Το «Τhe Momentum.gr» συνεπές στο ραντεβού κάθε ξεχωριστής μπασκετικής πρότασης βρέθηκε και παρακολούθησε από κοντά το 14ο Πρωτάθλημα Μπάσκετ Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και Κύπρου που φιλοξενήθηκε στην Πιερία.
Παρότι η στελέχωση των ομάδων γίνεται αποκλειστικά από τους “υπηρέτες της Θέμιδος“, (δικηγόρους, δικαστές, συμβολαιογράφους και δικαστικούς υπαλλήλους), εντούτοις οι αγωνιστικές επιδόσεις εντός παρκέ δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από επίσημα πρωταθλήματα υψηλού επιπέδου.
Σε μια μπασκετική γιορτή διάρκειας έξι ημερών, από τις 17 έως τις 22 Ιουλίου, σε συμμετοχή 27 ομάδων, και συμμετοχή αθλητών με αίγλη Α1 (Γιάννης Παπαγεωργόπουλος, Γιαννουζακος, Μιχάλης Γιαννακίδης) επάξια νικήτρια και πρωταθλήτρια για έκτη συνεχόμενη διοργάνωση αναδείχτηκε η ομάδα του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), κερδίζοντας σ’ ένα κλειστό και εξαιρετικά ποιοτικό παιχνίδι τον Αριστοτέλη Θεσσαλονίκης με σκορ 72-66.
Μια ένδοξη μορφή του αθηναϊκού μπάσκετ και πλέον με ρόλο προπονητή – παίχτη του ΔΣΑ, μίλησε για την επιτυχημένη αήττητη πορεία της ομάδας του και όχι μόνο, ο Κωνσταντίνος Κόλλιας.
1. Πόσο δύσκολη είναι στην πράξη η διάρκεια στην επιτυχία, δεδομένου ότι η ομάδα του ΔΣΑ δεν έχει γνωρίσει την ήττα στις τελευταίες 6 διοργανώσεις και ποιο είναι, αν υπάρχει το συστατικό της επιτυχίας;
Το βασικό συστατικό της επιτυχίας είναι η ομοιογένεια που έχουμε ως ομάδα, αφού ο βασικός κορμός της ομάδας είναι ίδιος για πολλά χρόνια. Φυσικά και έχουν έρθει και νέοι παίκτες, οι οποίοι έχουν προστεθεί στο ρόστερ της ομάδας αλλά ακολουθώντας τους κανόνες και την φιλοσοφία της ομάδας.
Πρώτο και το κυριότερο που κοιτάζουμε στην ομάδα είναι ο χαρακτήρας του παίκτη-συναδέλφου, εάν δεν ταιριάζει είναι βέβαιο ότι από μόνος του δεν θα συνεχίσει γεγονός που έχει συμβεί στο παρελθόν.
Η διάρκεια στην επιτυχία δεν είναι δεδομένη και ούτε και αυτοσκοπός, παίζουμε αγώνα με τον αγώνα χωρίς άγχος, αφού βλέπουμε αυτούς τους αγώνες ως διασκέδαση και έτσι έρχονται και οι επιτυχίες.
2. Ποιο είναι το αγωνιστικό επίπεδο του πρωταθλήματος;
Το επίπεδο του πρωταθλήματος χωρίζεται σε 2 κατηγορίες, υπάρχει ένα group αδύναμων ομάδων και ένα άλλο group από 6 ομάδες που είναι ισχυρές και ανταγωνιστικές. Οι ισχυρές ομάδες έχουν στο ρόστερ τους παίκτες που έχουν παίξει Εθνικές Κατηγορίες με αποτέλεσμα τα παιγνίδια να είναι ιδιαιτέρως ανταγωνιστικά.
Στο σημείο αυτό να προσθέσω ότι γίνονται πολλοί αγώνες μέσα σε λίγες ημέρες με αποτέλεσμα να υπάρχει κούραση και πρέπει να γίνει και διαχείριση.
