Τα μπασκετικά λαβράκια του Momentum για το 2022 – Part 2

Μετά το πρώτο μέρος, του scouting report της σελίδας μας, σειρά παίρνει η δεύτερη 6άδα πακτών, των οποίων τον φάκελο θέλουμε να ανοίξουμε. Παίκτες που έχουν λάβει ελάχιστη προβολή ως τώρα και που, προσωπικά, θεωρούμε, ότι μπορούν σύντομα να ανέβουν επίπεδο και να μας απασχολήσουν, δημιουργώντας αυτό που ονομάζουμε “Value for money”. Για πάμε…

PG: Jalen Adams (26, 1.88, PG)

Επειδή εδώ μπορεί να μπλέξουμε τα μπούτια μας, να ξεκαθαρίσουμε, πως δεν μιλάμε για τον Jaylen Adams, που πλέον παίζει και βγάζει μάτια με τους Sidney Kings στο πρωτάθλημα της Αυστραλίας (είναι γνωστός ο παίκτης, γιατί κάποτε είχε “παίξει” έντονα για τον ΠΑΟ σε μεταγραφικά ρεπορτάζ), αλλά για τον Jalen Adams, που παίζει στο πρωτάθλημα του Ισραήλ με την Hapoel Jerusalem. Ο Adams λοιπόν είναι ένας σκόρερ με ανεπτυγμένα ένστικτα, που βγάζει το ψωμί του κυρίως από το drive, το οποίο υποστηρίζει με τα πολύ γρήγορα και δυνατά του πόδια. Έχει καλό πρώτο και τελευταίο βήμα, τα οποία του επιτρέπουν να κερδίσει χώρο και να πάει στην επαφή αντίστοιχα. Πολύ καλός και από το τρίποντο, όπου αρέσκεται κυρίως σε σουτ από τις 45 μοίρες και κάτω (δηλαδή γωνίες). Δεν είναι ο τύπος του άσου, που θα αναμείξει τους συμπαίκτες του σε μια καλοκουρδισμένη επίθεση, αντίθετα ενδείκνυται περισσότερο για ομάδες, που έχουν επίθεση ατομικής κατεύθυνσης.
Average αμυντικό προφίλ, δεν είναι τρύπα αλλά ούτε και εξολοθρευτής, απλώς κάνει τη δουλειά του, χωρίς να υπερβαίνει ή να υπολείπεται των καθηκόντων του. Βγάζει μάτια στο ανοιχτό γήπεδο και γενικά δείχνει ένας παίκτης και άνθρωπος με μεγάλη ενέργεια, που πρωτίστως διασκεδάζει με το άθλημα, όσο καλό ή κακό μπορεί κανείς να το θεωρήσει αυτό. Μεταξύ των PGs στην ισραηλινή λίγκα ήταν 2ος σε Player Efficiency Rating, 3ος σε Total Rebound% και 4ος Defensive Rating, ενώ τερμάτισε και 6ος και μια θέση πάνω από τον Scottie Wilbekin στο Offensive Rating. Φαίνεται ότι στα αμέσως επόμενα χρόνια θα κάνει μπαμ. Μάτια ανοιχτά.
Στην IBSL: 14.8 PTS, 4 REB, 3.2 AST, 1 STL, 1.8 TOV.
Στο BCL: 17.8 PTS, 4.5 REB, 2.9 REB, 1.3 STL, 2 TOV.

SG: Jonah Radebaugh (25, 1.91, SG/PG)

