Η προβολή του μπάσκετ σε παγκόσμιο επίπεδο έχει οδηγήσει την ανάπτυξη του σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Μία από αυτές είναι και η Δανία, στην οποία βρίσκομαι από τον Αύγουστο και η μπασκετική της ανάπτυξη είναι πραγματικά εντυπωσιακή.
Στη Δανία το μπάσκετ προϋπήρχε αρκετά χρόνια, με το κλαμπ της Sisu (στο οποίο βρισκόμαστε με την Ελένη Καφαντάρη στο αντρικό και στο γυναικείο τμήμα αντίστοιχα) να δημιουργείται το 1954 και να θέτει τις βάσεις για την δημιουργίας των πρωταθλημάτων στη Δανία. Η ραγδαία ανάπτυξη του αθλήματος, όμως, ξεκίνησε στα τέλη της περασμένης δεκαετίας, όταν δύο δημοσιογράφοι αγόρασαν τα δικαιώματα προβολής του ΝΒΑ. ‘Ετσι το μπάσκετ άρχισε να μπαίνει στη ζωή των κατοίκων της Δανίας και οι εγγραφές στις ακαδημίες μπάσκετ να αυξάνονται.
Αποτελεί, επίσης, βασικό αντικείμενο διδασκαλίας στο μάθημα της φυσικής αγωγής, κατά το οποίο οι μαθητές χρησιμοποιούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις των ομάδων της κοινότητας (kommune). Σήμερα το μπάσκετ στη Δανία ανταγωνίζεται, σε δημοφιλία, παραδοσιακά σπορ, όπως το ποδόσφαιρο και το χόκεϊ. Έχει, μάλιστα, εκπρόσωπο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, την ομάδα των Bakken Bears του Aarhus (περιοχή στο ηπειρωτικό κομμάτι της χώρας) η οποία φέτος μεταπήδησε από το FIBA Europe Cup στο Basketball Champions League.
H οργάνωση
Οργανωτικά οι ομάδες είναι σε άριστο επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, στη Sisu, πέρα από το συμβούλιο που συνεδριάζει και παίρνει αποφάσεις σχετικά με το κλαμπ, υπάρχει ξεχωριστό συμβούλιο για την ομάδα των γυναικών, που αγωνίζεται στην κορυφαία κατηγορία της Δανίας (Dameligaen), το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με θέματα της ομάδας των γυναικών (επίλυση προβλημάτων, επικοινωνία με την ομοσπονδία, μεταγραφές κλπ).
Επίσης, κάθε ομάδα έχει το δικό της αρχηγό, ο οποίος, συνήθως, είναι γονέας κάποιου παίκτη στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Αυτός είναι υπεύθυνος για το οργανωτικό και εκτελεστικό κομμάτι της ομάδας. Επικοινωνεί με τον υπεύθυνο για τα πρωταθλήματα, κάνει την εγγραφή των παικτών και προπονητών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των αγώνων (ηλεκτρονικό φύλλο αγώνα), οργανώνει και προετοιμάζει το γήπεδο για τον επικείμενο αγώνα και επιλύει οποιοδήποτε πρόβλημα, ώστε ο προπονητής να ασχολείται μόνο με την ομάδα του προπονητικά. Τέλος, η επικοινωνία γίνεται μέσω ειδικής πλατφόρμας, που είναι εγγεγραμμένα τα μέλη της ομάδας. Έτσι ενημερώνονται άμεσα μέσω μηνύματος και email για οποιοδήποτε ζήτημα προκύψει. Αν αναλογιστεί κανείς πως η Sisu αριθμεί πάνω από 1000 μέλη, αυτή η πλατφόρμα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της εύρυθμης λειτουργίας των ομάδων του κλαμπ.
