Σε ρυθμούς COVID η ζωή όλων των ανθρώπων παγκοσμίως με μοναδικό όπλο την υπομονή και την πνευματική επιστράτευση των αρετών μας για να καταφέρουμε να μείνουμε όρθιοι. Η παρούσα ιστοσελίδα με αντικείμενο σχολιασμού, τον αθλητισμό και δη το μπάσκετ ήρθε σε επικοινωνία με ένα ιδιαίτερο πρόσωπο της τρέχουσας επικαιρότητας, που είναι επιφορτισμένο με πρωτόγνωρες ευθύνες.
Ο λόγος για τον 29χρονο γιατρό και αθλητή μπάσκετ, Γιώργο Βαρνάβα. Ο Γιώργος διανύει το 4ο έτος ειδικότητας σε Παθολογική κλινική του νοσοκομείου ”Ευαγγελισμός” και παράλληλα αγωνίζεται για την ομάδα της Νέας Ιωνίας στο πρωτάθλημα της Α’ ΕΣΚΑ.
Το «The Momentum.gr» έγινε πραγματικά σοφότερο όσον αφορά την επικαιρότητα του κορωνοϊού αλλά και το πόσο επηρεάζεται ο αθλητισμός. Ο Γιώργος έδωσε τεκμηριωμένες απαντήσεις, περιγράφοντας την δική του ανηφορική επαγγελματική καθημερινότητα, ενώ έκανε και αναφορά στο μέλλον του αγαπημένου μας αθλήματος.
1. Σε βρίσκει σύμφωνο η διακοπή των αγωνιστικών δραστηριοτήτων των ομάδων;
Όσο και να μη μου αρέσει θεωρώ πως είναι αναγκαίο στα πλαίσια της δέσμης μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση για τον έλεγχο της πανδημίας. Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση όχι μόνο για το μπάσκετ και τον αθλητισμό, αλλά για τα παγκόσμια πράγματα γενικότερα. Εφόσον επιλέξαμε τον δρόμο της καραντίνας και των αυστηρών μέτρων με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και των δομών περίθαλψης πρέπει όλοι να εναρμονιστούμε με αυτό. Αν θέλουμε να αποδώσει μια πολιτική δεν νομίζω πως χωράνε ημίμετρα. Άλλα κράτη έκριναν πιο απειλητική την επερχόμενη οικονομική κρίση και εφάρμοσαν πολύ πιο χαλαρά μέτρα για να προστατεύσουν τις αγορές. Είναι αναμφίβολα μία πολύ ιδιαίτερη κατάσταση που όπως και να την προσεγγίσεις κάτι θα χάσεις. Αυτό που λειτουργεί κάπως διχαστικά και δημιουργεί απορίες είναι ότι συνεχίζεται επιλεκτικά η δραστηριότητα των κορυφαίων πρωταθλημάτων λες και ο ιός κάνει διακρίσεις ανάλογα την κατηγορία. Είναι κάτι το οποίο έχει σαφώς οικονομικό κίνητρο και δημιουργεί δικαιολογημένα σύγχυση σε όλους τους υπόλοιπους.
2. Ως γιατρός αντιλαμβάνεσαι διαφορετικά το μέγεθος του κινδύνου που διατρέχουν οι αθλητές με τον COVID;
Οι αθλητές είναι κατά κανόνα εύρωστοι και υγιείς οργανισμοί χωρίς συννοσηρότες οπότε έχουν όλα τα φόντα να νοσήσουν από ελαφρά έως καθόλου σε ενδεχόμενη λοίμωξη από Covid-19. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει μεμονωμένες περιπτώσεις βαριών συμπτωμάτων και σοβαρής νόσου χωρίς να μπορεί κανείς να γνωρίζει από πριν σε ποιον θα πέσει ο κλήρος.
Οι αθλητές βέβαια δεν ζουν σε κελιά, έξω από τις αθλητικές τους δραστηριότητες αλλά μάλλον έχουν οικογένειες και στενό περιβάλλον στα οποία σίγουρα περιλαμβάνονται και άτομα υψηλότερου κινδύνου.