Το αξιέπαινο πρόγραμμα της Ludwigsburg συνεχίζει να παράγει Combo Guards-εργαλεία, που μπορούν να κάνουν λίγο απ’ όλα μέσα στο γήπεδο. Πριν 4 χρόνια οι Γερμανοί έδωσαν στην Ευρωλίγκα τον Thomas Walkup, που πλέον αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στο τρομερό αμυντικό οικοδόμημα του ΟΣΦΠ, έπειτα έδωσαν στην Bayern τον καταπληκτικό Nick Weiler-Babb, ενώ πιο πρόσφατα τροφοδότησαν την ALBA με τον Jaleen Smith, που ξεκίνησε τη θητεία του στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση μουδιασμένος, αλλά με τον χρόνο βρήκε τα πατήματά του κι έκανε παπάδες.
Τη σειρά πλέον παίρνει ο Σουηδός Combo, Jonah Radebaugh, που προέρχεται από την ίδια δεξαμενή παικτών και αναμένεται αν όχι φέτος, σίγουρα του χρόνου (εφόσον συνεχίσει να αναπτύσσεται με τον ίδιο ρυθμό) να κληθεί να αποδείξει τις ικανότητές του στο επόμενο στάδιο. Ο Radebaugh είναι ένας περιφερειακός, που λειτουργεί ως “Facilitator”, δηλαδή δουλεύει σε διπλό και τριπλό ταμπλό μέσα στο ματς, συνεισφέροντας σε κάθε στατιστική κατηγορία, σε άμυνα και επίθεση, σε ανοιχτό και μισό γήπεδο. Εξαιρετικός αμυντικός on ball αλλά και σε close out καταστάσεις. Αφοσιώνεται στον κοινό στόχο, δεν κάνει λάθη σε τοποθετήσεις ή επιλογές και τηρεί ευλαβικά τους “άγραφους νόμους” του αθλήματος όσον αφορά στα θεμελιώδη στοιχεία του (τα γνωστά ως Fundamentals). Δεν γυρνάει πλάτη στον αμυντικό του, όταν αμύνεται μακριά από την μπάλα, δεν επιτρέπει τον κεντρικό διάδρομο, “σκοτώνεται” να κρατήσει τον προσωπικό του αντίπαλο στην πλάτη του, όταν προετοιμάζεται για rebound, δίνει έγκαιρες και έγκυρες βοήθειες και προτιμά πάντα την καλύτερη πάσα από το να πάρει ο ίδιος ένα σχετικά αβέβαιο σουτ. Επιθετικά λειτουργεί επίσης ως “ελβετικός σουγιάς”. Σουτάρει με αξιοπιστία από το τρίποντο, χτυπάει στο close-out κυνικά, έχει ένα καλό κάθετο παιχνίδι, πασάρει αρκετά καλά και δείχνει σταδιακά να καλλιεργεί ένα παιχνίδι με πλάτη-πρόσωπο προς το καλάθι. Νομίζω, ότι ήδη αναλωθήκαμε αρκετά. Ο παίκτης είναι κελεπούρι και όταν μιλάμε για ομάδες όπως ο ΠΑΟ, που πλέον βασίζεται σε χαμηλό μπάτζετ, τέτοιοι παίκτες θα πρέπει να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.
Στην BBL: 14.8 PTS (39% στο τρίποντο για 6.1 προσπάθειες), 5.4 REB, 3.7 AST, 1.7 STL, 1.6 TOV.
Στο BCL: 13.7 PTS (42.5% στο τρίποντο για 4.3 προσπάθειες), 5.7 REB, 2.8 AST, 1.4 STL, 1.6 TOV.

SF: Caleb Homesley (25, 1.98, SG/SF)

