Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός φτάνουν στις 5 σερί νίκες στην Ευρωλίγκα, με τους ερυθρόλευκους να πατάνε μόνοι τους την κορυφή και τους πράσινους να βρίσκονται σε απόσταση μιας νίκης 2ος σε ισοβαθμία με τη Μονακό. Οι δυο ομάδες διανύουν περίοδο φανταστικής φόρμας και ολόκληρη η Ευρώπη παραμιλάει γι’ αυτούς, με τα προγνωστικά του καλοκαιριού να επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής. Ιστορική επίδοση από τον Αλέξανδρο Βεζένκοφ, που σμπαράλιασε την άμυνα των Βαυαρών και έστειλε στον κάδο ανακύκλωσης κάθε λογική σκέψη. Για το παιχνίδι του Παναθηναϊκού έχουμε να πούμε περισσότερα, για το ματς στο Φάληρο θα περιοριστούμε σε κάποιους αριθμούς, καθώς το ματς έληξε ουσιαστικά από το πρώτο πεντάλεπτο, με τον Ολυμπιακό να έχει πιάσει από τον λαιμό με το καλημέρα μια ομάδα, η οποία στον πρώτο γύρο τον κέρδισε.
Παναθηναϊκός – Παρτιζάν: 96-84
Βλέποντας πολλούς παίκτες από τους οποίους οι πράσινοι περιμένουν πολλά, να ανεβάζουν στροφές σιγά-σιγά, ο Παναθηναϊκός συνεχίζει την ανοδική τροχιά, χάνοντας το σερί με 100άρες στο ΟΑΚΑ, χαλαρώνοντας στα τελευταία 4-5 λεπτά, επιτρέποντας στην Παρτιζάν να μειώσει τη διαφορά σε πιο λογικά επίπεδα. Ας δούμε μερικά πράγματα.
Ο Zeljko Obradovic ξεκίνησε απομονώνοντας στην πλευρά με Side PnR συνεργασία τους Nunn-Yurtseven, βρίσκοντας φάσεις τόσο με τον screener
όσο και με τον χειριστή
όσο και με έξτρα πάσα, όταν ερχόταν βοήθεια (προσέξετε μεταξύ των δυο φάσεων, ότι ο επιθετικός που μαρκάρει ο Hernangomez φεύγει από απόσταση μιας πάσας και πάει στην αδύνατη πλευρά, για να κρατήσει εκτός ανάμειξης τον Ισπανό, που στην πρώτη φάση φαίνεται να τείνει να δώσει βοήθεια).
Βλέπουμε τον Παναθηναϊκό να παίζει Shadow τακτική στην άμυνά του στα Screen (στην πλάτη του χειριστή ο αμυνόμενος Guard), όπως ακριβώς έπαιξαν και οι Σέρβοι στα λεπτά του Yurtseven, με τον ψηλό να παίζει βάθος, για να μην δημιουργηθεί το παραμικρό mismatch με τον ικανότατο στο low post, Yurtseven. Οι γηπεδούχοι απαντούν με τη σωστή συνθήκη απόφασης σε εκτέλεση mid range, κάτι που γενικά τους δίνει πολλά μικρά αλλά τόσο σημαντικά πράγματα στην επιθετική λειτουργία.
Όταν στο παρκέ πέρασε ο “άγουρος” στο τεχνικό κομμάτι, Gabriel, ο Zots άλλαξε την τακτική του σε Hedge out (όταν ο χειριστής ήταν ο Nunn), χωρίς να έχει πρόβλημα να βρεθεί με κοντύτερο παίκτη στην πλάτη του ο Νοτιοσουδανός ψηλός, για ευνόητους λόγους.
Με τον Grant χειριστή σε side pick, έπαιξε ICE, το οποίο ως γνωστόν βολεύει, όταν ο ψηλός δεν σουτάρει. Ξανά οι πράσινοι σούταραν εύστοχα σουτ μέσης απόστασης…
Στη συνέχεια βλέπουμε τον Nunn να βγαίνει σε wide pin down κι έπειτα σε άμεσο PnR, αφού ο αμυντικός έπαιξε under. Στα τελευταία δευτερόλεπτα και στο repick, ενώ ο χρόνος τελείωνε, οι φιλοξενούμενοι άλλαξαν μαρκαρίσματα και ο Nunn εκτέλεσε με τι άλλο; Mid range. Στη συγκεκριμένη φάση βλέπαμε τον Παναθηναϊκό τα παλαιότερα χρόνια να τρέχει ένα Cross screen πριν πάρει ο Nunn το pin down. Τώρα έγινε απλώς ένα base line cut.
Η Partizan έτρεξε Staggered Screens με δεύτερο screener τον παίκτη του Yurtseven, ώστε να εκμεταλλευτούν το drop του Τούρκου διεθνούς.
