Γ. Δέδας στο «The Momentum»: Στην Λιθουανία δεν βάζουν όριο στην λέξη ταλέντο

Όταν η επαφή και η γνωριμία με ανθρώπους του χώρου γίνεται μέσα από τη δουλειά σου, η χαρά και η ικανοποίηση περισσεύουν. Σε αυτή τη συνθήκη εδράζεται η σχέση που δημιούργησε το «The Momentum.gr» και συγκεκριμένα ο Outsider με τον coach Γιώργο Δέδα.

Από τον Ιούλιο του 2020 ο Έλληνας τεχνικός είναι μέλος του προπονητικού επιτελείου του Ντονάλντας Καΐρις στην Ρίτας Βίλνιους που στέφθηκε πρωταθλήτρια στη Λιθουανία κόντρα στη Ζαλγκίρις Κάουνας.

«Δούρειος Ίππος» της γνωριμίας μας με τον coach ήταν το καθιερωμένο καλοκαιρινό scouting report και οι λίστες των παικτών που ξεχωρίζουμε. Πέρσι ήταν o Brady Manek και φέτος ο Jayvon Graves που συμφώνησε με την ομάδα της Λιθουανίας!

Φύγαμε για την άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον coach!

1) Πόσο αναπάντεχη ήταν η μεγάλη επιτυχία της Ρίτας Βίλνιους φέτος; Στοχεύσατε σε κάτι τέτοιο ή προέκυψε στην πορεία;

Σίγουρα όταν παίζεις με την Ζαλγκίρις δεν μπορείς να είσαι φαβορί απλά όταν ήρθε η σειρά των τελικών νιώσαμε πολύ καλά και εκμεταλλευτήκαμε το momentum.

2) Ποια η διαφορά μεταξύ της LKL και της Α1; Πώς αντιμετωπίζουν την εγχώρια λίγκα οι αθλητές, προπονητές και φίλαθλοι; Γιατί εδώ αν δεν πάρεις την Ευρωλίγκα ή το πρωτάθλημα συνεπάγεται αποτυχία.

Η LKL είναι μια τρομερά οργανωμένη λίγκα η οποία κάθε χρόνο γίνεται και πιο ανταγωνιστική προσελκύοντας καλύτερους παίκτες με  πολύ ωραία γήπεδα και αρκετό κόσμο σε αυτά.

Όλοι οι συμμετέχοντες παίρνουν τα ματς του πρωταθλήματος παρά πολύ σοβαρά. Το στυλ μπάσκετ είναι διαφορετικό σε σχέση με την Α1 ,πιο γρήγορο με αρκετές κατοχές (μετά το ΝΒΑ και την γερμανική λίγκα είναι η λίγκα με τους περισσότερους πόντους).

3) Ποιες οι διαφορές στο πώς δουλεύουν στην Ελλάδα και στη Λιθουανία; Ποια είναι τα βασικά που προσπαθούν να εμφυσήσουν στους αθλητές (με γνώμονα ότι εμείς ξεκινάμε με την άμυνα).

Ο τρόπος που δουλεύουν θα έλεγα είναι ολιστικός. Δεν ασχολούνται μόνο με την άμυνα ή την επίθεση. Προσπαθούν να μάθουν και τις δύο αρετές εξίσου καλά.

4) Πώς αντιμετωπίζουν ένα ταλέντο; Πώς το ξεχωρίζουν (σύστημα υποδομής), πώς το περιθάλπτουν και μέχρι ποια ηλικία περίπου ένας παίκτης παύει να θεωρείται ταλέντο;

Ο τρόπος που αντιμετωπίζουν ένα ταλέντο και γενικότερα τους μικρότερους παίκτες έχει ενδιαφέρον! Υπάρχουν πολλές ομάδες παρακλάδια των μεγάλων ας πούμε ομάδων που παίζουν στην δεύτερη και τρίτη κατηγορία, κάτι που παρατηρειται ακόμη στα ηλικιακά τους πρωταθλήματα!

Ένας παίκτης μπορεί να παίξει μέχρι και σε 3 διαφορετικές ομάδες (χώρια αν μπορεί και στη ανδρική!). Δηλαδή πέρα των προπονήσεων ο παίκτης παίζει και πολλά ματς που κατ’ εμε εκεί πραγματικά βελτιώνεσαι. Και επειδή πολλές ομάδες στην δεύτερη και τρίτη κατηγορία έχουν και έμπειρους βετεράνους ψήνονται ακόμη περισσότερο αντιμετωπίζοντας τους.