3. Πόσο σημαντικό είναι το μπάσκετ στην ζωή και στις καθημερινές υποχρεώσεις ενός full time δικηγόρου;
Το επάγγελμα του Δικηγόρου είναι απαιτητικό και ανταγωνιστικό (όπως το μπάσκετ). Το κυριότερο πρόβλημα είναι ο διαθέσιμος χρόνος για να μπορέσεις να παίξεις μπάσκετ. Η προπόνηση ή ο αγώνας λειτουργούν ως βαλβίδα αποσυμπίεσης και πράγματι όταν παίζεις ξεχνάς όλα τα προβλήματα και απολαμβάνεις το παιγνίδι, στο δε τέλος έχεις ένα αίσθημα ευχαρίστησης.
4. Πως φιλοδοξείτε να κάνετε την διαφορά ως οικοδέσποινα στο επόμενο πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στην Αθήνα;
Το επόμενο πρωτάθλημα Δικηγόρων είναι στην Αθήνα, ένα δύσκολο εγχείρημα γιατί θα έχουμε να διαχειριστούμε 24 ομάδες και περίπου οι αποστολές θα φτάσουν τα 500 άτομα. Θα πρέπει εκτός από την δύσκολη δικηγορική καθημερινότητα να ασχοληθούμε επί 6μηνο για να λειτουργήσουν όλα τέλεια στην διοργάνωση.
Η διαφορά για φέτος είναι εκτός από την φιλοξενία είναι η μεγάλη δημοσιότητα που θα δώσουμε στο πρωτάθλημα. Αυτό που επαναλαμβάνουμε μεταξύ μας είναι ότι διαμέσου του μπάσκετ έχουμε φτιάξει μια μεγάλη παρέα, που περνάει ευχάριστα και το κυριότερο ότι έχουμε αναπτύξει ευρύτερες κοινωνικές σχέσεις και επαγγελματικές.
Στο πλαίσιο του τουρνουά, ως επίσημα προσκεκλημένος παρευρέθηκε και βραβεύτηκε, ο θρύλος του ελληνικού μπάσκετ Παναγιώτης Γιαννάκης, ο οποίος μίλησε αποκλειστικά στο site μας, προσεγγίζοντας θέματα που εκφεύγουν της απλουστευμένης αντίληψης περί αθλητισμού και μπάσκετ.
Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος για την παρουσία μου στο τουρνουά, αφού η φουρνιά αυτή των δικηγόρων παικτών ασχολήθηκε και αγάπησε το μπάσκετ με βασικό ερέθισμα την γενιά του ’87. Συγχαρητήρια σε όλους για το μεράκι που έχουν για να έρθουν από όλη την Ελλάδα για να παίξουν μπάσκετ.
Στην ερώτησή μας για το κατά πόσο το πνευματικό επίπεδο των δικηγόρων μπορεί να δώσει μια άλλη οπτική στην αντιμετώπιση του αθλήματος, ο κ. Γιαννάκης συμφώνησε, τονίζοντας ότι: «Η μόρφωση σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο. Αρκεί στο παιχνίδι που συμμετέχουν, να μπορούν να αναγνωρίσουν τις αδυναμίες τους και να τις τιθασεύουν. Αυτά τα παιχνίδια ενδείκνυνται για την καλλιέργεια αυτής της νοοτροπίας».
-Επειδή το μπάσκετ είναι ένα εγκεφαλικό άθλημα, μπορεί η πνευματικότητα να αποτελέσει το βασικό προσόν ενός αθλητή;
«Εννοείται. Το μπάσκετ είναι ένα άθλημα στο οποίο, ο καθένας πρέπει να αναγνωρίζει σε πρώτο χρόνο τα προσόντα του και ύστερα να βρει έναν τρόπο να τα ενσωματώσει στο παιχνίδι του για να γίνει αποτελεσματικός. Και η αποτελεσματικότητα δεν είναι μόνο ένα εύστοχο σουτ, αλλά ένα ριμπάουντ, μια καλή πάσα, μια άμυνα, ένα σκρίν».
–Το σχόλιό σας για την Εθνική μας ομάδα
«Χρειάζεται υπομονή και πίστη. Εμείς πρέπει να στηρίζουμε την ομάδα και να μην ξεχνάμε να δίνουμε δεύτερες ευκαιρίες στους Έλληνες παίκτες, ο χρόνος των οποίων κάθε χρόνο λιγοστεύει…»
Ο τελικός
Επιμέλεια: Σπύρος Κόγκας