Μελέτης (Εurohoops Academy): Καταφύγιο διαμόρφωσης προσωπικοτήτων ο αθλητισμός

Ένα άκρως ενδιαφέρον πρόγραμμα λαμβάνει χώρα στην Eurohoops Academy, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού πλάνου της ακαδημίας.

Ειδικότερα, η νέα πρωτοποριακή δράση αφορά τον «Κύκλο της Προπόνησης» και θα διενεργείται κατά την διάρκεια ή στο τέλος μιας προπόνησης κάθε 10 ημέρες. Μέσα από περιστατικά αγώνων ή προπονήσεων και μέσα από σύντομα και ουσιαστικά παιχνίδια ή αφηγήσεις παικτών και προπονητών, θα δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να σκεφτούν και να συζητήσουν ανθρώπινες αξίες.

Το εν λόγω σκεπτικό κέντρισε το ενδιαφέρον του «The Momentum.gr» και για τον λόγο αυτό ήρθαμε σε επικοινωνία με τον Τεχνικό Διευθυντή, Κωνσταντίνο Μελέτη, ο οποίος σχεδίασε και καθοδηγεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Εξ’ αφορμής της δράσης αυτής, επεκταθήκαμε και σε άλλα θέματα που αφορούν τον αθλητισμό και τις μικρές ηλικίες. Πόσο επηρεάζουν τα social media την ενασχόληση με το σπορ; Ποιος είναι ο βαθμός της παρεμβατικότητας των γονιών; Οι απαντήσεις του coach στα συγκεκριμένα ερωτήματα είναι παραδειγματικές και πραγματικά αξίζουν της προσοχής όλων μας.

Πως γεννήθηκε αυτή η ιδέα;

Δεν γεννήθηκε ξαφνικά. Άλλωστε, θεωρώ ότι όποιος διεκδικεί παρθενογένεση το 2023 πλανάται ο ίδιος ή προσπαθεί να παραπλανήσει άλλους. Αυτή η ιδέα εφαρμόζεται σε μεγάλες ακαδημίες, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ. Είναι ένα από τα βασικά κομμάτια στους αναπτυξιακούς  προπονητικούς οδηγούς για το Mini Basketball πολλών Ομοσπονδιών· το ονομάζουν life skills. Οι κοινωνικές δεξιότητες, ή πιο σωστά δεξιότητες κοινωνικής συμπεριφοράς, είναι μια ομάδα από αξίες και έννοιες ανθρώπινες, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα παιδιά σε πολλές διαφορετικές καταστάσεις κατά την διάρκεια της ζωής τους, τόσο στο αθλητικό, όσο και στο κοινωνικό πεδίο. Η εν συναίσθηση, η ομαδικότητα, η τιμιότητα, ο σεβασμός, η ευθύνη, η διεκδικητικότητα, και πολλές άλλες τέτοιες έννοιες και αξίες, είναι θεμελιώδη στοιχεία για την ανάπτυξη μιας ισχυρής προσωπικότητας που μπορεί να εξελιχθεί και να διαπρέψει σε οποιοδήποτε επίπεδο.

Η Eurohoops Academy διαθέτει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης αθλητών και πιστεύουμε ότι ο Κύκλος της Προπόνησης είναι ένα ουσιαστικό κομμάτι σε αυτή την διαδικασία. Κάθε τμήμα δημιουργεί τον δικό του «κύκλο», όπου συζητάμε θέματα μέσα από πρωτογενή ερεθίσματα που μπορεί να έχουν συμβεί σε αγώνες ή προπονήσεις της ομάδας, περιστατικά που μπορούν να αναδείξουν πόσο σημαντικές είναι οι αξίες αυτές και πόσο πολύ μπορεί να καθορίσουν την έκβαση ενός αγώνα ή μιας δύσκολης κατάστασης της ζωής μας. Πίσω από κάθε ενέργεια μας κρύβεται μια αξία. Ακόμα και όταν βουτάμε στο παρκέ για να σώσουμε μια μπάλα… Η εικόνα έχει τόσες έννοιες και αξίες, αυτό είναι το πρωτογενές ερέθισμα και η ευκαιρία μας να αναδείξουμε τι κρύβεται πίσω από αυτό.

Το έχετε θέσει σε εφαρμογή;

Έχουμε ήδη ξεκινήσει την εφαρμογή του Κύκλου της Προπόνησης. Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που τα παιδιά συζητούν και μαθαίνουν μέσα από τις δικές τους εικόνες. Παράλληλα, είναι διδακτικό για εμάς να βλέπουμε τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά αντιλαμβάνονται καταστάσεις ή συμπεριφορές.

Στις ακαδημίες επικρατεί η εκμάθηση των βασικών ή το κυνήγι των αποτελεσμάτων;