Δεν πιστεύω ότι βάζουν ηλικιακό όριο στην λέξη ταλέντο. Αν είσαι καλός θα παίξεις ακόμη και στις μεγάλες ομάδες. Εμείς πέρσι στα πρώτα 6 ματς του πρωταθλήματος ξεκινούσαμε 5αδα ένα 17 προϊόν της Ρίτας.

5) Θα έβλεπες τον εαυτό σου ως Head Coach σε μια ομάδα επιπέδου Ρίτας άμεσα;

Σίγουρα οι εμπειρίες  και η τριβή που έχω μέσα στην ομάδα της Ρίτας μου έχουν δώσει αρκετά εφόδια στο να θεωρώ τον εαυτό μου έτοιμο όταν έρθει η ευκαιρία.

6) Ποιες προπονητικές δουλειές ανά την Ευρώπη ξεχωρίζεις;

Σίγουρα του coach  Ίσαλο (αν και έχω ένα ενδοιασμό όσο αναφορά το επίπεδο της Ευρωλίγκας και προς το παρόν δεν θα το μάθουμε).Μου αρέσει πολύ η Μάλαγα όπως αρκετές ωραίες ιδέες έχει και η Μπουρζ από την Γαλλία και η Μακάμπι.

7) Ποιο είναι το δικό σου μπασκετικό “δόγμα” πχ άμυνα, σετ παιχνίδι, ανοιχτό γήπεδο κλπ.

Το δικό μου δόγμα είναι ότι μια ομάδα πρέπει να είναι έτοιμη σωματικά να παίζει με τρομερή ένταση και στα 2 άκρα του γηπέδου.

Το δικό μου δόγμα είναι ότι μια ομάδα πρέπει να είναι έτοιμη σωματικά να παίζει με τρομερή ένταση και στα 2 άκρα του γηπέδου 

Μου αρέσουν οι επιθέσεις στα 8 πρώτα δευτερόλεπτα γιατί πιστεύω βάζει τρομερή πίεση στην αντίπαλη άμυνα (βέβαια αυτό θέλει πολύ δουλειά δεν είναι τόσο εύκολο να το χτίσεις) όπως επίσης και να πηγαίνουν οι παίκτες στο επιθετικό ριμπάουντ (εμείς στέλνουμε μέχρι και 4 και ήμασταν μακράν η καλύτερη ομάδα σε αυτό).

Αμυντικά να πάρεις την κουλτούρα και τον τρόπο παιχνιδιού του αντιπάλου. Να στοχεύσεις πιο πολύ σε ιδέες παρά σε plays. 

8) Θα έβλεπες πιθανή μια συνεργασία με τον αδερφό σου στο μέλλον;

Φυσικά, ποτέ μην λες ποτέ στην ζωή και στο μπάσκετ!

9) Πώς κρίνεις τις κινήσεις των ελληνικών ομάδων στην Ευρωλίγκα;

Η αντιπαλότητα τους έχει κάνει να ανεβάσουν και οι δυο τρομερά το μπάτζετ το οποίο σημαίνει και καλύτεροι θεωρητικά παίκτες

Ο Ολυμπιακός αν δεν αλλάξει κάτι θα έχει πολύ γεμάτο ρόστερ που θα του επιτρέπει να παίζει με πιο πολύ ένταση και ο Παναθηναϊκός με τον Μπράουν θα προσθέσει ποιότητα ακόμη μεγαλύτερη (ίσως πάρουν και ακόμη έναν ψηλό)

Τους βλέπω στις 4 πρώτες θέσεις.

10) Πώς αντιλαμβάνονται και πώς “ζουν” οι Λιθουανοί φίλαθλοι το μπάσκετ στη χώρα τους; Είναι όντως ο πιο μπασκετικός λαός στην Ευρώπη και είναι ίσως η μεγαλύτερη σχολή στην Ευρώπη αυτή της “Λιέτουβα”;

Είναι όντως πολύ μπασκετικός λαός, ζουν για το μπάσκετ. Παντού έχει μπασκέτες και είναι το νούμερο ένα άθλημα. Δεν ξέρω αν είναι ο πιο μπασκετικός λαός αλλά σίγουρα είναι από τους πιο μπασκετικούς 

11) Πώς κρίνεις το δικό μας scouting στον νέο σας παίκτη; Χονδρικά, πέσαμε μέσα ή είχαμε μαύρα μεσάνυκτα;

Πέσατε μέσα με τον Graves!!!!πολύ καλό scouting…Η έφεσή του στο ανοικτό γήπεδο και η άμυνα ήταν τα στοιχεία που στοχεύσαμε.

Διαβάστε ΕΔΩ το συγκεκριμένο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