Απτόητες οι ελληνικές ομάδες συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, μαζεύοντας νίκες, που τις ανεβάζουν στον βαθμολογικό πίνακα και γεμίζουν τις τάξεις των οπαδών τους με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Ο Ολυμπιακός, με πολύ καλό δεύτερο ημίχρονο έφυγε από τη Zalgirio Arena με μια μεγάλη νίκη, ενώ στο ΟΑΚΑ ο φορμαρισμένος Παναθηναϊκός έβαλε μπροστά τις μηχανές, παραδίδοντας ένα ακόμα σόου με τρίποντη βροχή.
Απόδραση
Σε ένα γεμάτο ένταση ματς με πολλές διακυμάνσεις σε κάθε έκφανση του αγώνα, ο Ολυμπιακός κατάφερε να βγει νικητής και να μείνει σε επαφή με την πρώτη θέση της βαθμολογίας. Οι Πειραιώτες βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό στην post up δράση τους, μέσα από την οποία εκμεταλλεύτηκαν το φυσικό πλεονέκτημα του Ουόκαπ έναντι του Fransisco, ενώ φυσικά βρήκαν φάσεις, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο βαθμό στο σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα. Το limited τρίποντο της Zalgiris στο δεύτερο ημίχρονο σαφώς και ήταν “σύμμαχος” του Ολυμπιακού, όμως επιθετικά οι κυπελλούχοι Ελλάδος δούλεψαν και πάλι σωστά.
Η Zalgiris ξεκίνησε με κάποια back screens για τρίποντο στη γωνία, με το mismatch με τον Fall να τραβάει το βλέμμα της άμυνας του ΟΣΦΠ
Στον -εκτός απροόπτου- οίστρο του Fransisco από το τρίποντο, ο Ολυμπιακός απάντησε με post up δράσεις του Ουόκαπ. Αρχικά με συνεργασίες στην κορυφή, με τα γνωστά Fake screens, που καταλήγουν σε κόψιμο του Vezenkov (έχουμε ξαναπεί ότι η μοναδική ικανότητα σε pop out και catch n’ shot του Βούλγαρου αποτελεί συνεχώς “αίνιγμα” για τον αντίπαλο).
Ο Andrea Trinchieri προφανώς ήθελε να στείλει τον PG του πάνω στον επιεικώς μέτριο σουτέρ τριών πόντων, Ουόκαπ, αλλά ξέχασε μάλλον το παρελθόν του νατουραλιζέ Έλληνα στο Κάουνας και το ότι σε αυτό το γήπεδο αισθάνεται άνετα. Από φάσεις με πλάτη βρήκε φάσεις και η Zalgiris.
Στην εξίσωση μπήκαν τα pin downs, με τις δυο ομάδες να βρίσκουν φάσεις από τέτοιες καταστάσεις. Τον ΟΣΦΠ με τον Vezenkov σε wide pin down (στην πλευρά)
και τη Zalgiris με τον Walker (double screen με τελευταίο screener τον παίκτη που μάρκαρε ο Milutinov για ευνόητους λόγους), που παραδόξως τον τελευταίο καιρό φαίνεται να “απομακρύνεται” από το rotation του προπονητή του…
Έπειτα είδαμε τον Μπαρτζώκα, ως γνωστόν στο 2ο δεκάλεπτο να δίνει φάσεις στον McKissic με τον Αμερικάνο να χτυπάει με τα curls μέσα επίσης από post up της ομάδας του.
Ενώ είχε έρθει και η ώρα του Fournier. Ο Γάλλος συμμετείχε σε επιθέσεις με Spain PnR (τύπου shuffle screen), που κατέληξαν σε alley-hoop
Weave επιθέσεις
και φυσικά pin downs
Στην επανάληψη, η Zalgiris βρήκε τοίχο απέναντι στην εξαιρετική ερυθρόλευκη άμυνα, με τους Παπανικολάου-Ουόκαπ να δίνουν πολλά stops και τον δεύτερο να περνάει στην πλάτη του αμυντικού του στο screen (σκιά) και τον πρώτο να αμύνεται εξαιρετικά σε deny δράσεις μακριά από την μπάλα, αλλά και σε front άμυνeς (4/4) στον αντίπαλο ψηλό στις τριπλές αλλαγές του Μπαρτζώκα στα αντίπαλα PnRs.
