Γλυνιαδάκης στο The Momentum.gr: ΠΣΑΚ και ΣΕΠΚ «άνοιξαν» την Α2 – Μόνο εμείς έχουμε ενδιαφερθεί για τις εθνικές κατηγορίες

Τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του ερασιτεχνικού αθλητισμού και πιο συγκεκριμένα αυτά που έχουν δρομολογηθεί για το πρωτάθλημα της Α2 Ανδρών, σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΣΑΚ, Ανδρέας Γλυνιαδάκης στο The Momentum.gr.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου των επαγγελματιών καλαθοσφαιριστών αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε ο Σύνδεσμος, προκειμένου να ανοίξει το πρωτάθλημα της Α2 Ανδρών, στην πρόταση για το θέμα ασφάλισης των αθλητών αλλά και στην μονομερή προσπάθεια για το έμπρακτο ενδιαφέρον στα δεδομένα των υπόλοιπων εθνικών κατηγοριών.

Ανδρέα, μπορείς να μας περιγράψεις συνοπτικά τι έγινε για να ανοίξει η Α2;

Αρχικά, ο μόνος λόγος που άνοιξε η Α2 ήταν το ό,τι ο ΠΣΑΚ εγγυήθηκε στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων το κόστος των rapid test σε εβδομαδιαία βάση, για όσο καιρό χρειαστεί για προπονήσεις και αγώνες.

Παράλληλα, και επειδή ο ΣΕΠΚ κινήθηκε προς την ίδια κατεύθυνση, οι λοιμωξιολόγοι έδωσαν την συγκατάθεσή τους. Από εκεί και πέρα, περιμένουμε την ΚΥΑ για την διεξαγωγή των αγώνων.

Ο ΠΣΑΚ δεν διοργανώνει πρωταθλήματα. Παρ΄ όλα αυτά, ανοίξαμε την Α2 και είμαστε ο μοναδικός Σύνδεσμος όλων των αθλημάτων που το κατάφερε εν καιρώ πανδημίας.

Όλο αυτό το διάστημα ποια ήταν η στάση των ομάδων ως προς το restart;

Υπήρχαν ομάδες που εκδήλωσαν ζωηρό ενδιαφέρον, προκειμένου να ξεκινήσει το πρωτάθλημά τους. Είναι αλήθεια ότι κάθε πρωτάθλημα πρέπει να ολοκληρωθεί για τον κόπο των αθλητών και των προπονητών. Από την άλλη πλευρά, όμως δεν μπορείς να κατηγορήσεις μια ομάδα που δεν μπορεί να συμμετέχει λόγω οικονομικών δυσκολιών.

Ποια είναι η δική σου θέση σε αυτή την περίεργη συνθήκη;

Η προσωπική μου άποψη είναι να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα για όσες ομάδες θέλουν να συνεχίσουν και να βρεθεί ένα ικανοποιητικό format για όλους. Ωστόσο, δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε μια ομάδα που δεν μπορεί να ολοκληρώσει το πρωτάθλημα και  να πέσει κατηγορία. Και αυτό γιατί σε μια πανδημία δεν μπορούμε να ξέρουμε τι δεδομένα θα ισχύουν σε μια εβδομάδα από τώρα.

Με βάση όμως την περσινή πρόγευση του αθλητικού λουκέτου, δεν θα έπρεπε και οι ομάδες να κάνουν τα ανάλογα κουμάντα τους;

Βασικά όλες οι ομάδες ξεκίνησαν την χρονιά, με την πίστη ότι θα ολοκληρωθούν κανονικά τα φετινά πρωταθλήματα. Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει αυτό που συμβαίνει σήμερα. Ποιος θα περίμενε ότι 15 Μαρτίου τα γήπεδα θα ήταν κλειστά.  

Ενημερωθήκαμε πρόσφατα ότι έχουν γίνει ενέργειες για την ασφάλιση των αθλητών

Έχουμε καταθέσει επίσημη πρόταση στο υπουργείο Αθλητισμού για τον τρόπο με τον οποίο, οι αθλητές θα ασφαλιστούν και θα μπουν σε ΚΑΔ, έτσι ώστε να ξεκινήσει μια κουβέντα με το υπουργείο Εργασίας , προκειμένου να καταλήξουμε σε μια δίκαιη συμφωνία για όλους.  

Αν γίνει τελικά το πρωτάθλημα της Α2, υπάρχει παραθυράκι ελπίδας και για τις υπόλοιπες κατηγορίες;

Εμείς σαν ΠΣΑΚ στείλαμε ένα αίτημα μέσω επιστολής αυτή την εβδομάδα προς τους λοιμωξιολόγους και την ΓΓΑ, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι προπονήσεις σε Β’ και Γ’ Εθνική. Όσο περνά ο καιρός, σίγουρα, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τους αθλητές αυτών των κατηγοριών.

Η ΕΟΚ, που είναι υπεύθυνη για την διεξαγωγή των πρωταθλημάτων  πρέπει να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις και να μεριμνήσει για τους αθλητές και τις ομάδες αυτών των κατηγοριών. Μέχρι στιγμής κανείς άλλος δεν έχει ασχοληθεί με τις Εθνικές Κατηγορίες, παρά μόνο εμείς.

Δεν είναι από την άλλη σκληρό για δεύτερη σερί χρονιά να μην τελειώσουν τα πρωταθλήματα στα γήπεδα;

Είναι πραγματικά λυπηρό οι αθλητές και οι προπονητές να μένουν χωρίς δουλειά. Βέβαια, η πανδημία δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ανεπηρέαστο. Αλλά, όπως προείπα, δεν μπορείς να υποχρεώσεις μια ομάδα που δυσκολεύεται οικονομικά να συμμετέχει. Πρέπει να κατανοήσουμε και τον τρόπο λειτουργίας του κάθε σωματείου.

Επιμέλεια: Σπύρος Κόγκας ([email protected])

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