Αμφότερες οι ελληνικές ομάδες γνώρισαν ήττες με κακή εμφάνιση σε Πόλη (ΠΑΟ) και Βελιγράδι (ΟΣΦΠ), με την εικόνα να είναι αυτή που προβληματίζει ασφαλώς και η ήττα που πάντα είναι πιθανή και αποδεκτή. Από τη μια ο Παναθηναϊκός δεν μπήκε ουσιαστικά ποτέ στο παιχνίδι και όταν η Εφές πάτησε γκάζι, οι παίκτες του Αταμάν έφαγαν μπόλικη σκόνη, ενώ λίγο αργότερα ο Ολυμπιακός φάνηκε, ότι δεν μπόρεσε ποτέ να ελέγξει το παιχνίδι πραγματικά, με τον Αστέρα να έχει τον πρώτο λόγο σε οποιαδήποτε περίσταση και τους το σύνολο του Μπαρτζώκα να μην καταφέρνει ποτέ να χτυπήσει την ελλιπέστατη ρακέτα των γηπεδούχων. Ας δούμε δυο τεχνικές παρατηρήσεις…
Εφιάλτης στην Πόλη
Σε παρατεταμένο κακό φεγγάρι άπαντες στο πράσινο στρατόπεδο, με τον Αταμάν -εκτός των παικτών- να τα έχει χαμένα (μήπως σκοπίμως;) σε πολλές περιπτώσεις με δυσνόητες επιλογές και σχήματα. Ο Παναθηναϊκός έχει τεράστιο έλλειμμα ενέργειας τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά, ενώ το συγχρονισμένο ντεφορμάρισμα πολλών παικτών “γράφει” στη γλώσσα σώματος των παικτών του. Η Εφές φρόντισε από νωρίς να δείξει τα δόντια και τις διαθέσεις της, χτυπώντας κυνικά κάθε προφανές μειονέκτημα της άμυνας των πρωταθλητών Ευρώπης.
Με το καλημέρα, ο Μιγιάτοβιτς έτρεξε Iverson Screen για τον Τόμπσον με τον Πουαριέ ως δεύτερο σκρίνερ και με τον οποίο ο Αμερικάνος έτρεξε ένα PnR πλευράς με ταυτόχρονο zipper cut του Νουόρα, που άνοιξε χώρο για εύκολο κάρφωμα του πρώην ψηλού της Ρεάλ. Δεν υπήρχε επικοινωνία από παίκτη της αδύνατης πλευράς με τον Οσμάν να ακολουθεί τον προσωπικό του αμυντικό και τους δυο άλλους παίκτες της 5άδας να μένουν με τον αμυντικότους και να αδρανούν.
Οι γηπεδούχοι συνέχισαν μέσω του Iverson να χτίζουν φάσεις για τους σπουδαίους individuals που διαθέτουν. Συγκεκριμένα έτρεξαν το συγκεκριμένο cut για τον Μπράιαντ που έπαιξε επίσης side PnR με τον Νουόρα (οι δυο πλάγιοι της ομάδας σε απομόνωση, εξαιρετικοί εκτελεστές αμφότεροι), με την αλλαγή του ΠΑΟ στο μαρκάρισμα να μη δουλεύει επαρκώς..
Οι πράσινοι στην πρώτη οργανωμένη επίθεσή τους έτρεξαν ένα Flare για τον Οσμάν μακριά από την μπάλα, στα πρότυπα που έτρεχαν πέρυσι δράσεις για το pop out και το σουτ του Γκριγκόνις. Ο Οσμάν είναι διαφορετικός παίκτης βέβαια και πήγε προς τα μέσα…
Μετά από φάσεις που στηρίχτηκαν στον Λεσόρ χαμηλά, ο Μιγιάτοβιτς πέρασε στο παρκέ τον εξαιρετικό help defender, Μπομπουά, για τον οποίο έτρεξε και Floppy επιθέσεις στην επίθεση. Ο Γάλλος wing σέταρε τον Σλούκα και με fade στο σκριν ξεμαρκαριζόταν υπέροχα για ελεύθερο σουτ.
