Οι «μεσάζοντες» των μικρών και η αμφισβητούμενη αγάπη των τελευταίων για το άθλημα

Ξεκινώντας αυτό το άρθρο, δεν ξέρουμε πραγαμτικά αν στοχεύουμε στους managers, στο σύστημα, ή τους πιτσιρικάδες αυτού του αθλήματος που τόσο υποφέρει.

Οι managers σίγουρα έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης, αν όχι όλοι, σίγουρα η μάζα. Ο πιτσιρικάς διέπρεψε στα παιδικοεφηβικά, τα πήγε και μία χρονιά σχετικά καλά στη Γ΄ ή στη Β΄Εσκανα και ξαφνικά έγινε παίκτης. Ο πονηρός πρώην αθλητής μπάσκετ με ή χωρίς μεγάλη επιτυχία στο να σκάει τη μπάλα, με ή χωρίς αγνά αισθήματα, αλλά σίγουρα με λεφτά αισθήματα, λέει αυτά που θέλει να ακούσει ο μικρός, και χωρίς πολύ κόπο τον πιάνει πελάτη. Θα του προτείνει κάποιες επιλογές… όπου αυτός ξέρει ότι θα πάρει σίγουρα τα μανατζερικά του (1 μήνας στο χέρι), και από εκεί και έπειτα ο Θεός βοηθός για τον μικρό αν θα παίξει,  αν θα βελτιωθεί, αν θα ταλαιπωρεθεί ή αν θα διαλύθει η ψυχολογία του και στο τέλος το κόψει κιόλας

Οι υποχρεώσεις του συστήματος

Το σύστημα από την άλλη, όλο αυτό το παραμύθι αν δεν το προωθεί, τουλάχιστον το ανέχεται. Έχει υποχρεώσει τις ομάδες, θέλουν δε θέλουν να έχουν δύο μικρούς στη δωδεκάδα. Είναι δεν είναι καλός ο μικρός, να μπει στη δωδεκάδα. Και πως αυτό θα βελτιώσει το Ελληνικό μπάσκετ; Το μόνο που μεγεθύνεται είναι οι τσέπες των μεσαζόντων, που αφού έχουν φουσκώσει τα μυαλά των μικρών, τους βγάζουν στο παζάρι και όποια ομάδα έχει να δώσει το ένα μηνιάτικο στον manager και μια προκαταβολή στον μικρό, κερδίζει. Η ομάδα όμως που βελτιώνεται; Το επίπεδο της προπόνησης γίνεται καλύτερο; ή θα περιμένουν μέχρι το ταλέντο αρπάξει και να μπορέσει να σταθεί έστω στο εσωτερικό διπλό….;;;

Οι ευθύνες των μικρών

Οι μικροί όμως δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Είσαι 20 χρονών.. παιδί ακόμα. Κάνεις αυτό που γουστάρεις. Είσαι καλός και σε θέλουν δύο – τρεις ομάδες. Ποιο είναι το κίνητρό σου; Να παίξεις μπάσκετ; Να γίνει καλύτερος; Η να γίνεις πλούσιος; Γιατί πλούσιος στα 20 από το μπάσκετ στο Ά ή ΄Β τοπικό δε θα γίνεις; Ή κορόιδο θα σε πιάσουν και εσένα, αυτοί που χρόνια τώρα το κάνουν… και το κάνουν και πολύ καλά, ή θα κοιτάς από τον πάγκο τον 35αρη να ιδρώνει στο παρκέ και να σου λέει φέρε λίγο το νερό.

Θα μας πείτε ποιος στα 20 και στα 22 του, δεν κοίταζε τα λεφτά… Σωστό. Αλλά όποιος μικρός δούλεψε σε αυτές τις ηλικίες ανταμείφθηκε, και μπόρεσε να βγάλει ένα μικρό μεροκαματάκι αργότερα. Και η Εσκανα έχει παραδείγματα με αθλητές που επέλεξαν σωστά σε αυτές τις ηλικίες, δούλεψαν σκληρά και αγωνίστηκαν σε επίπεδα Α1 και Α2… Όπως ο Σταμάτης της Ευρυάλης, ο Γκαβασιάδης του ΑΟΝΑ κλπ…. Ίσως αυτά τα πραγματικά γεγονότα – παραδείγματα, είναι το καλύτερο κίνητρο για τους μικρούς του 2024 !!! Να επισημάνω ότι ουδείς εκ των δύο έπαιζε επειδή η ομάδα τους ήταν υποχρεωμένη να τους βάλει. Άξιζαν το κάθε λεπτό που ίδρωναν στο παρκέ.

Γιατί από το μπάσκετ κανείς δεν έκανε περιουσία. Άντε να έζησε με τα βασικά για εκείνη τη σαιζόν.  Εσείς που έχετε όνειρο όντως να παίξετε όσο πιο ψηλά μπορείτε… Επιλέξτε με γνώμονα το πως θα γίνετε καλύτεροι. Το πως θα γίνετε καλύτεροι από τους 35αρηδες που σας τρώνε τη θέση. Τα λεφτά και οι managers θα είναι πάντα εκεί. Εσείς μπάσκετ σε αυτό επίπεδο, δε θα μπορείτε να παίζετε για πάντα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