Ξυλοδαρμός διαιτητή από αθλητή – Ποιες διαδικασίες θα ακολουθηθούν 

Λίγα 24ωρα μετά την αποτρόπαια πράξη που έλαβε χώρα το βράδυ της Κυριακής (23/10) σε αγώνα για το πρωτάθλημα της Γ΄Εθνικής κατηγορίας Μπάσκετ (διαβάστε ΕΔΩ), αρχίζει να ξεπροβάλλει η επόμενη μέρα. 

Όπως έχει αποτυπωθεί έως και σήμερα η καταγραφή του συμβάντος, ο αθλητής περίμενε το διαιτητικό δίδυμο να αποχωρήσει από το γήπεδο και στη συνέχεια επακολούθησαν όλα όσα είναι ήδη γνωστά. 

Οι εξελίξεις 

Σε πρώτο στάδιο, η ομάδα προέβη σε αποβολή από τις τάξεις της του εν λόγω αθλητή, δείχνοντας ότι θέλει να αποστασιοποιηθεί και να διαχωρίσει την θέση της (έβγαλε και σχετική ανακοίνωση, στην οποία καταδίκασε το συμβάν) από οποιαδήποτε εμπλοκή της με την συμπεριφορά του αθλητή, ακόμη και σε επίπεδο σιωπηρής αποδοχής της.  

Σχετικά με την διαδικασία που αναμένεται να ακολουθηθεί τονίζουμε τα κατωτέρω σεβόμενοι αφενός τον πολυσήμαντο ρόλο της Δικαιοσύνης και των Πειθαρχικών οργάνων που θα κρίνουν και αφετέρου την προσωπικότητα του ίδιου του αθλητή που σε αυτό το στάδιο μπορεί να κριθεί μόνον ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινης πράξης και όχι ως κατηγορούμενος.   

Αρχικά, από την στιγμή που δεν πραγματοποιήθηκε σύλληψη του αθλητή με την διαδικασία του αυτοφώρου (εντός 48 ωρών), έπεται η υποβολή μήνυσης από το θύμα και η, ενδεχόμενη, άσκηση ποινικής δίωξης από τον Εισαγγελέα για την τέλεση επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Πρόκειται για μια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει αρκετό χρονικό διάστημα, δεδομένου μάλιστα του γεγονότος ότι ενδεχόμενη καταδίκη του αθλητή στο Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο, θα του δώσει το δικαίωμα να ασκήσει Έφεση. Συνεπώς μέχρι την τελεσιδικία της υπόθεσης, δηλαδή την έκδοση απόφασης  και στο Δικαστήριο του 2ου βαθμού αναμένεται η παρέλευση τουλάχιστον 3ετίας.

Το βραχυπρόθεσμο κομμάτι της υπόθεσης, όμως σχετίζεται με το Πειθαρχικό, που στην εν λόγω περίπτωση τον Πειθαρχικό έλεγχο αναλαμβάνει η ΕΟΚ δια των αρμοδίων οργάνων της. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που εξασφαλίσαμε, βρισκόμαστε σε στάδιο που συγκεντρώνονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία, προκειμένου να γίνει όσο το δυνατόν πληρέστερος ο φάκελος και να σταλεί στην Επιτροπή Πρωταθλημάτων. Λόγω της αργίας της 28ης αλλά και του γεγονότος ότι ο αθλητής δεν είναι πλέον “κομμάτι” της ομάδας, ενδέχεται να μεταφερθεί για την άλλη εβδομάδα η ενδελεχής εξέταση του ζητήματος. 

Επισημαίνουμε, ότι η ενδεχόμενη Πειθαρχική Κύρωση του αθλητή δεν δεσμεύει  και δεν συνεπάγεται την αντίστοιχη καταδίκη αυτού στο Ποινικό Δικαστήριο και αντιστρόφως. Πρόκειται για δύο εντελώς ανεξάρτητες και αυτοτελείς μεταξύ τους διαδικασίες.

Τέλος, σοβαρές είναι οι ποινές για τον τραυματισμό παραγόντων του αγώνα έπειτα από τραυματισμό που προκλήθηκε λόγω βαριάς σωματικής βλάβης. Πέρα από τον αποκλεισμό αρκετών αγωνιστικών ημερών, προβλέπονται και πρόστιμα.  

Ωστόσο, επειδή πρόκειται για μια άκρως σύνθετη ιστορία και επειδή σκοπός του εν λόγω site δεν είναι η δημιουργία λαϊκών Δικαστηρίων, αλλά το σωστό ρεπορτάζ δεν θα θέλαμε να προβούμε σε αναφορά χρηματικών ποσών. 

Επιμέλεια: Σπύρος Κόγκας 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