Και σε ένα σημείο ο Αταμάν έριξε μέσα το… καμικάζι σχήμα με τους Σλούκα, Μήτογλου και Γιουρτσεβέν στο παρκέ. Άμεσα η Εφές έβαλε τον Τούρκο ψηλό σε συνεργασία για spread PnR με τους παίκτες που μάρκαραν οι Σλούκας και Μήτογλου να φεύγουν στην αδύνατη πλευρά, ώστε να βάλουν τους αργοκίνητους διεθνείς σε διαδικασίες περιστροφών, αφού έχουν μαζέψει προς τη ρακέτα, σημείο-αχίλλειος πτέρνα και για τους δυο. Το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του…
Όταν πέρασε ο Λεσόρ στο παρκέ, ο Αταμάν έπαιξε με τριπλή αλλαγή (με τον Μήτογλου να παίρνει τον ψηλό και τον Λεσόρ να βγαίνει στο ‘4’) αλλά μάλλον η έλλειψη συγκέντρωσης του Γάλλου κόστισε…
Στο δεύτερο ημίχρονο, οι γηπεδούχοι ανέβασαν στροφές περαιτέρω, ξεκινώντας με καθαρή απομόνωση (βοήθησε το άριστο spacing) στην κορυφή των Γιουρτσεβέν-Σλούκα απέναντι σε δυο μάστερ του είδους (Τόμπσον-Πουαριέ)
Ενώ στη συνέχεια εμπλούτισαν την εν λόγω συνεργασία με μια τύπου Spain PnR επίθεση με σκριν στην πλάτη του σκρίνερ
Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να αντιδράσει, ψάχνοντας τον Οσμάν πάνω στην κίνηση της αντίπαλης άμυνας που έπαιζε hedge out στο σκριν, στοχεύοντας με τις σκιπ πάσες στην αδύνατη πλευρά του Μπράουν να χτυπήσει σε close out στον πλάγιο (Νουόρα εν προκειμένω) που είχε μαζέψει στη ρακέτα, για να βοηθήσει στο ρολ του πράσινου σκρίνερ. Το καλάθι εδώ μπήκε, αλλά η επιστροφή του Νουόρα (το recover) ήταν έξοχη, δείγμα του πόσο μεγάλη ένταση είχαν οι παίκτες της Εφές σε αντίθεση με αυτούς του ΠΑΟ
Η συνέχεια δεν έχει νόημα να αναλυθεί. Οι πράσινοι έχαναν μπάλες μέσα από τα χέρια τους, αδυνατούσαν να περάσουν με ασφάλεια το μισό γήπεδο, έστελναν βοήθειες χωρίς λόγο και χωρίς καλές επιστροφές και γενικά έκαναν τα πάντα λάθος, στρώνοντας το χαλί στα πόδια των παικτών της δις πρωταθλήτριας Ευρώπης, Εφές.
Οι πράσινοι παρουσιάζουν οικτρό θέαμα τις τελευταίες μέρες και πολλά σημάδια φανερώνουν εσωτερικά προβλήματα, αν και αν κάποιος είναι ειδικός στο να διαχειρίζεται τέτοιες καταστάσεις και να φέρνει τούμπα τα προγνωστικά, αυτός είναι ο Αταμάν.
Επόμενη εβδομάδα με δυο αγωνιστικές στο ΟΑΚΑ για την αυλαία του πρώτου γύρου. Το 2/2 με Μιλάνο (τρομερό φεγγάρι) και Μπασκόνια είναι βασικό απαιτούμενο και οτιδήποτε λιγότερο θα είναι αποτυχία. Οι πράσινοι έχουν την ευκαιρία να ολοκληρώσουν έναν δύσκολο γι’ αυτούς πρώτο γύρο με 10 νίκες, κοντά στην 4άδα και με τόσο κακό μπάσκετ, που μόνο αισιοδοξία μπορεί να γεννήσει για τη συνέχεια και το ενδεχόμενο αυτό το γκρουπ παικτών να παίξει κοντά στις πραγματικές του δυνατότητες.
Η καθίζηση του Ολυμπιακού
Άσχημα vibes και για τον Ολυμπιακό στο Βελιγράδι, με τους κυπελλούχους Ελλάδος να κυμαίνονται σε πολύ χαμηλές πτήσεις στο Βελιγράδι, σε μια ιδανική για τους ίδιους ατμόσφαιρα αλλά και συνθήκη, αφού ο Αστέρας του Γιάννη Σφαιρόπουλου έπαιζε με σημαντική λειψανδρία στη γραμμή ψηλών, όπως και ο Ολυμπιακός, ο οποίος ωστόσο είχε τον βασικό ψηλό διαθέσιμο, αλλά και τα 4άρια του.
