Έρχεται και αυτή η στιγμή της σεζόν, που έχουμε τα αγαπημένα μας διεθνή τουρνουά της FIBA. Μπορεί αμέτρητοι αστέρες της παγκόσμιας σκηνής να απουσιάζουν από το μπλοκάκι των ομάδων τους, ωστόσο το παγκόσμιο πρωτάθλημα, το οποίο για κάποιον λόγο υποτιμάται τα μάλα από αθλητές και media, είναι πάντα μια άκρως ανταγωνιστική διοργάνωση με πλούσιο θέαμα και ομάδες πάντα έτοιμες να κάνουν το δικό τους ξέσπασμα.
Στο άρθρο αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τις προβλέψεις μας για την τελική κατάταξη κάθε ομίλου, αναφέροντας την κατάσταση με τα συν και πλην σε κάθε ομάδα, που θα πατήσει τα παρκέ της Ασίας.
Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε τον Α΄Όμιλο!
Σπουδαία αλματώδης πρόοδος για τη “σκουάντρα ατζούρα” τα τελευταία χρόνια, καθώς ο Τζιανμάρκο Ποτζέκο έχει συσπειρώσει σε τεράστιο βαθμό ένα άρρωστο μέχρι πρότινος σύνολο, με εγωκεντρικούς παίκτες, που έβλεπαν αυτά τα τουρνουά κυρίως σαν προσωπική ευκαιρία για διάκριση. Η Ιταλία των τελευταίων χρόνων δεν έχει καμία σχέση με αυτό το τσούρμο αδιάφορων παικτών. Αντίθετα είναι μια ΟΛΟΣΩΣΤΗ ομάδα με εύστοχα μοιρασμένους ρόλους και αρμοδιότητες, συνδυάζοντας ελίτ ταλέντο, εμβληματικές προσωπικότητες, σκληράδα και φυσικά νεανική φλόγα. Οι Ιταλοί με το up-tempo παιχνίδι τους θα θελήσουν και πάλι να προκαλέσουν θόρυβο όταν τα λουριά σφίξουν και θα παρατάξουν 5άδες με κάθε παίκτη να αποτελεί δυνητικά μια απειλή από την περίμετρο αλλά και αμυντική ασφάλεια. Ο Σιμόνε Φοντέκιο είναι ο απόλυτος παίκτης αυτού του συγκροτήματος, στο πρόσωπο του οποίου αντικατοπτρίζεται η φιλοσοφία ολόκληρου του μπασκετικού έθνους, ενώ ο Λουίτζι Ντατόμε ετοιμάζεται για έναν τελευταίο χορό, πριν κρεμάσει τα παπούτσια του και βάλει τίτλους τέλους σε μια σπουδαία καριέρα. Στη Front-Line βρίσκουμε το δίδυμο των twinners, Μέλι και Πολονάρα, οι οποίοι συνδυάζονται άψογα στο παρκέ, αλλάζοντας συνεχώς ρόλους μεταξύ τους σε high-low καταστάσεις ή περιφερειακό σου και επίσης με μια γρήγορη ματιά στο ρόστερ θα δούμε και άλλους παίκτες αρκετά παιγμένους στο υψηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως ο Ρίτσι, ο Παγιόλα, ο Τόνουτ και ο “δήμιος” της Σερβίας στο προηγούμενο Ευρωμπάσκετ, Μάρκο Σπίσου. Όταν όλα αυτά συνδυάζονται με νεανικό θράσος και ενθουσιασμό, το οποίο εγγυώνται οι Προσίντα και Σπανιόλο, τότε όλα γίνονται πιο όμορφα. Περιμένω από τους Ιταλούς να πάνε πραγματικά μακριά σε αυτό το τουρνουά.
Οι Δομινικανοί ετοιμάζονται να εμφανιστούν πανίσχυροι στο παγκόσμιο κύπελλο, αφού ο μεγάλος αστέρας της ομάδας, Καρλ-Άντονι Τάουνς, δηλώνει παρών, όμως δυστυχώς οι έτεροι NBAers, Duarte & Horford, όπως φαίνεται θα απουσιάζουν. Μην ξεχνάμε παρ’ όλα αυτά τον διαχρονικό σκόρερ Βίκτορ Λιζ αλλά και τον Τζιν Μοντέρο, παίκτη για τον οποίο διαβάσατε στη σελίδα μας προ ημερών και ο οποίος ετοιμάζεται για ένα σπουδαίο τουρνουά. Ο Αργεντίνος τεχνικός, Νέστορ Γκαρσία, έχει στα χέρια του ένα σύνολο ικανό να προκαλέσει πανικό σε οποιονδήποτε αντίπαλο, αφού έχει παίκτες με προσωπική φάση, αρκετά καλό παιχνίδι στο ποστ, επαρκέστατους αμυντικούς, καλούς σουτέρ και παίκτες με… guts και εμπειρία. Είναι μια χώρα που έχει μακρά παράδοση στο άθλημα, όπως και το Πουέρτο Ρίκο, η οποία όμως εν αντιθέσει με τη δεύτερη χώρα, δεν έχει καταφέρει ποτέ να πλησιάσει στο ταβάνι της. Νομίζω ότι ο μεγάλος στόχος θα πρέπει να είναι η πρόκριση στην επόμενη φάση, κάτι που δεν θα πρέπει να θεωρείται καθόλου εύκολο, αφού η οικοδέσποινα ομάδα των Φιλιππινών και η σκληροτράχηλη Ανγκόλα, θα πουλήσουν πολύ ακριβά το τομάρι τους, εξαντλώντας τις δικές τους πιθανότητες. Στο εν λόγω ρόστερ δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε επίσης την παρουσία παικτών όπως ο Ντελγκάδο της Καρσίγιακα ή ο Φελίζ της Μπανταλόνα.
