«Όλοι μου θυμίζουν ότι δεν έχω τίτλο στο NBA. Κι όμως η συμμετοχή μου στην Εθνική των ΗΠΑ, το 1992 είναι σαν να έχω πάρει…».
Τάδε έφη ο Charles Barkley με αφορμή την συμμετοχή του στην dream team των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992.
Πόσο όμως διαφορετικά ενδέχεται να είναι τα δεδομένα του σήμερα σε σύγκριση με αυτά του χθες. Από ότι φαίνεται, πολλά και ποικίλα.
Δυστυχώς, σήμερα, η πλειοψηφία των παικτών αντιμετωπίζει την κλήση τους στην εθνική ομάδα ως ένα τεράστιο ρίσκο τραυματισμού και φυσικά σαν χαμένο χρόνο από τα καθιερωμένα workouts του καλοκαιριού ή ακόμα και από τις διακοπές τους!
Η στάση των ΝΒAers
Στο σημερινό «εδώλιο του κατηγορουμένου» κάθονται τα μεγάλα αστέρια του NBA, που μονοπωλούν το ενδιαφέρον της επικαιρότητας με τρόπο αγενές και αντίστοιχο του γενικότερου πνεύματος της σύγχρονης εποχής.
Ειδικότερα, ο Αντρε Ντράμοντ ήταν ο τελευταίος που δήλωσε αδυναμία στο να παραστεί στις 5 Αυγούστου στην έναρξη προετοιμασίας στο Λας Βέγκας, βάζοντας επιπλέον ερωτηματικά και βάσανα στον Γκρεγκ Πόποβιτς.
Και καθώς η λίστα παιχτών που δήλωσαν αδυναμία τείνει να γίνει μεγαλύτερη του εν δυνάμει ρόστερ, ας δούμε τα ονόματα «των κατηγορουμένων»:
Άντρε Ντράμοντ, Μοντρέζλ Χάρελ, Μπράντλι Μπιλ, Αντονι Ντέιβις, Ερικ Γκόρντον, Τζέιμς Χάρντεν, Κέβιν Λαβ, Ντέιμιαν Λίλαρντ, Σι Τζέι ΜακΚόλουμ, Τομπάιας Χάρις, Πολ Μίλσαπ, Τζέι Τζέι Ρέντικ και Ζάιον Γουίλιαμσον.
Τα 3 ηχηρά «ΟΧΙ»
Τζέιμς Χάρντεν: Το Χιούστον πάει για πρωτάθλημα και έτσι ο «μούσιας» απέφυγε την κλήση του στην εθνική του ομάδα, για να αποφύγει τους καλοκαιρινούς μπελάδες. Σίγουρα δεν είναι ότι πιο ευχάριστο η συγκεκριμένη εξέλιξη, τόσο για την ομάδα όσο και για τους φιλάθλους του μπάσκετ που θα ήθελαν να απολαύσουν από κοντά τον πρώτο σκόρερ του NBA.
Ντάμιαν Λίλαρντ: Ο.. Δαμιανός κάνοντας την καλύτερη σεζόν της καριέρας του(έφτασε έως τους τελικούς της Δύσης) πήρε το μαξ του συμβολαίου του και όπως φαίνεται θα περάσει το καλοκαίρι του μακριά από αγωνιστικές σκοτούρες.
Ζίον Ουίλιαμσον : Το next big thing του πλανήτη, όπως τιτλοφορείται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, θέλησε να αφοσιωθεί στην ατομική του βελτίωση και να αφήσει το εθνόσημο… στον πάγο.
Οι 15 που συνεχίζουν
Μπαμ Αντεμπάγιο (Χιτ), Χάρισον Μπαρνς (Κινγκς), Τζέιλεν Μπράουν (Σέλτικς), Κάιλ Κούζμα (Λέικερς), Μπρουλ Λόπεζ (Μπακς), Κάιλ Λόουρι (Ράπτορς), Κρις Μίντλετον (Μπακς), Ντόνοβαν Μίτσελ (Τζαζ), Μέισον Πλάμλι (Νάγκετς), Μάρκους Σμαρτ (Σέλτικς), Τζέισον Τέιτουμ (Σέλτικς), Πι Τζέι Τάκερ (Ρόκετς), Μάιλς Τέρνερ (Πέισερς), Κέμπα Ουόκερ (Σέλτικς), Θάντεους Γιανγκ (Μπουλς).
Τι είπε ο Γκρεγκ Πόποβιτς για την απόφαση των παικτών που απέσυραν την συμμετοχή τους από την εθνική ΗΠΑ:
«Με νοιάζει μόνο ποιος είναι εδώ. Έχω ένα καλό γκρουπ παικτών και θα προσπαθήσουμε να είμαστε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Νομίζω πως οι παίκτες μου είναι πολύ ενθουσιασμένοι. Έμεινα εντυπωσιασμένος από την πρώτη μέρα, μετά τις διακοπές. Είναι ικανοποιητικό να παίρνεις ένα γκρουπ παικτών, που έχουν αγάπη ο ένας για να τον άλλον, και να τους ετοιμάζεις για να νικήσουν κάποια καλή ευρωπαϊκή ομάδα».
Συνοψίζοντας, στο αγωνιστικό κομμάτι, οι ΗΠΑ θεωρούνται το αδιαφιλονίκητο φαβορί της διοργάνωσης, με ή χωρίς τα μεγάλα της αστέρια.
Αυτό όμως που δεν χωρά αμφισβήτηση είναι ότι το πνεύμα της συμμετοχής στην εθνική ομάδα έχει εξελιχτεί σε μια υποχρέωση πολυτελείας για τους περισσότερους παίκτες και όχι ξεχωριστής σημασίας γεγονός. Και επειδή την ιστορία τη γράφουν οι παρόντες, αξίζουν όλη μας την στήριξη και αναγνώριση.