Ο Ερυθρός Αστέρας ανέβασε ψηλά στον ψηλό του, για να τραβήξει τον Μιλουτίνοφ και να χτυπήσει σε ένα από τα μειονεκτήματα των ερυθρόλευκων Forwards αμυντικά, το παιχνίδι ψηλά. Οι γηπεδούχοι πέρασαν πολλές λόμπες στην πλάτη της άμυνας, χτυπώντας τη Front άμυνα των Μπαρτζώκα χαμηλά, ενώ ο Ολυμπιακός χτύπησε άμεσα την switching τακτική του Σφαιρόπουλου αμυντικά, με τον Βεζένκοφ στο ποστ να έχει εύκολη δουλειά.
Ο Ολυμπιακός έδωσε πολύ εύκολα και χωρίς λόγο αλλαγές στο μαρκάρισμα, ειδικά στον Κάλινιτς, κάνοντας το έργο της back door πιο εύκολο στους ερυθρόλευκους του Βελιγραδίου, με τον παίκτη που έπαιζε ‘5’ να είναι έτοιμος για πάσα, δημιουργώντας γωνία πάσας για εύκολο τελείωμα. Οι ερυθρόλευκοι με αυτή τους τη σύσταση έχουν θέμα στο rim protection και εδώ ο Μενσά μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμος.
Η ίδια ακριβώς συνταγή εμπλουτίστηκε με το 5άρι να λειτουργεί ως “σκάλα”, περνώντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας. Η παρουσία του Μιλουτίνοφ που αμυντικά δεν βγάζει ένταση και οι ανώφελες αλλαγές που έδινε η άμυνα του Ολυμπιακού ήταν σύμμαχος της επίθεσης του Αστέρος
Ο Ολυμπιακός στη δική του επίθεση προσπάθησε να τρέξει τα γνωστά του PnR, στοχεύοντας όμως στο να τραβήξει μακριά από τη συνεργασία του τον τραχύ ΜακΙντάιρ. Με ένα εισαγωγικό side PnR με τον Πίτερς ως σκρίνερ, που αν δεν απέφερε κάτι κρατούσε τον Αμερικάνο “σφάχτη” στη γωνία, με τον ΜακΙντάιρ πλέον ως προσωπικό αμυντικό, η μπάλα μεταφερόταν γρήγορα στην αδύνατη πλευρά, όπου οι παίκτες του Μπαρτζώκα έτρεχαν PnR μακριά από τον πρώην παίκτη της Μπασκόνια, ο οποίος πλέον φύλαγε έναν εξαιρετικό σουτέρ στην αδύνατη πλευρά. Αμυντικός σε αυτή τη δράση επιλέχθηκε από τον Μπαρτζώκα ο απόλυτα γνώριμος Καναάν, που ναι μεν έχει τον κορμό να αμυνθεί σε προσωπική άμυνα, υστερεί δε στο να ελέγξει την μπάλα σε 2-2 συνεργασίες…
Εξαιρετική εκκίνηση για τον Ερυθρό Αστέρα στην 2η περίοδο με πολύ λογικές και έξυπνες επιθέσεις. Βλέπουμε τους γηπεδούχους να απειλούν με τον παίκτη που κάνει επαναφορά από την αντίπαλη base line, αρχικά με τον Γιάγκο να τρέχει ένα spread PnR, για να χτυπήσει μέσω “σκάλας” του ‘4’ ξανά με λόμπα την πλάτη της άμυνας (καθόλου τυχαίο εδώ ότι ο πασέρ της εισαγωγικής πάσας ήταν ο παίκτης ‘4’, όταν αντίπαλος ήταν ο γενικά κακός στο να ελέγξει πάσες, Πίτερς) και έπειτα με τον Νέντοβιτς να δέχεται διπλό elevator στην πλευρά της επαναφοράς της μπάλας και να τρέχει PnR με τον δεύτερο σκρίνερ που μάρκαρε ο σε κακή κατάσταση Παπανικολάου. Με τον Παπανικολάου επίσης οι Σέρβοι επιτέθηκαν σε PnR κοντινής απόστασης με το καλάθι, ώστε να αναγκάσει τον αρχηγό του Ολυμπιακό σε μια άμυνα τύπου help n’ recover και όχι σε άμεση αλλαγή, περνώντας εύκολα την μπάλα στον ψηλό (Μϊτροβιτς) που είχε μπει σε πλεονεκτική θέση.
