EuroBasket 2022: Day 1

Με σπουδαίο θέαμα και πολλές ανατροπές κι εκπλήξεις ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα του EuroBasket 2022. Πάμε να δούμε δυο πράγματα για κάθε ματς ξεχωριστά.

Ισπανία – Βουλγαρία: 114-87

Οι Ίβηρες δεν συνάντησαν κανένα πρόβλημα απέναντι στη Βουλγαρία και από το πρώτο κιόλας δεκάλεπτο έδειχναν, ότι το ματς θα είναι διαδικαστικού χαρακτήρα. Ναι, οι πρωτοεμφανιζόμενοι είναι πλέον 7 στον αριθμό, ναι τα μεγάλα ονόματα λείπουν, όμως η όρεξη και η ενέργεια δεν λείπει ποτέ από τους “Furias Rojas”. Το τελικό 114-87 ήρθε με το δεύτερο ημίχρονο χαρακτηρίζεται ως… η ώρα του παιδιού, αφού ο άμυνες πήγαν περίπατο και η ευστοχία, λόγω και του αναμενόμενου αποτελέσματος ήταν, ήταν μεγάλη (συνολικό σκορ 57-52 στο εν λόγω διάστημα). Εφτά παίκτες ήταν διψήφιοι για την ομάδα του Sergio Scariolo (Brown, Willy και Juancho Hernangomez, Rudy και Jaime Fernandez, Pradilla και Garuba), ενώ στο ντεμπούτο του στη διοργάνωση, ο Sasha Vezenkov ήταν εντυπωσιακός με 26 πόντους και 11 rebounds, με τους Ivanov, Stoilov και Kostov να είναι επίσης διψήφιοι.

Βοσνία Ερζεγοβίνη – Ουγγαρία: 95-85

Πολύ δυνατό παιχνίδι εκτυλίχθηκε στη Γερμανία για τα δυο outsiders του Β’ ομίλου. Η μπίλια έκατσε στο κίτρινο εν τέλει, μετά το 28-17 της τρίτης περιόδου, που έδωσε στη Βοσνία σημαντικό πλεονέκτημα σε μια αναμέτρηση που πήγαινε πόντο-πόντο. Οι δυο αστέρες της ομάδας του Bekir, Musa και Nurkic, ήταν και οι κορυφαίοι με 19 πόντους έκαστος (ο Musa είχε 5 rebounds και 6 assists), ενώ 18 σημείωσε ο νατουραλιζέ Roberson με 5 τελικές πάσες και 16 με 9 πολύτιμα rebounds o Halilovic που ήταν και ο κρυφός άσος των νικητών. Από τους Ούγγρους, που πιθανότατα θα φύγουν από το τουρνουά χωρίς νίκη, οι Benke, Hanga και Vojvoda με 20, 16 και 15 πόντους αντίστοιχα ήταν οι κύριοι διακριθέντες.
Τα 23 φάουλ των ηττημένων αποδείχθηκαν ζωτικής σημασίας, αφού έστειλαν τους Βόσνιους στη γραμμή της φιλανθρωπίας 25 φορές, ενώ και τα 8 επιπλέον rebounds των νικητών τους έδωσαν προβάδισμα νίκης.

Τουρκία – Μαυροβούνιο: 72-68

Πρώτη νίκη για το σύνολο του Ergin Ataman, το οποίο ωστόσο προβλημάτισε, δείχνοντας ότι υπολείπεται αρκετά σε συνοχή και χημεία. Η Τουρκία είχε τον έλεγχο του ματς στο πρώτο ημίχρονο, όμως δεν μπόρεσε ποτέ να ξεφύγει πραγματικά και να εδραιώσει την υπεροχή της, στηρίζοντας Το παιχνίδι της κυρίως σε ατομικές φάσεις. Larkin με 18 και 7 assists, Osman με 15 (1/8 3P) και Sengun με 12 οι καλύτεροι για τους νικητές. Από τους Μαυροβούνιους που έδειχναν… άνιωθοι στα χτυπήματα των Τούρκων, επιστρέφοντας κάθε φορά πιο μαχητικοί, ο Bojan Dubljevic με 18 και 6 rebounds ήταν αυτός που ξεχώρισε με τον νεαρό Marko Simonovic να ακολουθεί με 13 και 7 αντίστοιχα. Οι Μαυροβούνιοι ευτύχησαν να δουν την επιλογή τους στον νατουραλιζέ παίκτη να αποδίδει αρκετά καλά, καθώς ο πρώην παίκτης του ΠΑΟ, Kendrick Perry, ήταν εξαιρετικός με 8 πόντους, 9 τελικές πάσες και 3 κλεψίματα.