Οι Λιθουανοί βρήκαν μετρημένες καλές επιθέσεις, κυρίως με cuts κατά μήκος της γραμμής του τριπόντου, για να χτυπήσει με curl, κάτι που έχει αναδείξει πρώτος ο Ergin Ataman κόντρα στον Ολυμπιακό με ολόιδιες δράσεις για τον Grigonis και πιο παλιά, για όσους θυμούνται, για τον Guy. Ο αριστερόχειρας διεθνής Λιθουανός χτύπησε είτε με άμεσο PnR, παίρνοντας την μπάλα στο αριστερό άκρο, για να τρέξει τη φάση με το καλό του χέρι, το αριστερό,
είτε με σουτ με φόρα προς το δεξί άκρο της επίθεσης (ως γνωστόν οι αριστερόχειρες σουτάρουν καλύτερα από δεξιά και οι δεξιόχειρες από αριστερά)
Ο Ολυμπιακός στο ίδιο διάστημα συνέχισε να… ποστάρει, με τον Fall να βλέπει το πάντα καλό blind screen του Ουόκαπ για τον Vezenkov
και τον Παπανικολάου να “διαβάζει” το ότι η αντίπαλη άμυνα έχει επικεντρωθεί στην front άμυνα στο mismatch του κοντού με τον Milutinov και με ένα απλό “flash” (φλασάρισμα) στις βολές να ανοίγει χώρο για Skip πάσα στη weak side, όπου παραμόνευε ο Vezenkov.
Ίδια ακριβώς δράση είδαμε αμέσως μετά, με τον Παπανικολάου να παίρνει την μπάλα και να αλλάζει με τον, γεμάτο hustl ξανά, McKissic που πετυχαίνει ένα τυχερό μεν, κρισιμότατο δε, τρίποντο…
Ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται για ένα ματς, όπου η νίκη θεωρείται επιβεβλημένη και δεν χωρά στραβοπάτημα. Η Bayern δεν είναι εύκολος αντίπαλος και δεν γίνεται φυσικά οι ερυθρόλευκοι να υποτιμήσουν μια ομάδα, από την οποία έχασαν στον πρώτο γύρο. Θα χρειαστεί προσοχή στον Edwards και φυσικά στη δραστηριότητα κοντά και μακριά από το καλάθι του Voigtmann. Ο Ολυμπιακός δεν θέλγει με την απόδοσή του αλλά κερδίζει και αυτό είναι το σημαντικότερο όλων. Η ομάδα περιμένει πώς και πώς να παίξει πλήρης, για να δει πού μπορεί να φτάσει και πώς θα κατανείμει τους ρόλους ο προπονητής της. Τα έχουμε ξαναπεί, η υγιής κατάσταση του συνόλου στην τελική ευθεία της σεζόν και οι ισορροπίες της ομάδας στο ίδιο διάστημα θα είναι το Α και το Ω για τη φετινή πορεία του Ολυμπιακού. Μετά την Bayern ακολουθεί διπλή εβδομάδα στην Ισπανία με Baskonia και Real.
Καταιγισμός
Την Παρασκευή οι πράσινοι έδωσαν ένα ακόμα ρεσιτάλ, επιστρέφοντας μέχρι και το τελευταίο cent του εισιτηρίου στους οπαδούς της ομάδας που κατέκλυσαν το ΟΑΚΑ και έδωσαν τον δικό τους παλμό. Η ομάδα του Ergin Ataman έριξε τρίτη σερί 100άρα στο ΟΑΚΑ, βασιζόμενη ξανά στο άστρο του Nunn, στον οποίο ο Τούρκος τεχνικός έδωσε πολλές μπάλες σε συνεργασίες στην πλευρά με iso καταστάσεις και εγγυημένο spacing, όμως αμυντικά έδειξε μεγάλο πρόβλημα στο να ελέγξει την μπάλα στο PnR του αντιπάλου, κάτι που μάλλον τροφοδότησε η παρουσία του τρομερού επιθετικά Yurtseven. Αναλυτικά…
Είδαμε τη Virtus να τρέχει με το καλημέρα PnR συνεργασίες και τον Παναθηναϊκό να αντιδρά κυρίως με hedge out άμυνες, παρά την παρουσία του Yurtseven. Σε τέτοιες καταστάσεις τελείωνε είτε ο εξαιρετικός τον τελευταίο καιρό Clyburn (εδώ ο Yurtseven δεν παίζει hedge out, αφού ο Clyburn δεν έχει σκοπό τόσο να πάει προς τα μέσα ή στον άξονα)
είτε ο Diouf που έκανε παρτάκι στη ρακέτα του Παναθηναϊκού, ασχέτως του γεγονός, ότι πίσω τα έτρωγε διπλά και τριπλά…
Είδαμε ακόμη τον Cordinier να παίρνει Iverson Screen, για να τρέξει συνεργασία στην πλευρά με τον Clyburn. Η hedge out τακτική εδώ δεν δούλεψε όπως θα έπρεπε.