Ο Ολυμπιακός χτύπησε με Screen the screener για τον Μιλουτίνοφ στην πλευρά με σκρίνερ στο back screen τον Ντόρσεϊ, προφανώς για να έχει έτοιμο σουτέρ για pop out
Στο παιχνίδι πέρασε αρκετή ώρα με τον ΜακΙντάιρ να χτυπάει ανελέητα το τραγικό drop του Μιλουτίνοφ μετά από PnR ψηλά, για να χτυπήσουν οι γηπεδούχοι τον βραδυκίνητο Σέρβο. Ο Νέντοβιτς είχε εξαιρετική δράση μακριά από την μπάλα τιμωρώντας κάθε αμυντική αδράνεια ή αφέλεια του αντιπάλου, ενώ ο Ολυμπιακός έβρισκε πόντους με τον Βεζένκοφ και τον Μιλουτίνοφ είτε με δεύτερες επιθέσεις (επιθετικά ριμπάουντ), είτε με mismatch.
Spain PnR έτρεξαν και οι Σέρβοι, παράλληλα με το οποίο ενεργοποίησαν ένα base line cut, με τον Ντόμπριτς να εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι ο ΜακΚίσικ στρέφει το βλέμμα του από τον παίκτη και εστιάζει σε πιθανή βοήθεια που πρέπει να δώσει στην κεντρική δράση στον άξονα
Ακόμα μια εξαιρετική off-ball κίνηση του Νέντοβιτς, που χτυπάει άμεσα την κακή προσέγγιση του Βιλντόζα (παίζει σκιά στο σκριν, για να ακολουθήσει τον Σέρβο στο σουτ, όμως ο άλλοτε πράσινος Νέντοβιτς, συνειδητοποιεί τη ροπή του παίκτη για έξοδο στο τρίποντο και πετυχαίνει ένα πανεύκολο καλάθι) με τη βοήθεια της 2-2 συνεργασίας στην πλευρά που κρατούσε απασχολημένους τους αμυντικούς που ενδεχομένως να έδιναν κάποια βοήθεια. Καμία πίεση στην πάσα από τον ΜακΚίσικ, που έχει επικεντρωθεί σε 1-1 παιχνίδι…
Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να προκαλέσει ξανά ηλεκτροπληξία στο παιχνίδι με το σχήμα με τους Πίτερς-Βεζένκοφ ψηλούς, όμως ο Αστέρας ήταν διαβασμένος μετά το τρομερό σερί με την Παρί και αντέδρασε με απομονώσεις ή το ασφαλές παιχνίδι του Γιάγκο Ντος Σάντος που έβρισκε μεγάλα σουτ ή πάσες. Οι γηπεδούχοι πάτησαν επίσης στις αλλαγές στο ποστ ή στον εξαιρετικό Νέντοβιτς που ήταν απόλυτα διαυγής.
Το κακό βράδυ του Φουρνιέ αλλά και το πιο… γήινο πρόσωπο του καλύτερου παίκτη του Ολυμπιακού, Βεζένκοφ, που πλέον δεν πονάει τόσο πολύ τις αντίπαλες άμυνες, ήταν τα μεγάλα μειονεκτήματα του Ολυμπιακού, που άργησε να επιστρατεύσει τις safe για αυτόν καταστάσεις με τον Γκος στο ποστ, όπου παράγει εξαιρετικά νούμερα. Ο Ολυμπιακός γνωρίζει 2η σερί ήττα και 3η στα τελευταία 4 ματς, έχοντας κι αυτός κακό πρόσωπο, αν και το μαχητικό πνεύμα δεν λείπει ποτέ από μέσα του. Την επόμενη εβδομάδα οι ερυθρόλευκοι κλείνουν τον πρώτο γύρο με διπλή αγωνιστική στο ΣΕΦ με τις δυο τελευταίες της βαθμολογίας, Βίρτους και Άλμπα. Παιχνίδια ιδιαίτερα πονηρά, αφού η Άλμπα όσο αδύναμη ομάδα κι αν είναι, δεν παύει να είναι αλλοπρόσαλλη και απρόβλεπτη, ενώ η Βίρτους με τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς πια στο τιμόνι, έρχεται από τεράστιο διπλό στη Βιτόρια και στοχεύει σε ένα σερί, από τα γνωστά του Ντούσκο όταν αναλαμβάνει ομάδες μέσα στη χρονιά (συν την πολύ καλή προϊστορία του συγκεκριμένου κόουτς με τον Μπαρτζώκα). Η συνέχεια επί της οθόνης…
Outsider feat. Fundamentals