Σλοβενία – Λιθουανία: 92-85

Η ματσάρα της ημέρας διεξήχθη στον όμιλο της Γερμανίας, ανάμεσα σε Σλοβενία και Λιθουανία. Οι δυο ομάδες ήταν σε τρομερή μέρα και έδωσαν πραγματικό σόου-πραγματική διαφήμιση του FIBA BasketBall.
Το 52% των νικητών και το 50% των ηττημένων εντός παιδιάς, αποδεικνύει του λόγου το αληθές, όπως επίσης και το πολύ ψηλό σκορ. Οι Σλοβένοι του Sekulic, με ηγέτη αυτή τη φορά τον νατουραλιζέ Mike Tobey (24 PTS, 8 REB), με 19 πόντους από τον Dragic και 14 από τους Blazic και Doncic (αρκετά… γήινος με 6 rebounds, 10 assists και 3 κλεψίματα), έφτασαν στο χείλος του γκρεμού από τους εξαιρετικά διαβασμένους και προετοιμασμένους Λιθουανούς, όμως στο τέλος ήταν ψύχραιμοι και αποτελεσματικοί από τη γραμμή των βολών, κερδίζοντας άξια μια σπουδαία νίκη. Μεγάλη σημασίας το αντιαθλητικό του Sabonis στον Doncic περίπου 1:30” πριν τη λήξη, όπως επίσης και δυο σουτ των Λιθουανών από Grigonis και Jokubaitis που δεν βρήκαν στόχο. Μεγάλη έκπληξη από πλευράς Λιθουανίας από τον Kuzminskas που ολοκλήρωσε το ματς με 19 πόντους (8/12 FG), ενώ ο παίκτης του ΠΑΟ, Marius Grigonis, ήταν εξαιρετικός με 18, 4 rebounds, 3 assists και 2 κλεψίματα. Πολύ καλός επίσης, ο πρώην παίκτης του ΠΑΟ, Lukas Lekavicius με 14 και 5 τελικές πάσες. Ο συγκεκριμένος όμιλος με Γαλλία και Γερμανία μέσα περιπλέκεται αρκετά και γίνεται απίστευτα ανταγωνιστικός και τρομερά επικίνδυνος για κάθε ομάδα, που θα διασταυρωθεί μαζί του στην επόμενη φάση, μιας και είδαμε, πως οποιαδήποτε ομάδα προκριθεί ως 4η, μπορεί να βάλε δύσκολα στον καθένα και να τον κερδίσει καθαρά.

Βέλγιο – Γεωργία: 79-76 (κ.α: 70-70)

Ματσάρα και στην Τιφλίδα, όπου η γηπεδούχος Γεωργία του Ηλία Ζούρου, πληγωμένη μετά την απουσία του ηγέτη της, Tornike Shengelia, αλλά με ένα ολόκληρο γήπεδο στο πλευρό της και με μεγάλη καρδιά, κατάφερε να γυρίσει σε ένα ματς που έδειχνε να στραβώνει από τα πρώτα δευτερόλεπτα και να στείλει το ματς στην παράταση. Εκεί ωστόσο η πιο κομπλέ περιφερειακή γραμμή των Βέλγων, ήταν αυτή που έκανε τη διαφορά (πολύ κακός αριθμός τα 20 λάθη των Γεωργιανών για παιχνίδι… εντός έδρας). Mwema και Tabu με 14 πόντους έκαστος, Lecomte με 10 και Obasohan με 9 και 6 κλεψίματα οι μεγάλοι διακριθέντες των νικητών, με τον Ismael Bako να ολοκληρώνει με 11 πόντους και 6 “σκουπίδια” απέναντι στα θηρία των γηπεδούχων. Οι ηττημένοι, όπως αναμενόταν χτύπησαν στη ρακέτα, κεφαλαιοποιώντας το μεγάλο τους πλεονέκτημα, με τον Sandro Mamukelashvili να έχει 18 πόντους με 13 rebounds και 2 μπλοκ και τον Goga Bitadze 14, 9 και 3 αντίστοιχα. Μεγάλα καλάθια από τον Thad McFadden στο Β’ μέρος, με τον πρώην παίκτη του ΠΑΟΚ να γράφει 17 πόντους με 4 τελικές πάσες. Η Γεωργία πληγώθηκε τα μάλα από την εξέλιξη με τον Shengelia, ωστόσο οφείλει να παλέψει και να προκριθεί στην επόμενη φάση, χτίζοντας τις βάσεις για το μέλλον, το οποίο διαγράφεται αισιόδοξο.

Γαλλία – Γερμανία: 63-76

Τα πάντσερ μετέτρεψαν την γιορτή για την τελετή απόσυρσης της φανέλας του θρυλικού Dirk Nowitzki σε παράσταση για έναν ρόλο και ένα μοναδικό πάρτι αυστηρά για Γερμανούς. Από το ξεκίνημα το σύνολο του Gordie Herbert έκανε φανερή τη διάθεσή του για… πόλεμο και οι μάλλον μπλαζέ Γάλλοι, φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, όντας συνεχώς πίσω στο σκορ. Σπουδαίο ματς από τον Daniel Theis ιδιαιτέρως αμυντικά, όπου ο ογκόλιθος των Γερμανών ήταν απροσπέλαστος και παρών σε κάθε βοήθεια σε συμπαίκτη του ανά πάσα στιγμή. Μεγάλη η ώθηση των αναπληρωματικών των Γερμανών, αφού το τρίο της ALBA Berlin Lo, Giffey (ok έχει έναν χρόνο που έφυγε) και Thiemann ήταν οι παίκτες που έκαναν τη διαφορά στο σκοράρισμα με τους δυο πρώτους να σημειώνουν από 13 ο καθένας (o Lo έκανε άνω-κάτω την άμυνα των Γάλλων έχοντας ακόμα assists, ενώ ο Giffey χτυπούσε κυνικά σε κάθε ευνοϊκή κατάσταση και μάζεψε επίσης 4 rebounds) και τον τρίτο να έχει 14 με 6 rebounds. Από τους παίκτες του Vincent Collet, που φαίνεται να έχει αρκετά πράγματα να δουλέψει, ο Guerschon Yabusele είχε 18 πόντους, ενώ οι 11 με 12 “σκουπίδια” του Gobert μάλλον ήταν αριθμοί χωρίς αξία (empty stats).
Τα 17 λάθη των Γάλλων, για μόλις 14 assists και οι 16/24 βολές ήταν αριθμοί καθοριστικοί για την έκβαση του αποτελέσματος, όπως επίσης και τα 10 κλεψίματα των νικητών.

Επιμέλεια: Outsider

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