3. Η καθημερινότητα στον Ευαγγελισμό πως είναι με τα κρούσματα;
Ο Ευαγγελισμός είναι έτσι κι αλλιώς μεγάλο νοσοκομείο οπότε ο όγκος δουλειάς δεν λείπει ποτέ. Η νέα πραγματικότητα που έφερε ο COVID ήταν αρχικά προβληματική. Αρχικά, απαιτούσε την διαρκή χρήση άβολου προστατευτικού εξοπλισμού που δυσκολεύει τις ιατρικές πράξεις. Επίσης άλλαξε ο τρόπος λειτουργίας των επειγόντων, των περισσότερων τμημάτων και χρειάστηκε η σύσταση ειδικών τμημάτων νοσηλείας. Ιατροί μετακινήθηκαν από τα κανονικά τους πόστα ώστε να στελεχωθούν οι Covid κλινικές, οπότε επιβαρύνθηκε στο σύνολο της η λειτουργία του νοσοκομείου. Ωστόσο με ανακατατάξεις προσωπικού, κάποιους νέους διορισμούς αλλά και τη συνήθεια, το όλο πράγμα αφομοιώθηκε και μέχρι πρόσφατα η όλη κατάσταση ήταν κάπως διαχωρίσιμη.
Το τελευταίο μαζικό κύμα κρουσμάτων όμως αρχίζει να απειλεί αυτήν την λεπτή ισορροπία τόσο στον Ευαγγελισμό όσο φαντάζομαι και στα υπόλοιπα νοσοκομεία. Ήδη στις τελευταίες εφημερίες παρατηρείται σημαντική αύξηση στις covid εισαγωγές και κατ αναλογία στα βαριά περιστατικά. Είναι σημαντικό να καταλάβει ο κόσμος ότι ένας covid ασθενής που θα επιδεινωθεί στιγμιαία και θα νοσήσει βαριά θα καταλάβει μια θέση είτε σε ΜΕΘ είτε σε ειδικό θάλαμο νοσηλείας για αρκετό καιρό. Ενώ πίσω του έρχονται κι άλλοι. Είναι ένα πιθάρι που γεμίζει πιο γρήγορα απ ότι αδειάζει. Κάποια στιγμή θα ξεχειλίσει.
Επίσης κάτι που παραβλέπεται και δεν τονίζεται στα μέσα είναι ή αριθμητική επάρκεια του προσωπικού. Όλοι μετράνε κλίνες ΜΕθ. Τους ιατρούς και τους νοσηλευτές τους μέτρησε κανείς; Άντε κ βρήκες κρεβάτι. Όσο η αναλογία ασθενών/προσωπικού μεγαλώνει καταλαβαίνεις ότι η περίθαλψη δεν θα είναι η βέλτιστη. Μακάρι να διαψευστούμε αλλά το προσεχές διάστημα δε φαίνεται καλό.
4. Συνδυάζεται το επάγγελμά σου με το μπάσκετ και πόσο το πρώτο επηρεάζει το δεύτερο αυτή την εποχή;
Λοιπόν αυτή την εποχή δεν το επηρεάζει καθόλου γιατί έχουν σταματήσει τα πάντα! Γενικότερα υπάρχουν κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες και μου πήρε λίγο καιρό να προσαρμοστώ όταν προσπαθούσα να τα συνδυάσω στο ξεκίνημα της ειδικότητας. Η πολύωρη αϋπνία και η ορθοστασία που επιβάλει κάποιες φορές η δουλειά μου σίγουρα δεν βοηθούν στις αγωνιστικές και προπονητικές υποχρεώσεις. Αλλά όλα είναι εφικτά αν κάτι το θες πραγματικά. Και εγώ το χρειάζομαι πραγματικά το μπάσκετ, είναι μεγάλος παράγοντας ισορροπίας για την καθημερινότητα μου.
