Real Madrid – Maccabi Tel Aviv: H σειρά των προσωπικοτήτων

Δυο ομάδες με σπουδαία ιστορία θα αναμετρηθούν στα Playoffs της EL, σε ένα εκ διαμέτρου αντίθετο δρομολόγιο τον τελευταίο καιρό. Ο λόγος ασφαλώς για το Real – Maccabi, ένα ζευγάρι που σχεδόν άπαντες θεωρούμε εντελώς αμφίρροπο.

Η Real έχοντας εξασφαλίσει το πλεονέκτημα έδρας εδώ και αρκετό καιρό, παρουσίασε μια σπάνια, για τη συνοχή και την κλάση της, καθίζηση, χάνοντας αρκετά παιχνίδια που έδειχνε να ελέγχει και το σημαντικότερο, χάνοντας τον έλεγχο εντός της ομάδας. Τα νυχτοπερπατήματα στην Αθήνα σε συνδυασμό με την ήττα από τον αδιάφορο και τελευταίο Παναθηναϊκό, ταρακούνησαν την ομάδα, με τον Heurtel να βλέπει την πόρτα της εξόδου και τα 4άρια, Yabusele & Thompkins, να στηλιτεύονται. Το κάζο της τελευταίας αγωνιστικής με την Bayern ήταν ένα ακόμα χτύπημα και το τελικό, για να πέσει η ομάδα του Laso από τη 2η στην 4η θέση της βαθμολογίας εν μια νυκτί. Λίγες μέρες αργότερα βέβαια, η ίδια ομάδα είχε σφιχταγγαλιάσει τη νίκη στη Βαρκελώνη για το ισπανικό πρωτάθλημα, έχοντας κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρεται για την εξέλιξη του αγώνα (για όσους το είδαν, κανένα φάουλ στον Sanli στην εκπνοή). Οπότε το φρόνημα και η νοοτροπία αυτού του συνόλου, δεν θα πρέπει να υποτιμάται ποτέ και από κανέναν.

Η Real εξαιρουμένου του τελευταίου διαστήματος, ήταν σε πολύ κοντινή απόσταση με την Barcelona και έδειχνε να μπορεί να κερδίσει οποιονδήποτε σε κάθε τομέα, βγάζοντας κάθε φορά και διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Το ρόστερ της όπως πάντα είναι τρομερά βαθύ, ενώ ως συνήθως, στην κρίσιμη στιγμή συσπειρώνεται και μένει υγιές, για να αντιμετωπίσει τα παιχνίδια τίτλων πάνοπλη. Ο Causeur μετά από καιρό πατάει καλά, οι Rudy-Llull παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους ως οι παλιότεροι, οι Thompkins-Randolph αρχίζουν να παίρνουν λεπτά, για να βρουν τα πατήματά τους ως μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα αποχής, ενώ πρόσφατα επέστρεψε στην ομάδα και ο Deck, που δίνει έξτρα φρεσκάδα και μαχητικό πνεύμα.

Η “βασίλισσα” μετά από χρόνια διακρίνεται για τη μη αποτελεσματική της επίθεση (μόλις 13η στη διοργάνωση σε FG% με το φτωχό 45.4%), όμως όπως πάντα βρίσκεται πολύ ψηλά σε μια χρυσή στατιστική κατηγορία, αυτή του rebound. Με 34.9 ανά παιχνίδι βρίσκεται πρώτη, μετρώντας 24.9 αμυντικά (1η) και 10 επιθετικά (2η).

