Γιατί έγραψα το παιδί μου στον αθλητισμό;

Στη χώρα μας, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που μαστίζουν τον παιδικό αθλητισμό, είναι δυστυχώς η συμπεριφορά και στάση των γονέων.

Σε μία εποχή όπου πολλαπλασιάζονται τα viral βιντεάκια γονιών με ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντι σε διαιτητές, προπονητές ακόμα και σε παιδιά,  αξίζει να αναρωτηθούν οι ίδιοι, το εξής: Γιατί έγραψα το παιδί μου στον αθλητισμό;

Η απάντηση του καθενός μπορεί να είναι διαφορετική. Εγώ με τη σειρά μου θα σας παραθέσω έναν δεκάλογο ενός Iσπανού συναδέλφου, ευελπιστώντας να διαβαστεί και να προσανατολίσει όσο το δυνατόν περισσότερους γονείς στην σωστή νοοτροπία του παιδικού αθλητισμού.

Ο δεκάλογος ενός καλού γονέα αθλητή σύμφωνα με τον Miguel Angel Aroca:

1) Θα με αφήσεις να επιλέξω ποιο άθλημα θέλω να κάνω

2) Θα με ενθαρρύνεις και θα με στηρίζεις, δεν θα μου φωνάζεις

3) Ρώτησε με πώς τα πέρασα, όχι αν κέρδισα

4) Θα σέβεσαι τον προπονητή μου

5) Δεν θα βρίζεις τους διαιτητές

6) Αν μία μέρα δεν είμαι καλός, μη θυμώσεις

7) Αν πάμε μαζί σε κάποιον αγώνα, συμπεριφέρσου καλά

8) Εγώ δεν είμαι ούτε ο Messi, ούτε ο Nadal, ούτε ο Γκάλης…

9) Μην με τιμωρείς με τον αθλητισμό

10) Διασκέδασε το

Η ανάγνωση μερικών σημείων

1.Είμαι απόλυτα σύμφωνος με την παραπάνω πρόταση, απλά θα ήθελα να προσθέσω πως η παρακολούθηση μαθημάτων κολύμβησης, για ένα ή δύο χρόνια, σε ηλικία τριών έως έξι ετών, είναι ευεργετική και συμβάλλει στην σωστή μυοσκελετική ανάπτυξη του παιδιού καθώς επίσης βελτιώνει και την λειτουργία του καρδιοαναπνευστικού συστήματος. Κάτι προαιρετικό αλλά σίγουρα βοηθητικό είναι η παρακολούθηση για ένα χρόνο, σε ηλικία έξι έως οκτώ ετών, προπονήσεων στίβου. Λόγω του περιορισμένου χρόνου και χώρου και μεγάλων πειρασμών όπως οι ηλεκτρονικές συσκευές, τα σημερινά παιδιά έχουν πολύ περιορισμένα κινητικά μοτίβα και υποανάπτυκτη νευρομυϊκή συναρμογή, για αυτό θεωρώ πως πριν ξεκινήσουν να προπονούνται στο άθλημα της αρεσκείας τους, καλή θα ήταν η παρακολούθηση προπονήσεων στίβου ώστε να προετοιμαστούν σωματικά για το άθλημα που τους αρέσει, ιδιαίτερα αν αυτό είναι κάποιο άθλημα που περιλαμβάνει τρέξιμο και άλματα όπως π.χ. το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο.

7. Η καλή συμπεριφορά ξεκινάει με την έγκαιρη προσέλευση στο γήπεδο, συνεχίζει με καλή και κόσμια συμπεριφορά κατά την διάρκεια του αγώνα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, και τελειώνει με έναν ενθαρρυντικό λόγο ή απλά με ένα συγχαρητήρια στο τέλος του αγώνα.

9. Η καλή φυσική και συναισθηματική κατάσταση που προκαλεί η άσκηση, και το να ανήκεις σε έναν αθλητικό σύλλογο, κάνει την προπόνηση την αγαπημένη στιγμή της ημέρας του παιδιού.

Το γεγονός αυτό χρησιμοποιούν κάποιοι γονείς ως εκβιασμό για να καταφέρουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, η καλύτερη συμπεριφορά.Ο αθλητισμός είναι πολύ περισσότερα από ένα απλό παιχνίδι. Προσφέρει στο παιδί κοινωνικο-συναισθηματικά οφέλη και συμβάλλει στην βελτίωση της υγείας του.

Ο αθλητισμός, και οι κινήσεις που αυτός περιλαμβάνει, επιτρέπουν τη δημιουργία νευρωνικών συνδέσεων και την ανάπτυξη διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου. Η κίνηση από μόνη της θα βελτιώσει την συμπεριφορά του παιδιού, βοηθώντας στην ταχύτερη ανάπτυξη του μετωπιαίου λοβού.Για αυτό ο αθλητισμός δεν πρέπει να είναι μία επιλογή πού μπορούμε να στερήσουμε από ένα παιδί.

Εννοείται πως πάντα θα υπάρχουν επιπτώσεις για μία κακή συμπεριφορά. Το παιδί πρέπει να καταλάβει ότι υπάρχουν κάποιοι κανόνες που υποχρεούται να τηρεί… για αυτό οι γονείς χρειάζεται να βάζουν όρια και να δημιουργούν κανόνες για τα παιδιά από το σπίτι, γιατί αλλιώς θα τους τα επιβάλλει η ίδια η ζωή.

Συμπερασματικά:

Θα υπενθυμίσω στους γονείς πως ο ευκολότερος τρόπος μάθησης ενός παιδιού είναι μέσω της μίμησης. Ο χαρακτήρας ενός παιδιού πλάθεται συνεχώς μέσω της καθημερινής αλληλεπίδρασής του με τα μέλη της οικογένειάς του, για αυτό δεν είναι υπερβολή να πούμε πως η συμπεριφορά ενός παιδιού πολλές φορές είναι καθρέφτης της συμπεριφοράς των γονιών του. Τέλος, ο χαρακτήρας και οι αξίες που διαμορφώνει ένα παιδί στην οικογένειά του είναι οι βάσεις στις οποίες μετέπειτα θα χτίσει τη ζωή του… Για να είναι οι βάσεις αυτές γερές και σταθερές το μόνο που χρειάζεται ένα παιδί είναι αγάπη και ποιοτικός χρόνος με τους γονείς του.

Γιώργος Κατσούρης

Προπονητής ακαδημιών μπάσκετ Πανιωνίου και Ελευθερίας Μοσχάτου.

Γυμναστής εκπαιδευτηρίων Παλλάδιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