Ολυμπιακός – Παρί: 90-96 Game Analysis

Σε μια προσπάθεια να γίνουμε ακόμα πιο κατανοητοί στα γραφόμενά μας, αλλάζουμε… στέκι και μεταφερόμαστε στην ιστοσελίδα, όπου μπορούμε κάτω από κάθε πιθανή ανάλυση να βάζουμε και το αντίστοιχο βίντεο, για να πηγαίνουμε ΜΑΖΊ ένα βήμα μπροστά κάθε φορά και να κατανοούμε καλύτερα το αγαπημένο μας άθλημα. Καλύτερη συνθήκη από το επικό παιχνίδι του Ολυμπιακού και της αγαπημένης -της πλειοψηφίας πια- Παρί, δεν γινόταν να βρούμε. Για πάμε…

Η άμυνα της Παρί στα πρώτα στάδια του ματς

Η Παρί ξεκινά με Under στον παίκτη του Ουόκαπ στα Staggered (διπλά σκριν) για τον Τεξανό, χωρίς να φοβάται το σουτ του

Ενώ στα Side Picks (πλάγια σκριν στην μπάλα) παίζει ICE (προσπαθεί να βγάλει την μπάλα από τον χειριστή), με τον Ουόκαπ να δείχνει αδυναμία σε ορισμένες τέτοιες καταστάσεις

Πολύ σημαντικό κομμάτι επίσης, η άμυνα στο πολύ δυνατό όπλο στο επιθετικό όπλο στο Playbook του Μπαρτζώκα, το post up του Γκος. Ο Σπλίτερ έστελνε τον εκάστοτε PF του να είναι έτοιμος για βοήθεια, με τους υπόλοιπους παίκτες να παίζουν σε μια τύπου zone-up άμυνα, με την παρουσία του Ουόκαπ να αποτελεί σύμμαχο σε αυτό, ως προς τον παίκτη που θέλει να αφήσει ελεύθερο να σουτάρει συγκριτικά με τους υπόλοιπους του ΟΣΦΠ στο παρκέ εκείνη τη στιγμή. Δείτε τον Καβαλιέρε στο βίντεο να είναι έτοιμος για βοήθεια και στη συνέχεια να οδηγεί τον Βεζένκοφ στο μοναδικό ίσως κομμάτι στο παιχνίδι του που υστερεί, την ντρίπλα. Η Παρί βγάζει εξαιρετικό transiiton 3 στο οποίο η μπάλα δεν της κάνει το χατίρι.

Από… TSOL (Ten seconds or less) σε FSOL (Five seconds or less)

Η Παρί το πήγε στα άκρα στο Φάληρο. Πέτυχε καλάθια σε λιγότερα από 5 δευτερόλεπτα επίθεσης, όχι μόνο μέσα από σωστά οργανωμένη επίθεση με ένα staggered πλευράς ως… δόλωμα

αλλά επίσης στον αιφνιδιασμό

ακόμα και μετά από εύστοχο καλάθι στο δικό της ζωγραφιστό!

Φωτιά στην φωτιά

Ο Ολυμπιακός επιλέγει να χτυπήσει γρήγορα την Παρί από το αριστερό άκρο της επίθεσής του σε απομονώσεις, αρχικά με early post του Γκος, ώστε να μην προλάβει να στείλει την παραμικρή βοήθεια η γαλλική ομάδα

αλλά και με τον ΜακΚίσικ να επιτίθεται με το γνωστό του no fear κάθετο παιχνίδι

Υπεραπαραίτητος ο Μιλουτίνοφ… για την Παρί

Ο Σέρβος ήταν μόνιμη πληγή για τον Ολυμπιακό, όχι μόνο για τα πιο πάνω καλάθια της Παρί σε FSOL (Five seconds or less) αλλά και ως ο παίκτης που ανάγκαζε την άμυνα του ΟΣΦΠ να μαζέψει, για να τον καλύψει στις αλλαγές που έμενε ψηλά με τον χειριστή της Παρί. Ο πλάγιος της αδύνατης πλευράς κατέβαινε ελαφρώς από τις 45 μοίρες, δημιουργώντας έξοχη γωνία πάσας στον συμπαίκτη του, ενώ ο γωνιακός παίκτης σκρίναρε τον παίκτη κάτω από το καλάθι, που ενδεχομένως να έτρεχε σε close-out βοήθεια.

Αρχικά με τον Lo

έπειτα με τον Ward

και λίγο πιο μετά με την ίδια συνταγή, αλλά με τον παίκτη της γωνίας, που δεν έκοβε, αλλά περίμενε την πάσα, αφού το σκριν που οδήγησε σε αλλαγή μαρκαρίσματος έδωσε όχι ο παίκτης του Μιλουτίνοφ, αλλά αυτός του Πίτερς, με τον Σέρβο να μένει χαμηλά στο καλάθι και φυσικά να μην υποστηρίζει άμυνα close out.

