EuroBasket 2022: Day 12

Μια τεράστια έκπληξη και ένα συγκλονιστικό ματς, που κρίθηκε στην παράταση είχε στο… μανίκι της η 12η ημέρα του EuroBasket 2022. Αναλυτικά:

Γαλλία – Ιταλία 93-85 (κ.α: 77-77)

Βραβείο καλοτυχίας διεκδικεί η Γαλλία, που μετά την αυτοκτονία της Τουρκίας στη φάση των ’16’, είδε σήμερα την Ιταλία σε ένα deja vu, με τους Τούρκους και τον Osman, να χάνει από το χέρι του καλύτερου παίκτη της. Ο Simone Fontecchio, που ως τότε μετρούσε 21 πόντους με 5 rebounds, πηγαίνει στη γραμμή των βολών με την ομάδα του στο +2 και με λιγότερα από 20” στο ρολόι. Το 0/2 δίνει ελπίδες ακόμα και για νίκη στους “πετεινούς”, όμως αυτοί και πάλι επιλέγουν την οδό της παράτασης, κάτι που πέτυχε με εξαιρετικό layup o Thomas Heurtel, με τον Fontecchio στα εναπομείναντα 5” να μην καταφέρνει να δώσει μια τεράστια νίκη στην ομάδα του.
Ο αρχηγός της ομάδας, Luigi Datome, στις δηλώσεις του με το τέλος της αγωνιστικής υπερασπίστηκε τον Star της “Squadra Azzura” λέγοντας πως: “Χωρίς τον Fontecchio δεν θα φτάναμε εδώ, οπότε δεν μπορούμε να του προσάψουμε το παραμικρό για τις δυο χαμένες βολές”.
Η Ιταλία έκανε και πάλι την αντεπίθεσή της στην 3η περίοδο (18-31 επιμέρους), όμως δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τα χνάρια της Αργεντινής στο MundoBasket του 2019, τότε που η παρέα του Scola υπέταξε με τη σειρά τους αρχικά τους Σέρβους κι έπειτα τους Γάλλους.
Κορυφαίοι του αγώνα το δίδυμο της φωτογραφίας, με τον Thomas Heurtel να έχει 20 πόντους (8 στην παράταση) και 8 τελικές πάσες, ενώ ο Rudy Gobert με 19 πόντους και 14 rebounds ήταν ξανά ηγετικός. Σημαντικότατη η συνεισφορά του παγκίτη Luwawu-Cabarrot με 13 πόντους, ενώ ο Yabusele είχε 15 με 7 rebounds και 3 κλεψίματα και ο Fournier 17.
Από την Ιταλία ο Simone Fontecchio είχε 21, όσους και ο εξαιρετικός Marco Spissu, ένας παίκτης για τον οποίο σας προϊδεάσαμε στο preview μας, για το τι τουρνουά μπορεί να κάνει…

Σλοβενία – Πολωνία: 87-90

Λίγες ώρες αργότερα, στο παιχνίδι που έριξε αυλαία στη φάση των προημιτελικών, γίναμε μάρτυρες της σπουδαιότερης παράστασης του φετινού EuroBasket, μιας εκ των μεγαλύτερων στην ιστορία της διοργάνωσης και μιας γενικότερης μοναδικής βραδιάς ενός παίκτη, που θα περάσει στην ιστορία με χρυσά γράμματα και θα μνημονεύεται για ΠΟΛΛΆ χρόνια.
Ο Mateusz Ponitka, ένας εκ των αγαπημένων της σελίδας, έκανε το καλύτερο παιχνίδι της καριέρας του απέναντι στο μεγάλο φαβορί και κάτοχο του τίτλου μέχρι σήμερα και οδήγησε την Πολωνία στα ημιτελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος για πρώτη φορά μετά το μακρινό 1971. Δικαίως λοιπόν, οι Πολωνοί ξέσπασαν σε λυγμούς και δάκρια χαράς με την κόρνα της λήξης.
O νέος παίκτης της Reggio Emilia τελείωσε το ματς με 26 πόντους, 16 rebounds, 10 assists και 3 κλεψίματα, γράφοντας το 4ο Triple-Double στην ιστορία των EuroBasket! Πραγματικά ΑΠΊΣΤΕΥΤΟΣ!!!
Άξιοι συμπαραστάτες οι Slaughter και Sokolowski με 16 έκαστος, ενώ ο Syskowski έκανε το δικό του μπαμ με 14 πόντους, τρεις περισσότερους από τον πάντα σταθερό Balcerowski. Από τη Σλοβενία, που είχε έναν νευρικό και ανήσυχο Luka Doncic (έπαιζε με τραυματισμένο αστράγαλο, ενώ και κατά τη διάρκεια του ματς τραυματίστηκε στο χέρι) με 5/15 εντός παιδιάς, 11 rebounds και 7 assists για 6 λάθη ο εξαιρετικός Cancar είχε 21 και ο Dragic 17, ενώ διψήφιος ήταν και ο Blazic με 13.
Η Σλοβενία βρέθηκε να χάνει με 23 πόντους στην 2η περίοδο και έκλεισε το ημίχρονο στο -19. Στην 3η περίοδο με μοναδική παράσταση και ανεπανάληπτη αστοχία των πολύ εύστοχων μέχρι τότε Πολωνών, έτρεξαν επιμέρους 24-6 και πήραν ξανά το τιμόνι στο ματς, όμως οι τυπικά φιλοξενούμενοι και ο εξωγήινος Mateusz Ponitka δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Λίγο έλειψε ωστόσο να αυτοκτονήσουν ξανά, με τη Σλοβενία να φτάνει πολύ κοντά στο να ανατρέψει διαφορά 9 πόντων στα τελευταία 40′. Η προσπάθεια έμεινε ημιτελής και έτσι έχουμε μια πάρα πολύ όμορφη ιστορία…
Οι Πολωνοί θα αντιμετωπίσουν στον ημιτελικό τη Γαλλία.

Επιμέλεια: Outsider

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