Με αφορμή τα 62α γενέθλια του Trent Tucker αλλά και τη συμπλήρωση 15 ετών από το παλαβό φινάλε ενός ματς των Knicks με τους Bobcats, βρίσκουμε την ευκαιρία να μοιραστούμε κάποιες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις σχετικά με το άθλημα, μαζί σας!
Ο νόμος του Trent Tucker λοιπόν, υπαγόρευε πως όταν η μπάλα είναι στην επαναφορά και μένουν 0.3 κλάσματα του δευτερολέπτου, τότε κανένα κανονικό σουτ δεν μετρούσε από όταν αυτή έμπαινε μέσα στο παρκέ. Ονομάστηκε έτσι από τον ομώνυμο παλιό παίκτη των New York Knicks. Η ιστορία του είναι συνοπτικά η εξής: Στις 15 Ιανουαρίου του 1990 οι Knicks αντιμετώπιζαν τους Bulls στο Madison Square Garden και το παιχνίδι ήταν 106-106 με τους Knicks να έχουν 0.1 δευτερόλεπτα για να κάνουν την επαναφορά.
Στο time out σχεδιάστηκε μια επίθεση που ήθελε τον Patrick Ewing μετά από alley hoop συνεργασία να πετυχαίνει το νικητήριο καλάθι με ένα tip in. Τα screen δεν βγήκαν για να βοηθήσουν τον Ewing να πάρει κάποια πάσα και έτσι ο Mark Jackson που έκανε την επαναφορά, είδε μόνο ελεύθερο παίκτη τον Trent Tucker, του πάσαρε και αυτός ευστόχησε, δίνοντας τη νίκη στην ομάδα του με 109-106, το replay όμως έδειξε ότι όσο ακόμα ο παίκτης ήταν έτοιμος να σουτάρει, το ρολόι δεν είχε αρχίσει ακόμα. Οι Bulls, που είχαν στην πρώτη τους χρονιά τον Phil Jackson στον πάγκο τους, προέβησαν σε ένσταση πως το σουτ ήταν εκπρόθεσμο.
Ο Bob Billings που διαχειριζόταν το ρολόι της αναμέτρησης και ο επικεφαλής διαιτητής Ronnie Nunn απεφάνθησαν πως όλα κύλησαν ομαλά και έτσι η ιστορία έγραψε 109-106 για τους Knicks. Ο αντιπρόεδρος λειτουργίας του NBA, Rod Thorn, ήταν ο μόνος παράγοντας του NBA που τάχθηκε υπέρ των “Ταύρων” (να σημειωθεί πως προηγουμένως είχε διατελέσει GM των Bulls).
Ο Thorn είπε πως ήταν αδύνατον να σηκωθεί ένας παίκτης και να σουτάρει σε 1 κλάσμα του δευτερολέπτου. Έτσι ενστερνίστηκε το ευρωπαϊκό ρολόι που μετρούσε το τελευταίο λεπτό του αγώνα σε κλάσματα και έδειξε μέσα από τεστ ότι ο ελάχιστος χρόνος για να σουτάρει ένας παίκτης από το έδαφος ήταν τα 0.3 δευτερόλεπτα κι έτσι θεσπίστηκε ο νόμος του Trent Tucker. Δείτε εδώ τη φάση και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.
Τέρμα οι αφηγήσεις όμως. Ο νόμος επί της ουσίας απλοποιήθηκε στα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 2000 και ο μόνος τρόπος για να πετύχει κάποιος καλάθι σε λιγότερο από 0.3 δευτερόλεπτα, ήταν το απλό tip in.
Και κάπως έτσι φτάνουμε στο 2006. Σε ένα ματς πάλι των Knicks με αντίπαλο τους Charlotte Bobcats, o David Lee με 0.1 να απομένει για τη λήξη με αυτό το tip in που μπορείτε να δείτε εδώ έδωσε τη νίκη στην ομάδα του. Ήταν η πρώτη φορά στα χρονικά μετά τον νόμο του Tucker, που ένας παίκτης πετυχαίνει Game Winner με 0.1 κλάσμα για το τέλος. Σατανική σύμπτωση ή όχι, συνέβη στις 20 Δεκεμβρίου του 2006, δηλαδή ακριβώς πριν 15 χρόνια και ακριβώς πάνω στη μέρα των γενεθλίων του ανθρώπου από τον οποίο ξεκίνησε όλο αυτό, του Trent Tucker!
Trent, πολύχρονος και ευχαριστούμε για όλα!
Επιμέλεια: Outsider