Το τέλος της Εσκανα είναι κοντά; – Όταν κάτι δεν εξελίσσεται…βυθίζεται

Πλησιάζει το τζάμπολ της νέας αγωνιστικής σαιζον και για ακόμα μία χρονιά βλέπουμε την πρώτη τη τάξη κατηγορία να αντιμετωπίζεται ως ένα πρωτάθλημα που αντί να ξεχωρίζει και να τραβά τα βλέμματα, να προσεγγίζει τα επίπεδα εργασιακού πρωταθλήματος και σε αρκετές περιπτώσεις βρίσκεται ακόμα πιο κάτω

Πάνε οι καιροί που ένα δελτίο σε έκανε αθλητή και οι εποχές που η Εσκανα διέθετε ένα μεγάλο μέρος ποιοτικών αθλητών στις ομάδες της, με διοργανώσεις που είχαν σασπενς και τρομερό ανταγωνισμό. Η Εσκανα είναι σαν την Ελλάδα. Μεγαλώνει, προχωρά αργά και συρρικνώνεται. 

Τη στιγμή που εργασιακά πρωταθλήματα, διαθέτουν σταθερά live μεταδόσεις στο Youtube, σχολιαστή, φωτογράφο, live στατιστικά, στατιστικά αγώνα και πρωταθλήματος, applications με λεπτομέρειες αγώνων, κοινοποιήσεις στα social media και events με παρευρισκόμενους από τις μεγάλες κατηγορίας που κάνουν τα σχόλια τους κλπ…

Η Εσκανά από την άλλη μεριά προσφέρει μία κλήρωση και διάθεση κριτών και διαιτητών. Αυτό!

Το πανηγύρι της ιδιωτικής πρωτοβουλίας

Ιδιωτική πρωτοβουλία τρέχει το youtube channel ”Βasketoupoli” που καταγράφει τους αγώνες, τα τζαμπολ που θεωρητικά είναι το prime time της κατηγορίας ξεκινούν Δευτέρα από τις 20:00 μέχρι τις 22:00 και μπορεί να τελειώσουν και Τρίτη. Είναι ευκόλως εννοούμενο ότι ερασιτέχνες αθλητές και μη, προπονούνται σαββατοκύριακα σαν επαγγελματίες για να ναι τις Δευτέρες έτοιμοι, παραμερίζοντας οικογένειες και υποχρεώσεις.

Συνεχίζουμε με τα αποτελέσματα αγώνων, που μπορεί να μάθουμε ακόμα και τρίτη απόγευμα τα φρέσκα νέα, ενώ για πόντους και στατιστικά μπορεί να αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό των εκάστοτε γηπεδούχων, ή των απογοητευμένων ηττημένων. Σχολιασμός, κάποια παρουσίαση, κάποια κάλυψη φωτογράφου ή μια πιο εξειδικευμένη ενασχόληση με την κατηγορία, εννοείται πως δεν υφίσταται, άρα δεν υφίσταται εξέλιξη και διαφήμιση του προϊόντος. 

Αλλαγές κάθε… 30 χρόνια

Η κατηγορία  και μαζί της η διοργάνωση, αντί να κάνει βήματα εξέλιξης, παραμένει σταθερή τα τελευταία 30 χρόνια, αλλάζοντας μόνο το format των play off, και τον αριθμό των νέων ή γέρων που θα αγωνίζονται, χρεώνοντας τις ομάδες. Λες και αυτό έχει επί της ουσίας βοηθήσει κάπου μέχρι ώρας… Ίσως μόνο κάποιους managers, που έχουν χωθεί και στον χώρο των ερασιτεχνών, οι οποίοι όσο παραμένουν ”μικροί”, δαγκώνουν ή προσπαθούν να δαγκώσουν τις ομάδες. 

Όταν κάτι δεν εξελίσσεται, βυθίζεται. Και όταν ο ανταγωνισμός δηλώνει παρών, τότε η καθίζηση έχει ήδη ξεκινήσει. Πολλοί αθλητές πλέον φεύγουν από Εσκανα και το γυρνάνε στα πρωταθλήματα τύπου ”basketaki”, ”Atlas” κλπ… 

Primetime κάθε Δευτέρα στις 22:00 το βράδυ, με μέσο όρο ηλικίας πρωταγωνιστών αθλητών κάπου στα 30 φεύγα, μηδενική ενασχόληση με social media που ήταν μόδα πριν καμιά πενταετία, και σταθερά τυποποιημένη ενασχόληση από τους ίδιους και τους ίδιους, ως αποτέλεσμα τα εργασιακά και τα ιδιωτικά – ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, να έρχονται ακόμα πιο κοντά στον μέσο υποψήφιο αθλητή μπάσκετ, απομακρύνοντας την Εσκανα ακόμα περισσότερο.

Αν νέοι άνθρωποι δεν εισέλθουν στο συγκεκριμένο χώρο, με νέες ιδέες και ουσιαστικούς στόχους, τότε διοργανώσεις τύπου Εσκανα, φαντάζουν ένα βήμα πριν την πλήρη απαξίωση και εγκατάλειψη. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