Στο αντίπαλο στρατόπεδο οι αριθμοί αυτοί προβληματίζουν, όταν η “ομάδα του λαού” στις αντίστοιχες θέσεις βρίσκεται στη μέση ή πιο κάτω στην κατάταξη. Οι δυο ομάδες βρίσκονται πολύ κοντά σε ORAT (επιθέσεις ανά 100 κατοχές) με τη Real να έχει 112.2 έναντι 114.6 της Maccabi. Μιλώντας ωστόσο για DRAT (το αντίστοιχο για την άμυνα) η Real βρίσκεται στον πάτο (δηλαδή έχει την καλύτερη επίδοση) με μόλις 105.4 πόντους παθητικό. Η Maccabi αδυνατεί να ελέγξει τον αντίπαλο ρυθμό και τις δράσεις μακριά από την μπάλα και αυτό αποτυπώνεται στις 61.4 τελικές πάσες που επιτρέπει στον αντίπαλο ανά 100 κατοχές, κάτι που γίνεται ακόμα χειρότερο, όταν μιλάμε για μια ομάδα που συνεννοείται με τα μάτια και μοιράζει 62.1% τελικές πάσες.

Κεφάλαιο στη σειρά ο Edy Tavares, με τον ψηλό από το Πράσινο Ακρωτήρι να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των πιο σημαντικών στατιστικών κατηγοριών. Συγκεκριμένα το τέρας του Laso είναι στην 3η θέση σε PER (Player Efficiency Rating) με 26.6, στην 1η σε DRAT με 97.9% και στην 3η σε Rebound% με 20.9 ανά παιχνίδι. Είναι ακόμα 2ος σε Block% με 7.4% και 8ος σε FG% με 69.3%.

Η προσπάθεια της Maccabi

Η Maccabi θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια από τους Zizic και Reynolds αλλά και από τους παίκτες των φτερών, που θα κληθούν να μείνουν χαμηλά στις αλλαγές με δυο ψηλά αθλητικά κορμιά με μεγάλη έφεση στο rebound (Tavares-Poirier). O Nunnally μπορεί να αποτελέσει παράγοντα στη σειρά και έχει μεγάλο φορτίο να σηκώσει κυρίως στα μετόπισθεν κι έπειτα επιθετικά, όπου οφείλει να διατηρήσει το εξαιρετικό του 40.7% με το οποίο σουτάρει σε σχεδόν 5 προσπάθειες ανά παιχνίδι.

Πρώτα πρώτα όμως ο Avi Even, που παρέλαβε την ομάδα σε μια μέτρια κατάσταση από τον Γιάννη Σφαιρόπουλο και τη μετέτρεψε στην κλασική δυναμική Maccabi, θα έχει απόλυτη ανάγκη από τον Scottie Wilbekin, τον ηγέτη του οργανισμού τα τελευταία χρόνια. Ο Wilbekin, ένας PG με πρώτο μέλημα το σκορ κι έπειτα τις 2-2 συνεργασίες, βγήκε μπροστά όταν η ομάδα του είχε ανάγκη από οξυγόνο και νίκες. Ο άλλοτε παίκτης της ΑΕΚ, μετράει φέτος 15.3 πόντους με 38.1% από το τρίποντο σε σχεδόν 7 προσπάθειες, μοιράζει 4.3 τελικές πάσες για μόλις 2 λάθη σε σχεδόν 30′ συμμετοχής, ενώ έχει και 1.7 κλεψίματα ανά παιχνίδι (βρίσκεται στην πρώτη 3άδα της λίγκας).

Ανακεφαλαιώνοντας, η εν λόγω σειρά είναι η σειρά των προσωπικοτήτων. Η Maccabi θα ταξιδέψει στην Ισπανία με την ελπίδα να πάρει ένα αποτέλεσμα και να γυρίσει στο Ισραήλ, για να υποδεχτεί τους Μαδριλένους σε ένα κολασμένο “Yad Eliyahu” (πάντα έτσι θα λέγεται). Ενδεχόμενο 2-0, γυρνάει πολύ δύσκολα απέναντι σε έναν τόσο έμπειρο αντίπαλο. Είναι η σειρά που θα πέσουν κορμιά και οι έδρες θα παίξουν κομβικό παράγοντα. Δίνω ένα μικρό πλεονέκτημα στη Real λόγω έδρας και εμπειρίας.
Τελική πρόβλεψη: Real με 3-2 σκορ σειράς.

Eπιμέλεια: Outsider


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