Τρομερή σεζόν φέτος για τον Homesley σε BBL και EuroCup με τους “πύργους” του Αμβούργου. Απίστευτα προικισμένος επιθετικά παίκτης, υπήρχαν βραδιές που απλά δεν σταματιόταν. Το μεγάλο πλεονέκτημα του Homesley είναι ότι δείχνει πως δυνητικά μπορεί να συνδυάσει δυο όρους στο προφίλ του. Αυτόν του 3n’D Wing, όπως επίσης και αυτόν του Point Forward. Είχε την τύχη να βρεθεί σε έναν οργανισμό που τώρα αναπτύσσεται και χτίζει τη δική του ταυτότητα και έτσι βρήκε χώρο και χρόνο σε κάθε περιφερειακή θέση (έπαιξε αρκετά και στον άσο), λαμβάνοντας στήριξη κι εμπιστοσύνη, όταν έδειχνε σε πρώτη φάση να μην τα καταφέρνει. Βλέπει τα κοψίματα των συμπαικτών του και έχει καλές λόμπες στην πλάτη της άμυνας, όπου δείχνει ότι μπορεί να τιμωρήσει τις αδράνειες των αντιπάλων αμυντικών. Ταυτόχρονα, όπως προείπαμε, πρόκειται για έναν εξαιρετικό επιθετικά παίκτη με οπλαστάσιο μεγάλου εύρους. Πηγαίνει προς τα μέσα και τελειώνει με floaters ή σουτάκια εκτός ισορροπίας, φτάνει μέχρι το καλάθι, ωθούμενος από το καλό του αθλητικό και φυσικό υπόβαθρο και ασφαλώς, σκοτώνει από την περιφέρεια, από όπου μπορεί να εκτελέσει υπό κάθε καθεστώς (προσωπική φάση, βγαίνοντας από screen, δουλεύοντας μακριά από την μπάλα, από στάση κλπ). Το ερωτηματικό που γεννάται, είναι αν ο Homesley μπορεί να ξεφύγει από το να είναι το κεντρικό πρόσωπο ενός οργανισμού και να διατηρήσει αυτούς τους αριθμούς (ή έστω να τους πλησιάσει) στο ανώτατο επίπεδο και όντας ένας παίκτης του συνόλου, χωρίς όλα να εξαρτώνται από τον ίδιο. Το να τον βλέπαμε στην Baskonia, ας πούμε, να υποστηρίζει το παραδοσιακό High Energy BasketBall των Βάσκων με τη συνεχή κι εντατική κίνηση μακριά από την μπάλα, διατηρώντας αυτή τη σπουδαία επιθετικότητά του, θα ήταν εχέγγυο που στη συνέχεια της καριέρας του θα του εξασφάλιζε πολύ μεγάλα συμβόλαια.
Προς το παρόν, διεκδικεί το αμερικάνικο όνειρο, λαμβάνοντας μέρος σε Summer Camps.
Στην BBL: 16 PTS (34.1% στο τρίποντο για 8.2 προσπάθειες), 3.9 REB, 4.7 AST, 2.9 TOV.
Στο EuroCup: 17.4 PTS (39% στο τρίποντο για 8.7 προσπάθειες), 3.5 REB, 4.3 AST, 2.7 TOV.

PF: Dedric Lawson (24, 2.01, PF)

O Lawson έμεινε Undrafted το 2019, έψαξε την είσοδό του στο NBA μέσω της G-League, όμως έκτοτε απομάκρυνε από τα άμεσα σχέδιά του (μάλλον σωστά) την προοπτική του NBA. Ο Lawson είναι ένας καθαρός Power Forward με αρκετά καλό επιθετικό ρεπερτόριο. Σουτάρει πολύ αποτελεσματικά από μακρινή και μέση απόσταση, ενώ η πολύ καλή του μηχανική αφήνει ακόμα πιο αισιόδοξα μηνύματα για τη συνέχεια της καριέρας του. Παίζει εξαιρετικά το Pick n’ Pop, ενώ λειτουργεί ως καθρέφτης στους συμπαίκτες του που παλεύουν στο post, βοηθώντας τους τα μέγιστα, για να δημιουργηθεί μια καλή γωνία πάσας. Βάζει την μπάλα στο παρκέ και επιτίθεται, ενώ διακρίνεται από μια όμορφη ανιδιοτέλεια, που τον ωθεί στο να πασάρει πάντα στον ελεύθερο συμπαίκτη, χωρίς αναστολές και εγωισμούς για παραγωγή καλών προσωπικών αριθμών. Αθλητικός παίκτης, χτιστός με ένα πάρα πολύ μεγάλο Wingspan (2.19), που του επιτρέπει να κερδίζει πολλά επιθετικά rebound και να προκαλεί deflections στην άμυνα.
Το μεγάλο του μειονέκτημα και μάλλον η πιο βασική αιτία, για το ότι δεν μπόρεσε ποτέ να πάρει την ευκαιρία για το NBA είναι το ότι διακρίνεται από μια soft ιδιοσυγκρασία. Δεν αρέσκεται στην επαφή, δεν τελειώνει φάσεις μέσα σε πολυκοσμία ή μετά από επαφή (in traffic που λέμε στο χωριό μου), ενώ το ζωγραφιστό για τον ίδιο αποτελεί ξεκάθαρα την αχίλλειο πτέρνα, τόσο επιθετικά (δεν παράγει εύκολα σκορ) όσο και αμυντικά (δεν χαμηλώνει, τον σπρώχνουν εύκολα). Ενώ πρόκειται για hustle παίκτη, που κερδίζει πολλές κατοχές που φαίνονται δύσκολες, αμυντικά δεν είναι συνεπής στο box out και ούτε μπορεί να κρατήσει στην πλάτη του εύκολα τον προσωπικό του αντίπαλο. Σε άμυνες που χρειάζεται να πας βαθιά και να συνεργαστείς με τον συμπαίκτη σου ή σε άμυνες με πολλά screen εκτίθεται συχνά. Αντίθετα σε άμυνες αλλαγών είναι αρκετά καλός, επιστρατεύοντας το μήκος του και το καλό του footwork, το οποίο δείχνει ότι μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω. Μια ομάδα στο επίπεδο του EuroCup ή ακόμα και της EL, που θα του δίνει ελεγχόμενα και σταδιακά χρόνο από τον πάγκο ως ο bench PF, θα τον βοηθούσε αρκετά.
Μετά την G-League έπαιξε έναν χρόνο στην Κορέα και άλλον έναν στην Besiktas. Το συμβόλαιό του ολοκληρώθηκε φέτος το καλοκαίρι.
Στην TBSL: 10.1 PTS (33% στο τρίποντο), 7.5 REB, 2.3 AST, 1.4 STL, 1 BLK, 1.2 TOV.
Στο BCL: 11.7 PTS (35% στο τρίποντο), 8 REB, 2.6 AST, 1.5 STL, 0.5 BLK, 2.2 TOV.

