Μετά το πρώτο μέρος του φετινού μας σαφάρι, με μια μικρή καθυστέρηση μπαίνουμε στο δεύτερο κομμάτι αυτή της αγαπημένης και καθιερωμένης πια διαδικασίας scouting από τη σελίδα μας κάθε καλοκαίρι.
Tommy Kushe (26, 1.88, PG)
Maryland product. Ο Kushe πήρε μεταγραφή από την περυσινή πρώτη σεζόν του στην Ευρώπη, όπου αρχικά αγωνίστηκε για τη Riesen κι έπειτα για τη Rasta Vechta και πραγματοποίησε μεγάλες εμφανίσεις καθ’ όλη τη σεζόν τραβώντας πολλά βλέμματα πάνω του. Το πακέτο του δεν σε ελκύει με την πρώτη ματιά, μιας και μιλάμε για έναν ίσως below average σωματικά αθλητή, με τα όχι πιο δυνατά πόδια και το όχι μεγαλύτερο άνοιγμα χεριών, ωστόσο η γνώση του και το πώς διαχειρίζεται τα φυσικά του μειονεκτήματα, είναι στοιχεία πολύ ενθαρρυντικά στην περίπτωσή του. Ο Kushe είναι ένας εξαιρετικός πασέρ, που σκανάρει το γήπεδο σε μεγάλες ταχύτητες, αγγίζοντας τον όρο PnR PG. Ικανός στις laser πάσες και με τα δυο χέρια, ώστε να μοιράσει άμεσα την μπάλα στην αδύνατη πλευρά, πολύ καλός στις pocket passes, όπως και στις λόμπες. 85%+ σουτέρ στις ελεύθερες βολές και πολύ αποτελεσματικός στο σουτ μέσης απόστασης, ενώ το εξίσου σημαντικό 42% από την περίμετρο γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό, όταν μιλάμε αποκλειστικά για τρίποντα από τα δυο 45άρια. Γράφει 1.7 PPP σε catch n’ shot καταστάσεις, όμως είναι ο παίκτης που χρειάζεται δίπλα του απαραίτητα έναν facilitator ώστε να βγουν στην επιφάνεια τα καλά του στοιχεία, μιας και στο κατέβασμα της μπάλας απέναντι σε δυνατά κορμιά, μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα. Πολύ ικανός στην ένας εναντίον ενός άμυνα στην περιφέρεια επιτρέπει μόλις 0.56 ΡΡΡ, όμως δεν ενδεικνυται φυσικά για άμυνα αλλαγών, ώστε να μείνει με κάποιον ψηλό, ούτε σε άμυνα μακριά από την μπάλα, όπου θα πρέπει να μαρκάρει έναν παίκτη εν μέσω πολλών σκριν. Είναι όμως έξυπνος, όπως είπαμε και μπορεί να κρύβει τις αδυναμίες του σε σημαντικό βαθμό, ενώ και στο ριμπάουντ είναι πολύ σοβαρός, προσπαθώντας πάντα να βάλει κάποιον παίκτη στην πλάτη του.
Φέτος στην BBL: 17.9 PTS, 3.9 REB (3 DEF), 5.7 AST, 2.5 TOV σε 27′ συμμετοχής.
L.J Thorpe (25, 1.96, PG/SG)
Ο Thorpe ξεκίνησε την ευρωπαϊκή του περιοδεία στη Λιθουανία με τη Siauliai, όπου μετέβη μετά από μισή σεζόν στον Καναδά. Μακρύς περιφερειακός με πολύ καλός αθλητικό προφίλ και δυνατά πατήματα, ως εκ τούτου πηγαίνει αρκετά προς τα μέσα είτε με drive, είτε με κόψιμο, μη διστάζοντας να πάει στην επαφή με πολύ πιο ψηλό και βαρύ κορμί, με την πιθανότητα γκολ-φάουλ ωστόσο να είναι σημαντική λόγω του καλού του finishing. Βλέπει πολύ καλές πάσες σε drive n’ kick καταστάσεις, ενώ είναι πολύ ικανός και στον αιφνιδιασμό, όμως υπάρχει ένα σοβαρό ‘όριο’ στον επιθετικό του παιχνίδι αφενός λόγω του φτωχού του μακρινού σουτ και αφετέρου λόγω του παρορμητικού του χαρακτήρα, ο οποίος τον ωθεί σε βιαστικές αποφάσεις και επιπόλαιες κινήσεις. Όπως γράψαμε πιο πάνω, ο Kushe είναι ένας PG με αθλητικό έλλειμμα, που μπορεί όμως να κουμαντάρει το παιχνίδι της ομάδας του, θέλοντας δίπλα του έναν δυναμικό παρτενέρ, ώστε να αναλάβει τις δουλειές που απαιτούν πνευμόνια και πόδια. Ο Thorpe είναι ένας τέτοιος (αρκετά καλός chaser σε full court άμυνες, έχει καλό αμυντικό potential γενικότερα) και θεωρούμε ότι σταδιακά θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν καλό facilitator στο δικό μας μπάσκετ, αρκεί ο ίδιος να αγκαλιάσει τον ρόλο του και να γίνει πιο δεκτικός στις παραινέσεις των προπονητών του, μιας και είναι παιδί που η φλόγα του ανταγωνισμού καίει βαθιά μέσα του και επιζητά τον πρωταγωνιστικό ρόλο (χωρίς απαραίτητα αυτό να σημαίνει κάτι κακό για τον χαρακτήρα του). Έχει ψωμί η υπόθεσή του και θεωρώ ότι θα μπορούσαμε και αυτόν να τον δούμε κάποια στιγμή στα μέρη μας, ώστε να βελτιωθεί στον τομέα που βελτιώνεται οποιοσδήποτε περιφερειακός παίζει στα γήπεδα της Α1: στον τομέα της απόφασης.