Κατά την διεξαγωγή των αγώνων δεν υφίσταται το παραδοσιακό χειρόγραφο φύλλο αγώνος. Η ομοσπονδία έχει υιοθετήσει μία online πλατφόρμα, στην οποία εγγράφονται οι αθλητές με τον αριθμό μητρώου τους, καθώς και οι προπονητές με τον αριθμό τους. Η δήλωση της ομάδας μπορεί να γίνει και την προηγούμενη μέρα του αγώνα, ώστε να εξοικονομηθεί χρόνος. Η συμπλήρωση της κατα τη διάρκεια του αγώνα είναι ίδια με το χειρόγραφο φύλλο αγώνα, με τη διαφορά ότι γίνεται σε laptop ή tablet. Βέβαια, κατα τη διάρκεια των παιχνιδιών, δεν υπάρχει γραμματεία, δηλαδή εκπαιδευμένοι άνθρωποι που γνωρίζουν τους κανόνες και τη χρήση των ηλεκτρονικών πινάκων και ρολογιών. Αντιθέτως, αύτη τη δουλειά την κάνουν γονείς ή αθλητές της γηπεδούχου ομάδας. Αυτό πολλές φορές οδηγεί σε καθυστερήσεις και διακοπές του αγώνα λόγω λαθών.
Oι προπονήσεις
Στο προπονητικό κομμάτι, διαθέτουμε δύο σάλες οι οποίες χωρίζονται σε 3 γήπεδα η κάθε μια. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε 6 διαφορετικές ομάδες να προπονούνται ταυτόχρονα. Έτσι μπορούν να καλυφθούν όλες οι προπονητικές ανάγκες των ομάδων. Χρειάζεται, όμως, επιπλέον προσπάθεια απο τους προπονητές ώστε οι οδηγίες τους να γίνουν κατανοητές, καθώς ο θόρυβος είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Η παρουσία των αθλητών στις προπονήσεις και τους αγώνες είναι ένα ενδιαφέρον στοιχείο προς μελέτη.
Ενώ δεν έχουν μαθήματα για το σπίτι ή φροντιστήριο, καθώς κάνουν ό,τι χρειάζεται στο σχολείο, είναι συχνό φαινόμενο να απουσιάζουν λόγω κάποιας κοινωνικής εκδήλωσης, π.χ. γενέθλια συγγενικού προσώπου. Ακόμα και στον ελεύθερο χρόνο τους λίγοι είναι οι αθλητές που θα πάνε στο γήπεδο για έξτρα προπόνηση είτε για ένα μονό με τους συμπαίκτες τους.
Η τακτική και η αξιοπιστία στο σουτ
Στο αγωνιστικό μέρος υστερούν αρκετά σε επίπεδο τακτικής και δεν προσαρμόζονται εύκολα σε αλλαγές κατά τη διάρκεια του αγώνα. Λόγω της ευρείας προβολής του ΝΒΑ και του απλουστευμένου τρόπου σκέψεις τους δεν γνωρίζουν βασικά τακτικά κομμάτια του παιχνιδιού και είναι συχνό φαινόμενο ακόμα και σε ηλικίες κάτω των 15 ετών να παίζουν pick and roll. Βέβαια στα τμήματα κάτω των 12 ετών ακολουθούν τις οδηγίες της FIBA για μη χρήση των screen πάνω στη μπάλα. Τις ελλείψεις στο τακτικό κομμάτι, όμως, τις υπερκαλύπτουν με τα αθλητικά τους προσόντα και την αποτελεσματικότητα τους στα περιφερειακά σουτ.
Είναι γεγονός ότι η Δανία εντάσσεται στις αναπτυσσόμενες μπασκετικά χώρες. Η πρόοδος που έχουν επιδείξει, όμως, είναι πραγματικά εντυπωσιακή για μία χώρα 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων και με δεδομένο ότι υπάρχουν πιο δημοφιλή αθλήματα. Σε λίγα χρόνια ίσως βλέπουμε όλο και περισσότερους Δανούς αθλητές να συμμετέχουν σε κορυφαία μπασκετικά προγράμματα της Ευρώπης, καθώς υπάρχουν αξιόλογα ταλέντα που μπορούν στο μέλλον να πρωταγωνιστήσουν
Γιώργος Σουλιώτης: Head coach στη SISU Basketball