Η Παρί ταυτόχρονα στα σκριν για τον ΜακΚίσικ προσπάθησε να κόψει κάθε διάδρομο στον Αμερικάνο, ώστε να τον κρατήσει μακριά από το καλύτερο κομμάτι στο παιχνίδι του, το drive και να τον οδηγήσει σε ένα όχι ιδιαίτερα καλό, την πάσα. Ο συνδυασμός του σε κακή κατάσταση Παπανικολάου, βοήθησε…

Ο προάγγελος της μεγάλης επιστροφής

Δεν ήρθε στο τέλος, αλλά στο δεύτερο δεκάλεπτο για τον Ολυμπιακό. Όταν η απουσία των Φαλ, Ράιτ και η ανάγκη ξεκούρασης του Μιλουτίνοφ, έδειξαν τον δρόμο για… small ball. Η Παρί μέχρι το τρομερό τρίλεπτο του Ολυμπιακού στην 3η περίοδο, είχε 10 λάθη στο ματς, αλλά τα 3 τα είχε κάνει σε ένα επίσης μικρό διάστημα με τον Μπαρτζώκα να παίζει με ‘5’ τον Πίτερς και ‘4’ τον Παπανικολάου (στο 4ο δεκάλεπτο είχε τον Βεζένκοφ στο ‘4’ αλλά και τον Φουρνιέ στο ‘2’, λόγω ανάγκης για σουτ από κάθε παίκτη, με τον Γάλλο να αναδεικνύει την εξαιρετική άμυνά του σε απόσταση μιας πάσας και να παράγει συνεχώς κλεψίματα και hustle plays, που οδηγούσαν σε καλάθια στον αιφνιδιασμό).

Στο δεύτερο δεκάλεπτο είδαμε, τον Γκος να κλέβει, εκμεταλλευόμενος το κακό παιχνίδι με την μπάλα του Ουαττάρα

τον Πίτερς παραλίγο να κλέβει, όταν ο παίκτης με την μπάλα του γύρισε πλάτη (με ακριβώς ίδια ενέργεια ισοφάρισε σε 80-80 ο Βιλντόζα στην 4η περίοδο)

τον Βιλντόζα να κλέβει και να σερβίρει στον Πίτερς

και τον Παπανικολάου να οδηγεί τον Λο με πίεση σε κακή επιλογή

Ο Ολυμπιακός χτύπησε επίσης μετά από time-out σε επαναφορές με τον Βεζένκοφ ως πασέρ επαναφοράς, να μην μπαίνει στο γήπεδο, μέχρι να “σετάρει” την άμυνα προς όφελός του και με ένα απλό back-screen να βρει εύκολο καλάθι, δείγμα σπουδαίας χημείας και άριστου coaching του Μπαρτζώκα.

Πίστη στο δόγμα του Up-Tempo μέχρι τέλους

Ναι, ακόμα και όταν όλα διαλύονταν και ο Ολυμπιακός είχε πάρει για τα καλά τον έλεγχο του ματς στην 4η περίοδο, τότε που άλλες ομάδες θα έχαναν με 10+ και θα μιλούσαμε για την πιο τρελή ανατροπή στα χρονικά, η Παρί συνέχισε απτόητη στην Run n’ Gun φιλοσοφία της με TSOL (Ten seconds or less), αρχικά με τον άνιωθο Χίφι, που πέταξε… βότσαλο

έπειτα με τον Σορτς που με fill in στο drive του Λο βρέθηκε ελεύθερος

και τέλος με τον Λο να εκτελεί καλό σουτ που βρήκε (σε ανοργάνωτη άμυνα του Ολυμπιακού και αφού οι Βεζένκοφ-Πίτερς “δώρισαν” το ριμπάουντ στους Γάλλους) παρά το ότι μπορούσε να εξαντλήσει τον χρόνο και να παίξει με το ρολόι, για να έχει σίγουρη παράταση η ομάδα του

Ο Ολυμπιακός εν τέλει γνωρίζει μια ήττα από την πανέμορφη έκπληξη της διοργάνωσης την Παρί. Δεν γνωρίζουμε ποια ήττα θα ήταν χειρότερη, αυτή με κάτω τα χέρια που απλώς θα πίεζε στο τέλος και θα έριχνε τη διαφορά στους 10-12 και θα έδειχνε την καθολική ανωτερότητα της ομάδας του Σπλίτερ ή αυτή που συνέβη και που άφησε την πικρία της για 1% μη ολοκληρωμένης επικής επιστροφής των Πειραιωτών, που θα έμπαινε δίπλα σε αυτές τις απίστευτες ανατροπές της πρόσφατης ιστορίας με ΤΣΣΚΑ.

Επόμενη αγωνιστική για τον Ολυμπιακό, ένα ιδιαίτερο παιχνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι, με τον Πετρούσεφ, τον πιο καυτό παίκτη των Σέρβων να μένει εκτός, ενώ ο πρώτος γύρος κλείνει με τη Βίρτους που πιθανότατα με την έλευση του Ντούσκο Ιβάνοβιτς να εμφανιστεί ανεβασμένη κατακόρυφα (το συνηθίζουν ομάδες που αναλαμβάνει μέσα στη σεζόν ο Μαυροβούνιος τεχνικός) και την ουραγό Άλμπα σε διπλή εβδομάδα με αμφότερα τα παιχνίδια να είναι στο ΣΕΦ.

Outsider feat. Fundamentals

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