Είμαστε ανυπόμονοι στην Ελλάδα. Και αυτό ίσως είναι ένα χαρακτηριστικό που μας ακολουθεί σε κάθε επίπεδο. Το ίδιο συμβαίνει και στις ακαδημίες. Βιαζόμαστε να δούμε τα αποτελέσματα, πιέζουμε τα παιδιά να ωριμάσουν γρηγορότερα. Με αυτό τον τρόπο χάνουμε εμείς την δομική διαδικασία και τα παιδιά την ευκαιρία να κατανοήσουν ότι το μπάσκετ είναι πρώτα από όλα ένα παιχνίδι. Θα πρέπει να δούμε επιστημονικά τεκμηριωμένα ποιος είναι ο τρόπος για να φθάσουμε στην νίκη, και τελικά ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά της νίκης, το αποτέλεσμα ενός αγώνα ή ένας σχεδιασμός που σε βάθος χρόνου θα μας δώσει αποτελέσματα, τόσο σε ομαδικό επίπεδο, όσο και σε ατομικό. Τι θεωρείται επιτυχία και τι αποτυχία στο αναπτυξιακό επίπεδο; Πρέπει να καθορίσουμε τα χαρακτηριστικά τους και να μείνουμε σαν κοινότητα του μπάσκετ πιστοί, ώστε να πάρουμε τους καρπούς αυτής της ωρίμανσης. Νομίζω, όμως, ότι η ανωριμότητα μας σε αυτό το επίπεδο οφείλεται κυρίως σε μια γενικότερη ανωριμότητα της κοινωνίας μας σχετικά με την φιλοσοφία και την προσέγγισή που έχουμε σε κάθε είδους αναπτυξιακή διαδικασία (σχολείο, πανεπιστήμιο, αθλητισμός). Στους αθλητές μου πάντα λέω ότι πρέπει να κοιτούν ψηλά και μακριά, να προετοιμάζονται για αυτή την προοπτική. Και αυτή είναι η κατεύθυνση του σχεδιασμού και της φιλοσοφίας της Eurohoops Academy. Άλλωστε η βάση μας είναι ο Θοδωρής Παπαλουκάς, ένας κορυφαίος αθλητής του Ευρωπαϊκού μπάσκετ, ο οποίος ποτέ δεν υπήρξε κορυφαίος όσο ήταν παιδί ή έφηβος. Η τελική του… ευθεία, όμως, έκανε τεράστιο «θόρυβο», αφήνοντας εκκωφαντική φήμη.

Μπορεί ο αθλητισμός να αποτελέσει πυξίδα κοινωνικών ευαισθησιών;

Σήμερα, σε μια κοινωνία που τείνει να απομονώσει τον άνθρωπο, ο αθλητισμός οφείλει να διαδραματίσει έναν σπουδαίο ρόλο στην διαμόρφωση προσωπικοτήτων. Ο αθλητισμός θα δώσει την ευκαιρία στα παιδιά να αποκτήσουν μια σειρά από φυσικές και ψυχοπνευματικές δεξιότητες που θα τους ακολουθήσουν σε όλη τους την ζωή. Τα οφέλη της ομαδικής διεργασίας δημιουργούν έναν άνθρωπο με αυτοέλεγχο, συνέπεια, ηγετικές ικανότητες, ανθεκτικότητα στον ανταγωνισμό, στοχοθέτηση και προσήλωση και ικανό να προσαρμόζεται σε ποικιλόμορφα ερεθίσματα και περιβάλλοντα, και παράλληλα, έναν άνθρωπο με δεξιότητες όπως η εν συναίσθηση, ο σεβασμός, η ικανότητα να ακολουθήσει κανόνες και να αναγνωρίζει αξίες. Ο αθλητής, είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος. Παράλληλα, ο αθλητισμός μπορεί να γίνει το έναυσμα για μια πιο ευαισθητοποιημένη κοινωνία. Στη Eurohoops Academy, μάλιστα, υπάρχει τμήμα για παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Αθλητές τυπικές ανάπτυξης και παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού κάνουν συναθλήσεις και μαθαίνουν να ζουν μαζί, δίνοντας ένα σπουδαίο παράδειγμα σε όλους.

Social media και μικροί αθλητές, ποιες είναι οι δικές σας παρατηρήσεις;

Τα Social Media αποτελούν πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας, μια συνθήκη που μοιάζει με ένα απέραντο σούπερ μάρκετ μέσα στο οποίο μπορεί να βρεις το ποιοτικότερο ή και το χειρότερο προϊόν. Το ζητούμενο είναι η κριτική σκέψη. Αν μπορέσουμε ως κοινωνία να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά να αναπτύξουν αυτή τη δεξιότητα, τότε θα έχουν την ευκαιρία της επιλογής με βάση τα δικά τους ποιοτικά κριτήρια. Διαφορετικά θα έχουμε μια επικίνδυνη συνθήκη: τα κοινωνικά δίκτυα να χρησιμοποιούν και όχι να χρησιμοποιούνται. Αυτό είναι άλλο ένα σημείο που ο αθλητισμός μπορεί να βοηθήσει, τόσο προφέροντας στα παιδιά την ανάγκη της δεξιότητας λήψης αποφάσεων, όσο και φέρνοντας καθημερινά σε επαφή ανθρώπους που αγωνίζονται για έναν κοινό στόχο, ξεφεύγοντας από την απομόνωση που σου επιβάλλει εντέχνως το διαδίκτυο. Η ανθρώπινη επαφή, η ανταλλαγή απόψεων, η κοινή προσπάθεια, το κοινά όνειρα και οι στόχοι μας κάνουν ανθρώπους. Αυτό είναι μια ασπίδα απέναντι σε έναν απρόσωπο κόσμο εικονικής πραγματικότητας. Στη Eurohoops Academy χρησιμοποιούμε τα Social Media με τέτοιο τρόπο ως ένα επιπλέον μέσο να προωθούμε τις υψηλές αξίες του αθλητισμού· τον αλληλοσεβασμό και τον αυτοσεβασμό, το ευ αγωνίζεσθαι και την πίστη στο όραμα.

Eπιμέλεια: Σπύρος Κόγκας

Πηγή φωτογραφιών: Eurohoops Academy

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