C: Chris Horton (28, 2.03, C)

Εδώ μιλάμε για έναν Rim Protector. O Horton της Nanterre 92 ήταν ο κορυφαίος blocker τη σεζόν που μας πέρασε στην Jeep Elite (πρωτάθλημα Γαλλίας), καθώς επίσης κορυφαίος σε rebounds αλλά και σε PER (Player Efficiency Rating). Πρόκειται για έναν ταχύ και δυναμικό ψηλό με αρκετά ανεπτυγμένη αίσθηση του block. Έχει γρήγορα πόδια και καλά πλάγια και πίσω βήματα, για να αμυνθεί σε αλλαγές, ενώ δεν τσιμπάει συχνά σε προσποιήσεις, έχοντας σωστό timing ψηλά. Δεν θα εκβιάσει καταστάσεις, για να γράψει παραπάνω αριθμούς, δουλεύει για την ομάδα και τον συμπαίκτη. Ανά τα χρόνια έχει καλλιεργήσει ένα αξιόλογο σουτάκι μέσης απόστασης, το οποίο απελευθερώνει από πολύ ψηλά και καθιστά έτσι δύσκολο στον αντίπαλο να κόψει. Είναι καλός rebounder, χρησιμοποιεί τα τεράστια άκρα του (2.24) για να κερδίσει εκατοστά, όταν έχει χάσει στο positioning εδάφους (πρέπει να δουλέψει εδώ) και κερδίζει την μπάλα αρκετές φορές με απανωτά σκαμπίλια προς το μέρος του. Ενώ επιθετικά ζει από τους κοντούς και έχει πολύ καλά κοψίματα προς το καλάθι, παρουσιάζει μια αδυναμία στο screen. Δεν χαμηλώνει, δεν κυνηγάει την επαφή με τον αντίπαλο και χρησιμοποιεί αρκετά τα χέρια του. Για να αποδώσει στο μέγιστο, θα χρειαστεί τριγύρω του καλούς σουτέρ, ώστε να δημιουργηθούν χώροι για τον ίδιο, ώστε να αναπνεύσει. Πολύ καλός στο ανοιχτό γήπεδο και στην άμυνα βοήθειας.
Τώρα μπαίνει στα πραγματικά καλά του χρόνια, οπότε το κάλεσμα για ένα ανώτερο επίπεδο, θα πρέπει να έρθει σύντομα και αποφασιστικά.
Στην Pro-A: 13.7 PTS, 8.1 REB, 1.5 AST, 1.9 STL, 1.8 BLK.

6th Man: TJ Starks (23, 1.89, PG/SG)