Επιπλέον για να πετύχει το εγχείρημα σίγουρα χρειάζεται κατανόηση των ειδικών συνθηκών από τους ανθρώπους τις ομάδας μου, κάτι που φροντίζω να ξεκαθαρίζω από νωρίς. Στην Ν. Ιωνία νομίζω έχω βρει ιδανικό περιβάλλον.
4. Γιώργο ποια είναι η δική σου πρόταση για να ξεκινήσουν τουλάχιστον οι ομαδικές προπονήσεις;
Όταν σαν κράτος πλησιάζουμε όλο και περισσότερο την εφαρμογή καθολικού lockdown νομίζω πως είναι κάπως παράδοξο να μιλάμε για ομαδικές προπονήσεις. Από τη φύση του το άθλημα του μπάσκετ , από το πως παίζεται δηλαδή είναι δραστηριότητα υψηλού κινδύνου για μετάδοση. Δεν μπορείς να λάβεις μέτρα. Δεν μπορείς να παίζεις με μάσκα. Ένας ασυμπτωματικός θετικός στον ιό να υπάρχει σε ένα παιχνίδι αυτομάτως έχει εκθέσει τουλάχιστον 15 άτομα. Αν μιλούσαμε για τένις δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Λύσεις σαν την φούσκα του NBA είναι θεωρητικά αποτελεσματικές αλλά καταλαβαίνεις ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε όλα τα πρωταθλήματα της επικράτειας.
Τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας για την ώρα δεν επιτρέπουν την ασφαλή διεξαγωγή. Όπως προείπα οι αθλητές δεν ζουν σε κελιά οπότε μπορεί να παίξουν δυνητικά άσχημο ρόλο στην αλυσίδα μετάδοσης. Τα τεστ δεν είναι εξασφαλίζουν τίποτα 100%. Εάν κάποιος έχει προσβληθεί από τον ιό χωρίς να έχει εμφανίσει ακόμα συμπτώματα, είναι πολύ πιθανό δώσει αρνητικό τεστ και σε 2-3 μέρες να αποτελεί εστία μόλυνσης.
Ούτε φυσικά είναι λειτουργικό να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα με αβεβαιότητα και διαρκείς περιορισμούς. Οι αναβολές αγώνων, οι διαρκείς εκ περιτροπής ελλείψεις στις ομάδες όταν βγαίνουν γκρουπ παικτών ή και προπονητές σε καραντίνα δημιουργούν ανισορροπίες. Να το πω απλά δεν μπορείς αφοσιωθείς στο παιχνίδι και ταυτόχρονα να είσαι με το σταυρό στο χέρι να μην βήξει κάποιος ή παρουσιάζει δέκατα. Οπότε υπομονή..
5. Ο στόχος της ομάδας σου
Φέτος έχω την χαρά να βρίσκομαι σε μια ομάδα πολύ νεανική και ταλαντούχα. Αυτό ωστόσο κρύβει δυσκολίες προκειμένου να παρουσιαστεί σα σύνολο στο γήπεδο με ελκυστικό και αποτελεσματικό τρόπο. Στόχος της ομάδας είναι να παίξει γρήγορο και μοντέρνο μπάσκετ και εν τέλει αυτό να αποτυπωθεί και στον βαθμολογικό πίνακα. Έχουμε κάνει μια πολύ καλή αρχή και ελπίζω η διακοπή να μη μας χαλάσει το momentum!
Επιμέλεια: Σπύρος Κόγκας ([email protected])
ΥΓ: Ένα δημόσιο ευχαριστώ στον Παναγιώτη για την εξαιρετική του πρόταση-ιδέα
Συμφωνώ απολύτως doctor!!! Παρ όλα αυτά, οι συμπολίτες μας έχουν ξεθαρρεψει και δεν εφαρμόζουν τα μέτρα προφύλαξης… Και περισσότερο τα παιδιά στην εφηβεία….