Στη συνέχεια ο Obradovic πίεσε σε όλο το γήπεδο, με τον ΠΑΟ να βρίσκει τις απαντήσεις με τον Nunn και τους Hernangomez να τιμωρούν από μακριά (no video).
Στο δεύτερο μέρος, οι Σέρβοι έπαιξαν Hedge Out στα Side Picks του Παναθηναϊκού, με τον τρομερό Grant να βρίσκει τη λύση. Βοήθεια σε αυτό η παρουσία του φορμαρισμένου Osman σε απόσταση μιας πάσας.
Είδαμε ακόμα για τον Τούρκο, ένα απλό hard cut του Nunn, ώστε να μείνει μόνος του στην κορυφή ο Osman και να εκτελέσει σε μια επίθεση που έδειχνε να κολλάει.
Για δεύτερο διαδοχικό ματς ο Ataman έτρεξε τα Staggered στην πλευρά, με πρώτο screener τον Juancho και δεύτερο τον Yurtseven, με τους δυο αθλητές να κάνουν pop out και dive αντίστοιχα. Τα screens ήταν καλά και η Partizan έπαιξε “παγίδα” στον Nunn με τον Αμερικάνο τελευταία να είναι υποδειγματικός στο διάβασμα. Το σύστημα ξεκινούσε για σουτ του Juancho, αλλά κατέληξε σε high low (κάτι σαν το spread PnR που παίζουν κλασικά στο ΟΑΚΑ).
H Partizan δοκίμασε επίσης να τρέξει κάποια side pick πλευράς, με τον ΠΑΟ να παίζει ICE, ξεχνώντας όμως ότι εδώ ο ψηλός όχι μόνο σουτάρει, αλλά ήταν και σε καλή μέρα.
Γενικά ο Παναθηναϊκός ήταν πάλι πολύ καλός και έφτασε δίκαια στη νίκη, αποκρούοντας κάθε κύμα αντεπίθεσης των Σέρβων. Οι πράσινοι φορτσάρουν και ταξιδεύουν στην Ισπανία για δυο αναμετρήσεις αρχικά με την Barcelona κι έπειτα με την Baskonia. To momentum τους ευνοεί, αν και η Barca δείχνει σημάδια αφύπνισης, ενώ η Vitoria είναι πάντα μια αφιλόξενη γι’ αυτούς έδρα. Το σημαντικότερο όλων είναι, όπως προείπαμε, ότι Yurtseven και Osman ανεβαίνουν και ανεβάζουν μαζί όλο το αγωνιστικό οικοδόμημα των πρωταθλητών Ευρώπης, οι οποίοι δεν άφησαν σε καμία στιγμή να φανεί η απώλεια 5 παικτών τους, 4 εκ των οποίων με πολύ σημαντικό ρόλο. Για τον Grant τι να πει κανείς; Εκπληκτικός.
Ολυμπιακός – Μπάγερν: 112-69
Μπορείς να πεις και να αναλύσεις πολλά, για ένα παιχνίδι, στο οποίο ο Ολυμπιακός κέρδιζε με διψήφια διαφορά καθ’ όλη του σχεδόν τη διάρκεια; Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Ο Ολυμπιακός βρήκε απέναντί του μια ομάδα με προβλήματα και δεν άφησε την ευκαιρία ενός εύκολου βραδιού να πάει χαμένη, βάζοντας “στα σχοινιά” το σύνολο του Gordon Herbert με το καλημέρα.
Ο Ολυμπιακός πέτυχε διψήφιο αριθμό αιφνιδιασμών, ενώ κέρδισε πολλά επιθετικά rebounds, 17 στον αριθμό και 13 συνολικά παραπάνω από τους Γερμανούς. Επίσης υποχρέωσε σε 22 λάθη για 18 τελικές τους Βαυαρούς με τα 14 από τα 22 λάθη τους να μεταφράζονται σε ερυθρόλευκο κλέψιμο. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα μοίρασε 36 assists, με εξωφρενικά ποσοστά εντός παιδιάς (65% 2P, 53.3% 3P). Το true shooting% έφτασε στο φοβερό 59.2%, με την Bayern να έχει επίσης πάρα πολύ καλά ποσοστά (50% 2P, 43.5% 3P), τα οποία όμως έμοιαζαν φτωχά μπροστά σε αυτά των κυπελλούχων Ελλάδος και μαζί με τις 25 λιγότερες κατοχές, πέρασαν εντελώς απαρατήρητα.
