάνω. Ο Παπανικολάου δεν είναι σταθερός ακόμα, ο ΜακΚίσικ έλειψε σε μεγάλο βαθμό στο συγκεκριμένο ματς, αφού έρχεται σαν απειλή… out of the box, με το απρόβλεπτο παιχνίδι του, ενώ οι Ουόκαπ-Βιλντόζα παραμένουν στα πιτς, με τον Έβανς να μετράει αντίστροφα. Το κακό είναι ότι στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο προβλέπονται κάποιες σημαντικές αλλαγές όσο κυλά η σεζόν και δεν ξέρουμε κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει την ομάδα πριν μπει στην τελική ευθεία. Επόμενη εβδομάδα πριν το ματς με Εφές στο ΣΕΦ, στη Γαλλία με Παρί και στην Ισπανία με Μπάρτσα…

Outsider feat. Fundamentals

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