Τέλος, δεν έλειψαν τα wide pin downs για τον Belinelli
αλλά και οι weak side δράσεις με back screen σε επιθέσεις που οι πράσινοι περίμεναν pin down του Ιταλού, ο οποίος τιμωρεί την παραμικρή αδράνεια ή λάθος στάση της αντίπαλης άμυνας…
Ο ασταμάτητος Yurtseven και ο “καθηγητής” Σλούκας
Οι πράσινοι έτρεξαν staggered στην πλευρά με τον Juancho ως πρώτο screener και τον Yurtseven ως δεύτερο. Η show n’ recover άμυνα του αμυντικού του δεύτερου screener (Diouf), έδωσε χώρο και χρόνο για Screen του Τούρκου στον Ισπανό και ελεύθερο τρίποντο του δεύτερου.
Ο Ataman στις γνωστές του υπερφορτώσεις στην πλευρά έψαξε τη weak side με τον Nunn σε ρόλο δημιουργού, κάτι που σιγά σιγά αρχίζει να αφομοιώνει στο παιχνίδι του και αποτελεί τον κρυφό λόγο της απογείωσής του.
Φυσικά δεν έλειψαν οι απομονώσεις στην πλευρά για τον Nunn σε ρόλο σκόρερ…
Είδαμε και επιθέσεις για τον Παπαπέτρου, ώστε να πάρει μέσα από το Fill-in (γέμισμα του κενού που προκύπτει μετά από μια δράση στο παρκέ) ο διεθνής SF την μπάλα σε κίνηση, κομμάτι στο οποίο διαχρονικά είναι δυνατός.
Την υπογραφή του άφησε ξανά ο αρχηγός. Ο Κώστας Σλούκας άλλαξε τους συσχετισμούς του παρκέ, μόλις μπήκε στο ματς, με την άμυνα του Dusko Ivanovic να αλλάζει και τον αρχηγό των πρωταθλητών Ευρώπης να δίνει ρεσιτάλ για το πώς παίζεται η θέση. Είδαμε PnR με τον Yurtseven, PnR όπου συγχρονίστηκε με Zipper Cut του SG, ώστε να ανοίξει ο χώρος και να μην έρθει βοήθεια και short roll με τον Omer σε ρόλο πασέρ.
Και φυσικά οι γνωστές και μη εξαιρετέες “βόλτες” στην base line, που σχεδόν πάντα δημιουργούν καλό πλαίσιο επίθεσης…
Ο Παναθηναϊκός εν τέλει φτάνει τις 12 νίκες με την 4η σερί επιτυχία του, ενώ, το σημαντικότερο, βγάζει μια σιγουριά και εμπιστοσύνη στο παρκέ με τους παίκτες να δείχνουν ευχαριστημένοι και διατεθειμένοι να κάνουν πίσω για το καλό του συνόλου. Είδαμε στο Μόναχο τον Gabriel και τον Μήτογλου να κάνουν όργια και προχτές να παίζουν ελάχιστα με τους Yurtseven-Hernangomez να παίζουν πάνω-κάτω μισή ώρα. Επόμενη ματς ξανά στο ΟΑΚΑ με την επίσης φορμαρισμένη Partizan, παιχνίδι στο οποίο ο Παναθηναϊκός ευελπιστεί να φτάσει τις 5 σερί νίκες και να πάρει το απαραίτητο “καύσιμο” πριν τη δύσκολη διπλή αγωνιστική στην Ισπανία (και αυτός) με Barcelona και Baskonia.
Outsider feat. Fundamentals