Ο Ολυμπιακός είναι η 4η καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης αυτή τη στιγμή με 86.9 πόντους ανά παιχνίδι, 0.8 μόλις πίσω από τον πρώτο Παναθηναϊκό. Βρίσκεται στη 2η θέση σε ORAT με 123.2 (123.9 ο ΠΑΟ), στην 1η θέση σε AST% με το 70.6% των πόντων του να προέρχεται από τελική πάσα, δείγμα της σπουδαίας χημείας αυτού του συνόλου, ενώ στο Effective Field Goal% (eFG%) βρίσκεται ξανά στη 2η θέση με 57.3% (πρώτος ο ΠΑΟ με 59.8%). Η τελευταία κατηγορία μετράει όλα τα σουτ των παικτών με την αξία του τριπόντου να πέφτει στο μισό και διαιρείται με τις εντός παιδιάς απόπειρας (FGA). Στην αφαίρεση του ORAT με το DRAT (ο ΟΣΦΠ έχει το 6ο καλύτερο DRAT στη λίγκα), το λεγόμενο eDiff ή και Net Rating, οι ερυθρόλευκοι βρίσκονται στην κορυφή με +8.6 (δεύτερος ο ΠΑΟ με 7.8), ενώ σε TS% (True Shooting%) με 61.4% ακολουθεί τον πρώτο και εδώ ΠΑΟ με 62.7%.
Hats off
45 πόντους με μόλις 2 (δυο) άστοχα σουτ εντός παιδιάς (να σημειωθεί ότι το ένα εξ αυτών των δυο ήταν και το πρώτο που επιχείρησε στο ματς, όσοι έχουν παίξει μπάσκετ, ξέρουν πόσο σημαντικό είναι το πρώτο σουτ), τρεις (3) ντρίπλες και τριάντα εννέα (39) δευτερόλεπτα την μπάλα στα χέρια του, σε 35:14. Τι μπορείς να πεις; Ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ δεν κολλάει γάντι στο σύστημα του Μπαρτζώκα, είναι το ίδιο το σύστημα σε ανθρώπινη μορφή. Δεν θυμόμαστε άλλη περίπτωση που ένας παίκτης αναπτύχθηκε σε τόσο μεγάλο επίπεδο σε μια ομάδα. Ο Βεζένκοφ έχει άπιαστο catch n’ shot (κάποια στιγμή προχτές τα “κόλλαγε” χωρίς καν να στήσει τα πόδια του σωστά), τρομερό inside score, με εκτέλεση από ψηλά και εκτός ισορροπίας, τοποθετείται άριστα για να κερδίσει το επιθετικό rebound, σκοράρει μετά από επαφή για γκολ-φάουλ, γίνεται… underground όποτε χρειάζεται, έχει μεγάλο range (σκοράρει ανεξάρτητα απόστασης), είναι άριστος σουτέρ ελευθέρων βολών, ενώ τέλος, η off-ball ικανότητά του, τα cuts και το χτύπημα της παραμικρής αδράνειας του προσωπικού του αμυντικού, πρέπει να διδάσκονται (και λογικά θα γίνει) στα πανεπιστήμια του αθλήματος.
Βρίσκεται στη 2η θέση της λίγκας σε PER (Player Efficiency Rating) με 27.1, με το ενδιαφέρον να στρέφεται εδώ στην κορυφή, όπου βρίσκεται o Filip Petrusev (…). Σε True Shooting% βλέπουμε τον Sasha να βρίσκεται 8ος με 71.6%, τρομερός αριθμός, αν αναλογιστούμε εδώ ότι ο παίκτης παίζει μόνιμα 30+ λεπτά, ενώ σουτάρει πολλά τρίποντα. Στη συγκεκριμένη κατηγορία πρωταγωνιστούν οι Centers που εκτελούν αποκλειστικά από το βαμμένο (credits στον τρομερό Causeur που γράφει 73.4%, όντας στην 4η θέση). Σκεφτείτε ότι 2ος είναι ο Tavares (75%) και 1ος ο επίσης ερυθρόλευκος Moustapha Fall (77.5%). Ο Βούλγαρος διεθνής PF τέλος, βρίσκεται 4ος σε ORAT (Offensive Rating) με 142.4, με τον Milutinov 2ο με 150.1, ενώ οι δυο παίκτες βρίσκονται επίσης στη θέση 2 και 3 στο eDiff (Milutinov 2ος, Βεζένκοφ 3ος) με 36.8 και 28.5 αντίστοιχα.
ΤΡΟ-ΜΕ-ΡΟΣ
Υ.Γ: 1ος σε ORAT και Net Rating, o Dejan Davidovac με 156.2 και 45 αντίστοιχα, ενώ βρίσκεται στην 5η θέση σε PPS (Points Per Shot) με 1.8, πίσω από τους Centers ζωγραφιστού, Lessort, Fall, Yebo και Diouf, που έχουν 0.1 παραπάνω. Για τον Davidovan και την καλή του χρονιά είχαμε προβλέψει στο άρθρο μας για τα… λαβράκια του Fantasy.
Outsider feat. Fundamentals