O διαβασμένος ΠΑΟ, το πάρτι του Οσμάν και οι προσαρμογές των πράσινων στον τραυματισμό του Λεσόρ

Με τον Οσμάν να πραγματοποιεί την καλύτερη εμφάνιση της εν Ελλάδι καριέρας του, τον Γκραντ να είναι… ο Γκραντ, τον Γκάμπριελ να κάνει πολλή βρώμικη δουλειά και τον Σλούκα να ηγείται στην τελευταία περίοδο, οι πράσινοι σφιχταγκάλιασαν το πλεονέκτημα έδρας στην Α1, κερδίζοντας με ένα πολύ μικρό rotation τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ με 78-72 και τη νίκη να χαρακτηρίζεται “πύρρειος” αφού η ήδη ελλιπής Front Line του Αταμάν χάνει τον Γιουρτσεβέν, όπως φαίνεται για μεγάλο διάστημα, με τους πράσινους να αναγκάζονται να βγουν ξανά στην αγορά για ψηλό…

Η άμυνα του Παναθηναϊκού στο σημερινό ματς βαθμολογείται κοντά στο άριστα. Οι πράσινοι ήταν εξαιρετικά διαβασμένοι, “αιχμαλώτισαν” τον Φουρνιέ με τις τανάλιες του Γκραντ και δεν δέχθηκαν ούτε ένα καλάθι από κόψιμο στην πλάτη της άμυνάς τους από τον Βεζένκοφ, ο οποίος στο πρώτο ημίχρονο είχε μείνει στους 4 πόντους και ολοκλήρωσε με 20 μέσα από τρίποντα και επιθετικά ριμπάουντ. Οι πράσινοι ήταν απόλυτα διαβασμένοι, έβγαλαν σπουδαία ένταση και κεφαλαιωποίησαν αυτή τους την προσπάθεια στο ανοιχτό γήπεδο με τον Οσμάν να κάνει πάρτι και να παίρνουν περισσότερους από 20 πόντους από τους 78 συνολικούς τους στον αιφνιδιασμό.

Ο Ολυμπιακός βέβαια χτύπησε άριστα τα hedge out του Γιουρτσεβέν με τον Φουρνιέ να παίρνει wide pin down (ο παίκτης που μαρκάρει ο Χουάντσο φεύγει στην αντίπαλη γωνία, για να απομακρυνθεί από την ανάμειξη ο Ισπανός και μάλιστα ο εν λόγω παίκτης είναι ο Βεζένκοφ, κάτι που το κάνει ακόμα πιο δύσκολο).

ή να τρέχει την επίθεση ως χειριστής.

Για τον Φουρνιέ ο Μπαρτζώκας έτρεξε και Floppy δράσεις, με τον Γάλλο να βγαίνει (καθόλου τυχαίο) από το screen του Βεζένκοφ. Η shadow άμυνα του Γκραντ ήταν εντυπωσιακή, όμως η επίθεση συνεχίζεται με κεντρικό PnR του Βεζένκοφ που έξυπνα κάνει slip (ghost ή fake screen), κάτι που θα δούμε και στη συνέχεια.

Στις φάσεις του Φαλ στο χαμηλό ποστ (εκεί που τραυματίστηκε ο Γιουρτσεβέν) είδαμε τον Ναν να είναι έτοιμος και να κόβει το cut του Βεζένκοφ, κομμάτι από το οποίο ο Ολυμπιακός παίρνει παραδοσιακά πολλά. Ο Ναν κάνει αυτό το “bump” που λένε οι προπονητές συνήθως, όταν απλώς κόβει με το σώμα του μια αντίπαλη κίνηση.

Ο Γκραντ ήταν ξανά εκπληκτικός. Δείτε εδώ, πώς κλέβει την μπάλα και πώς εκδηλώνεται ο αιφνιδιασμός, μοτίβο που είδαμε αρκετές φορές στο συγκεκριμένο ματς.

Με την είσοδο του Γκάμπριελ το Hedge out έγινε πολύ καλύτερο (είπαμε πιο πάνω στα ματς με την Μπαρτσελόνα και Μπασκόνια, ότι είναι αδιανόητο να παίζεις hedge out με τον Γιουρτσεβέν και όχι με τον Γκάμπριελ). Εδώ το καλάθι μπαίνει, αλλά η επιστροφή (recover) είναι υποδειγματική.

Ο Ολυμπιακός σημάδεψε το δίδυμο Σλούκα-Παπαπέτρου σε side PnP δράσεις

ενώ χτύπησε ακόμα στο PnR με “snake” του Βιλντόζα

ή το slip του Βεζένκοφ που μιλήσαμε πιο πάνω.

Ο Παναθηναϊκός παρουσίασε κάποιες Horns διατάξεις, που δεν είχαμε δει σχεδόν καθόλου φέτος και που σίγουρα κρατάμε, βέβαια μετά την έξοδο του Γιουρτσεβέν δεν τις ξαναείδαμε, δείγμα του ότι έγιναν προσαρμογές με τον τραυματισμό του Λεσόρ και από τη στιγμή που ο Γιουρτσεβέν ανέβηκε ως 1ος Center στο rotation. Πλέον με τον Τούρκο επίσης στα… πιτς, ο Αταμάν και το team του πρέπει να σκεφτούν νέες δράσεις για αξιοποίηση του Γκάμπριελ και εδώ είναι αυτό που λέμε “ατυχία”, καθώς εκεί που η ομάδα δείχνει μια πρόοδο, πρέπει να πάει πάλι πίσω και να σχεδιάσει από την αρχή.

Είδαμε επίσης τον ΠΑΟ να τρέχει Side Picks για να χτυπήσει το γαλλικό δίδυμο του Μπαρτζώκα

τον Ολυμπιακό να παίζει ένα δικό του Spread PnR με skip έξτρα πάσα.

Ο Παναθηναϊκός, όπως είπαμε έβγαζε σπουδαίες άμυνες (δείτε εδώ) και ο “καρπός” του δινόταν στο ανοιχτό γήπεδο.

Στο τέλος και όταν τα πάντα κρέμονταν σε ένα τεντωμένο σχοινί, ο Κώστας Σλούκας και η έξοχη PnR ιδιότητά του έπαιξαν μείζων ρόλο. Ο Σλούκας μοίρασε άριστα την μπάλα (εξαιρετικά τα Dives του Γκάμπριελ, τράβηξαν την άμυνα μέσα) στις γωνίες και σούταρε και ο ίδιος με την αγαπημένη του αριστερή προωθητική ντρίμπλα απέναντι σε Drop άμυνα.

Ο Παναθηναϊκός λοιπόν δείχνει να εξασφαλίζει το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας για την GBL και όχι μόνο αυτό, ανατρέπουν το αρνητικό momentum (ταυτόχρονα και θετικό του αιωνίου) μετά την αντίστροφη διπλή εβδομάδα των δυο ομάδων στην Ισπανία και παρά τις απώλειες και την ατυχία, παίρνουν ένα ακόμα ντέρμπι. Η συνέχεια επικεντρώνεται στην Ευρωλίγκα και στα παιχνίδια των δυο ομάδων με Φενέρ και Ζαλγκίρις…

Outsider feat. Fundamentals

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