Εδώ μιλάμε για τον ορισμό του Power Guard. O Starks είναι ένας χτιστός PG που ξεπερνά τα 90 κιλά, αν και κάτω από 1.90 στο ύψος, με το σωματικό του λίπος να κυμαίνεται σε επίπεδα… body building. Τρομερά δυνατός περιφερειακός, επιτίθεται κατά μέτωπο στο καλάθι και δεν κωλώνει να χτυπήσει ακόμα και σε τοίχο, στον δρόμο του προς αυτό. Επιδιώκει την επαφή στο τελευταίο βήμα, ώστε να φέρει τον αμυντικό του εκτός ισορροπίας και να κερδίσει αυτά τα λίγα εκατοστά, που θα του επιτρέψουν να δει καθαρά το καλάθι. Τρομερή έκρηξη στις σταυρωτές του ντρίμπλες, εξαιρετικός χειριστής. Μεγάλο του μειονέκτημα το σουτ, τομέας στον οποίο χαρακτηρίζεται ως “Below average”. Δεν έχει μάθει ακόμα να διαβάζει σωστά και να παίρνει καλές αποφάσεις. Αντίθετα με τη mid range εκτέλεση το τρίποντό του θέλει μεγάλη δουλειά, όπως και γενικά η ψυχολογία του (τον παίρνει εύκολα από κάτω μετά από 1-2 κακές στιγμές). Γενικά είναι παίκτης ενστίκτου, αλλά κι εδώ υπάρχει σπουδαία πρώτη ύλη, που δημιουργεί πολλές αισιόδοξες σκέψεις για το μέλλον. Στη μέση απόσταση και ειδικά μετά από επαφή, ξαναλέμε, είναι πάρα πολύ καλός. Το ότι σουτάρει εντός παιδιάς με σχεδόν 50%, ενώ στο τρίποντο δεν ξεπερνά το 25%, δείχνει το πόσο μεγάλη διαφορά έχει όταν βρίσκεται στο comfort zone για τον ίδιο, το οποίο δεν είναι άλλο από τη γραμμή του τριπόντου και μέσα. Καλός αμυντικός, βάζει το κορμί του σωστά και έχει γρήγορα αντανακλαστικά και χέρια, χωρίς να κλέβει ανάσες. Ένα πέρασμα από τη λίγκα μας θα ήταν πολύ καλό σχολείο για τον ίδιο. Φέτος ξεκίνησε τη σεζόν στη Λιθουανία και την ολοκλήρωσε στην Τουρκία.
Στην LKL: 18.9 PTS, 2.9 REB, 4.5 AST, 2.3 TOV.
Στην T-BSL: 13.1 PTS, 2.8 REB, 3.2 AST, 1.5 STL, 2.5 TOV.

Υ.Γ: Ο Maik Kotsar (25, 2.10, C) πραγματοποίησε φέτος τρομερή σεζόν στο πολύ καλό σύνολο των Hamburg Towns (συμπαίκτης με τον Homesley, που μιλήσαμε πιο πάνω). Πραγματικός ταύρος στο ζωγραφιστό, δεν μασάει τίποτα και ορμάει στο καλάθι με μανία. Έχει πολύ καλό αθλητικό και σωματικό πακέτο (122 κιλά, χτιστό σώμα) και ένα σπουδαίο attitude, που δείχνει ότι πιστεύει στον εαυτό του και στη δουλειά του. Στο post θυμίζει αρκετά τον Esteban Batista (αριστερόχειρας γαρ), καθώς πηγαίνει αρκετά με το αδύναμο χέρι του, το δεξί, κάτω από το καλάθι, ενώ δουλεύει εξαιρετικά το turnaround αριστερό baby hook. Στο μέσης απόστασης σουτ, θυμίζει έναν άλλον αριστερόχειρα, τον Paulius Jankunas, καθώς προτιμά τις γωνίες και τα elbows για να εκτελέσει. Εκτελεί πολύ καλά τις screen n’ roll δράσεις και με καλούς πασέρ δίπλα του (ενώ είναι και ο ίδιος πάρα πολύ καλός πασέρ) μπορεί να κάνει σαματά. Συνήθως τέτοιους παίκτες, τους έπαιρνε ο Ivanovic στην Baskonia και τους έκανε γρήγορα παίκτες του εκατομμυρίου.
Δεν τον βάλαμε σε κάποια από τις 6άδες μας, διότι το μεγάλο τεστ για τον ίδιο, σύμφωνα με τα δικά μας κριτήρια, έρχεται σύντομα και συγκεκριμένα σε δυο μήνες, στο EuroBasket, όπου θα εκπροσωπήσει τη χώρα του, την Εσθονία.

Μέρος 2ο, τέλος. Μένουμε συντονισμένοι στον… σταθμό του Momentum για το 3ο και τελευταίο μέρος των παικτών που θα μας απασχολήσουν την ερχόμενη σεζόν, το οποίο έρχεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα!

Επιμέλεια: Outsider

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