Οι Φιλιππίνες είναι η διοργανώτρια όχι μόνο του συγκεκριμένου ομίλου, αλλά ολόκληρου του τουρνουά, καθώς η τελική φάση θα διεξαχθεί επίσης εκεί. Στο ρόστερ υπάρχει σε αρκετές περιπτώσεις η μετριότητα ή καλύτερα, η άγνοια, αφού με μια πρώτη ματιά δεν βλέπουμε παίκτες με εμπειρία και χιλιόμετρα σε τέτοιο επίπεδο, όμως ξεχωρίζει ασφαλώς η παρουσία δυο προσώπων. O Βινσέντ “Τσοτ” Ρέγιες θα έχει στη διάθεσή του τον σούπερ σκόρερ, Τζόρνταν Κλάρκσον (έρχεται από σεζόν με 20-4-4 κατά μέσο όρο στο ΝΒΑ), ο οποίος αναμένεται να είναι εκ των πρώτων σκόρερ στη διοργάνωση και αναμφίβολα το πρόσωπο της ομάδας και τον ταλαντούχο ψηλό, Κάι Σότο, που μπορεί να υπολείπεται σε κιλά και όγκο, όμως με ανάστημα που αγγίζει τα 2.21 μέτρα και άνοιγμα χεριών ακόμα μεγαλύτερο, μπορεί να κρύψει το καλάθι σε οποιονδήποτε επιχειρήσει να επιτεθεί σε προσωπική του άμυνα. Του λείπει το agility και το motor, όμως σταδιακά καλλιεργεί ένα αξιοπρεπές μακρινό σουτ και τελειώνει πολύ δυναμικά γύρω από το καλάθι τις λόμπες που του μοιράζουν οι συμπαίκτες του. Οι δυο αυτοί παίκτες θα είναι λοιπόν το βαρύ σασί για τις Φιλιππίνες, οι οποίες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τέτοια τουρνουά ως εμπειρίες που θα θέσουν τις βάσεις για το άμεσο μέλλον του αθλήματος στη χώρα. Το υπόλοιπο ρόστερ πράγματι δεν τρομάζει, με τον Ντουάιτ Ράμος και τον Σκότι Τόμπσον να είναι δυο ακόμα καλοί βοηθητικοί παίκτες. Έχουν την ατυχία να παίζουν στην αυλαία κιόλας του τουρνουά το πιο κρίσιμο παιχνίδι τους, αφού ο νικητής μεταξύ των Φιλιππινών και της Δομινικανής Δημοκρατίας, κατά 90% θα είναι αυτός που θα προκριθεί στη 2η φάση της διοργάνωσης.
Πολύ σκληρά καρύδια. Δεν έχουν το υπόβαθρο και το star quality ούτε της Δομινικανής Δημοκρατίας, ούτε των Φιλιππινών ίσως, που έχουν και το πλεονέκτημα της έδρας, όμως έχουν καρδιά, μούσκουλα και δίψα για να αφήσουν και τα κόκαλά τους στο παρκέ. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το θέμα του ΝΒΑer Μπρούνο Φερνάντο, ενώ και ο γνώριμός μας Γιανίκ Μορέιρα δεν είναι 100% βέβαιο, πως θα συμμετάσχει. Στο ρόστερ υπάρχουν κάποιοι φερέλπιδες νεαροί παίκτες όπως ο Γκέρσον Γκονσάλβες και ο Τσίλντε Ντουντάο, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον Τζίλσον Μπάνγκο, έναν εξαιρετικό rim protector, για τον οποίο είχατε επίσης διαβάσει πρώτοι πριν δυο χρόνια στο Αφρομπάσκετ της Ρουάντας. Ο Ισπανός Τζόσεπ Κάρλος, έχει δύσκολο έργο μπροστά του. Αφενός πρέπει να διαχειριστεί ένα πολύπλοκο ρόστερ με σαφή έλλειψη ταλέντου κι αφετέρου να βρει μια οδό ώστε να προετοιμάσει τα πιο νέα παιδιά για τα επερχόμενα τουρνουά της Ανγκόλας. Αν κάνουν μια νίκη θα είναι υπέρβαση και θα είναι ασφαλώς οι “ρυθμιστές” του εν λόγω ομίλου…