Φέτος στην LKL: 13.7 PTS, 3.4 REB, 6.3 AST, 1 STL, 2.7 TOV σε 27′ συμμετοχής.
John Meeks (25, 1.98, SF)
Έπαιξε πέρυσι στην Ολλανδία και στην Groningen, ενώ το καλοκαίρι αγωνίστηκε στο αγαπημένο μας BSN του Πουέρτο Ρίκο. Δολοφονικός καρπός, smooth εκτέλεση, εξαιρετική υποδοχή μπάλας, άριστο release, γενικά ένας πάρα πολύ καλός σουτέρ. Ο Meeks έχει ευρωπαϊκό παιχνίδι και δίπλα σε ένα back court με καλούς πασέρ και αμυντικούς μπορεί να κάνει θραύση με το πολύ καλό του off-ball παιχνίδι, αλλά και την ικανότητα να βάλει την μπάλα στο παρκέ και να πασάρει. Κυρίως spot up εκτέλεση έχει το μενού, αλλά και μετά από ντρίπλα υπάρχει πολύ καλή ικανότητα. Δεν είναι ο καλύτερος off-screen παίκτης και αυτό διότι υπολείπεται σημαντικά στο physical κομμάτι και αυτός είναι ο τομέας που πρέπει να δουλέψει περισσότερο αν θέλει να αναρριχηθεί στο δικό μας μπάσκετ, όπου έχει πραγματικά τα εφόδια να σταδιοδρομήσει με την strech ικανότητά του. Δεν έχουμε να πούμε πολλά περαιτέρω. Το ίδιο πρόβλημα ισχύει και στα μετόπισθεν όπου αδυνατεί να μείνει μπροστά από κάποιον εκρηκτικό αντιπαλό του αλλά και να κάνει contest αντίπαλα σουτ.
Φέτος σε BNXT και BSN: 20.8 PTS (46% 3P, 73% FT), 6.4 REB, 2.5 AST, 2.3 TOV σε 30′ συμμετοχής.
Elijah Childs (25, 2.01, PF/C)
Εδώ πρόκειται για έναν ωραίο παίκτη που δεν έχει πολλές ελλείψεις στο παιχνίδι του, ο οποίος όμως είναι λίγο δύσκολο να ανέβει άμεσα στο ανώτερο επίπεδο, οπότε μια περιπλάνηση σε κάποια απαιτητικά πρωταθλήματα όπως το δικό μας ή μια ομάδα με πολύμηνη συμμετοχή σε κάποια ευρωπαϊκή λίγκα, θα τον βοηθούσε αρκετά. Ο Childs, που ξεκίνησε τη σεζόν στη Heidelberg και μετεγγράφηκε στη Riesen, είναι ένας αθλητικός PF που μπορεί να αγγίξει και τον όρο του undersized Center με το άνοιγμα χεριών των 216 εκατοστών να τον βοηθά να ματσάρει το έλλειμμα ύψους του. Αρκετά γρήγορος με καλό footwork, τρέχει καλά τον αιφνιδιασμό και δεν διστάζει να πάει κατά πάνω στο σώμα του αντιπάλου, για να τελειώσει τη φάση ή να κερδίσει το φάουλ με το σεβαστό 70% ποσοστό καριέρας του στις βολές να είναι ένα ακόμα μικρό συν στην περίπτωσή του. Διαθέτει επίσης ένα αξιοπρεπές σουτάκι μέσης απόστασης και ένα λίγο χειρότερο μακρινό σουτ, το οποίο όμως δεν είναι φυσικά το δυνατό του χαρτί. Έχει πρόβλημα στην πάσα και στο διάβασμα των φάσεων, ενώ αμυντικά είναι αρκετά καλός στο να μείνει με τον αντίπαλο γκαρντ σε άμυνες αλλαγών, ωστόσο δυσκολεύεται φυσιολογικά απέναντι σε μεγάλα κορμιά στο ποστ, ενώ δεν είναι και ο καλύτερος help defender με τις βοήθειές του να είναι μισό ‘κλικ’ αργές. Το πακέτο του ωστόσο έχει κάποια πολύ καλά προτερήματα και θα μπορούσε σε μια ομάδα μεσαίου ευρωπαϊκού επιπέδου (πχ Προμηθέας) να αποτελέσει άμεσα τον αθλητικό ψηλό που θα πλαισιώσει τον βασικό Center στη γραμμή ψηλών.
Φέτος στην BBL: 12.7 PTS (54% 2P, 75% FT), 6.5 REB, 1.45 AST, 1.5 TOV σε 23′ συμμετοχής.
Sacha Killeya-Jones (25, 2.11, C)
Μια περίπτωση παίκτη που έχει εφόδια, για να βελτιωθεί σταδιακά και να παίξει στα μέρη μας, μιας και για Αμερική λείπει σε μεγάλο βαθμό το size. Ο Αμερικανό-Άγλλος ψηλός έπαιξε φέτος στην Bilbao σε ACB και EuropeCup και ανταποκρίθηκε σε πολύ σημαντικό βαθμό στις υψηλές απαιτήσεις των δυο πρωταθλημάτων. Εξαιρετικό σώμα και αθλητικά προσόντα, αρκετά γρήγορος τόσο στο να ρολάρει προς το καλάθι μετά το PnR, όσο και στο να τρέξει στον αιφνιδιασμό. Μεγάλα άκρα που του επιτρέπουν να βάλει την μπάλα κάτω με μια σχετική ασφάλεια απέναντι σε αντίπαλα ψηλά κορμιά, ενώ είναι επίσης καλός ριμπάουντερ επιθετικά όπου κυνηγάει το put-back. Το μακρινό του σουτ είναι σε καλό επίπεδο από άποψη μηχανικής, αν και ποτέ δεν του ζητήθηκε να σουτάρει με συνέχεια και συνέπεια από τις ομάδες του και ως εκ τούτου έχει μείνει λίγο πίσω. Βλέπει την πάσα στον ελέυθερο ή επερχόμενο συμπαίκτη του και έχει το soft touch που απαιτείται για το τελείωμα γύρω από το καλάθι. Το μεγάλο του μειονέκτημα έρχεται επιθετικά στην κακή συνήθεια να κατεβάζει την μπάλα στην κοιλιά για να πάρει ώθηση να σηκωθεί ψηλότερα, κάτι που τον φέρνει πολλές φορές σε δύσκολη θέση χωρίς λόγο και αμυντικά η έλλειψη πειθαρχίας/συγκέντρωσης που πολλές φορές δείχνει να τον διακατέχει παίρνοντας ρίσκα για κλέψιμο ή κόψιμο (συχνά τσιμπάει σε προσποιήσεις), αμελώντας το box out στη διαδικασία του ριμπάουντ. Είναι μόλις 25, έρχεται από καλή χρονιά με την Bilbao τόσο στις εγχώριες, όσο και στις διεθνείς του υποχρεώσεις, δεν βλέπω λόγο να μην τον βάλουμε στην ατζέντα μας.
Φέτος σε ACB και EuropeCup: 13.3 PTS (52.5% FG, 64% FT), 5 REB, 1.2 AST, 1.4 BLK, 2 TOV σε 22′ συμμετοχής.
Υ.Γ: Ο Uros Plavsic (25, 2.16, C) έρχεται με φόρα από τη σεζόν του στη Mega Bemax του Μίσκο Ραζνάτοβιτς και ενδεχομένως να τον δούμε φέτος να παίρνει ακόμα και θέση βασικού στον Ερυθρό Αστέρα του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Μέγεθος, δύναμη και καλή τεχνική είναι τα κύρια στοιχεία του νεαρού Σέρβου, στο πρόσωπο του οποίου οι “Γιούγκοι” βλέπουν τον επόμενο μεγάλο ψηλό των ευρωπαϊκών παρκέ. Αποτελεί μεγάλη οντότητα στο low post και θυμίζει παίκτη παλιάς εποχής, από αυτούς που σήμερα φαίνονται ξεπερασμένοι και απαρχαιωμένοι, τα χαρακτηριστικά των οποίων όμως δίνουν πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα στις ομάδες τους.