Εύκολος τίτλος για την Ακαδημία – Τα λάθη της Προοδευτικής

Κυπελλούχος Εσκανά αναδείχθηκε η Ακαδημία Ελευσίνας για τη σεζόν 2022-2023, επικρατώντας της Προοδευτικής με σχετική άνεση 78-63. Σημειώνεται ότι τις δυο ομάδες τις χωρίζει μια κατηγορία και ότι φέτος δεν συμμετείχαν στον εν λόγω θεσμό οι ομάδες των εθνικών κατηγοριών, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

Στα αγωνιστικά, ήταν εμφανώς πιο έτοιμη και καλή η Ακαδημία. Η Προοδευτική ξεκινάει με ένα Ram και κάποια zipper screens ή pin down για τον 7 ώστε να βγει και να εκτελέσει ή να παίξει αφού πάρει κάποιο mismatch από το high post. Ο 11 λειτουργεί καλά ως screener, αλλά όποτε πήρε την μπάλα στο ποστ δεν μπόρεσε να δει τις πάσες. Γρήγορα η switch τακτική στο screen από την Ακαδημία και η έλλειψη καλού σουτ και σίγουρων πόντων, πελάγωσε την Προοδευτική που είχε κακό spacing και λάθος δομή επιθετικά, κάνοντας λάθη και νευρικά φάουλ, που έδιναν έξτρα κατοχές στον αντίπαλο. Αντίθετα το spacing της Ακαδημίας επιθετικά ήταν σωστό. Με απλά side picks η μπάλα περνούσε εύκολα στο ποστ με τον 13 να βλέπει όλες τις πάσες είτε σε κόψιμο είτε σε spot συμπαίκτες του στη weak side. Όταν μπήκε ο 12, πήρε αμέσως κάποια curls για τα αγαπημένα του σουτάκια μέσης απόστασης. Η αντιμετώπιση του σκριν ήταν πολύ κακή από πλευράς Προοδευτικής. Είδαμε shadow τακτική σε σκριν χαμηλά (στο ύψος των βολών), κάτι που αν δεν φέρεις παίκτη από την αδύνατη πλευρά (συνήθως δεν φέρνεις), γεννά εύκολο καλάθι από κόψιμο για τον αντίπαλο. Σε άλλες περιπτώσεις είδαμε τον Guard να αργεί χαρακτηριστικά μετά το πικ, δημιουργώντας άμεσα ανισορροπία στην άμυνα της ομάδας του.

Όταν «έκατσε» η Ακαδημία

Στα πρώτα 5′ της δεύτερης βλέπουμε την Ακαδημία να “κάθεται” λίγο και να είναι άστοχη, δίνοντας ευκαιρία στο ίδιο διάστημα στην Προοδευτική να επιστρέψει στους 3. Η άμυνα στο σκριν έχει αλλάξει σε ένα τυπικό deny το οποίο όμως δεν είναι έγκαιρο και το ‘5’ της Προοδευτικής έχει ματιές στο καλάθι. Το μεγάλο της πρόβλημα, είναι ότι δεν μπορεί να απαντήσει το μέγεθος του αντιπάλου και αδυνατεί να περάσει την μπάλα μέσα στο mismatch. Να σημειώσουμε ότι ο weak side αμυντικός της Ελευσίνας είναι σχεδόν σε κάθε περίπτωση υποδειγματικός, πάντα έτοιμος να επέμβει και κάπως έτσι η επίθεση της Προοδευτικής κολλάει και αναλώνεται σε μακρινά σουτ, με την Ακαδημία να ελέγχει το rebound. Τρομερά θρασύ τρίποντο του ‘6’ και αργότερα ένα ακόμα για την Ελευσίνα αποκαθιστούν την τάξη.

Τα θέματα της Προοδευτικής

Η Ακαδημία δουλεύει αρκετά καλά κάποια cross screens στα οποία ο ψηλός λειτουργεί ως “δόλωμα” για να πάρει μαζί του την άμυνα και να το εκμεταλλευτεί ο κοντός με Pop out. Η Προοδευτική συνεχίζει να έχει θέματα στα σκριν, δεν βγάζει νεύρο και ο αμυντικός της χάνει αρκετά δευτερόλεπτα, αναγκάζοντας κάποιον από τη weak side να κλείσει στον άξονα και έτσι στρώνει το χαλί στην επίθεση της Ελευσίνας. Επίσης είναι κάκιστη επιθετικά σουτάροντας μετά το πρώτο σκριν σε πολλές περιπτώσεις και δίνοντας γρήγορο ρυθμό στο ματς. Δεν χρησιμοποιούν σωστά τα φάουλ τους και ΚΥΡΙΩΣ δεν ενοχλούν ΚΑΘΟΛΟΥ την εισαγωγική πάσα. Ειλικρινά δεν έχω ξαναδεί στο φτερό τον περιφερειακό να περνάει την μπάλα στον ψηλό με πάσα στήθους (!!!). Ο 9 από την Ακαδημία κάνει θραύση σε αυτό το διάστημα αφού διαβάζει κάθε κενό και κάθε αδράνεια του προσωπικού του αμυντικού και τελειώνει όλες τις φάσεις, εύκολα και ωραία.

Το β΄ημίχρονο

Στην τρίτη περίοδο η Προοδευτική βγάζει κάποια διπλά ωραία staggered picks με τον πρώτο σκρίνερ να κάνει dive και τον δεύτερο pop out. Γιατί δεν τα έβγαλε πιο νωρίς;

Την ίδια ώρα επιθετικά η Ακαδημία έχει βρει τοίχο σε πολλές περιπτώσεις (έχει μπει και ο κόσμος δυνατά στην εξίσωση) και η Προοδευτική βρίσκει ένα πολύ καλό διάστημα.

Ανορθόδοξη επίθεση αλλά μεγάλο τρίποντο του 13 και η διαφορά στους 8. Η Ακαδημία απαντά με εξαιρετική πάσα-μαχαίρι του 6 στην αδύνατη πλευρά που με έξτρα πάσα βρίσκει αφύλαχτο τον 10 που με σαδιστικό τρίποντο κόβει τη φόρα της Προοδευτικής.

Τέλος, στην 4η περίοδο τίποτα το αξιόλογο. Κούραση, νευρικότητα, με την Ακαδημία να διαχειρίζεται το  καλό της προβάδισμα  και να κερδίζει δίκαια.

Μια κουβέντα για τον «10» της Ακαδημίας

Ο 10 είναι ωραίος παίκτης, υπόγειος με σπουδαία ταχύτητα και χειρισμό. Αεικίνητος, κόβει πολύ καλά, χτυπάει σε close outs και μετά το pick πολύ σωστός, διαβάζει, αλλά προσωπικά κρίνουμε ως ακατάλληλη επιλογή τα πολλά σουτ που παίρνει από τα 6 μέτρα. Τα θεωρούμε  αναποτελεσματικά και αν ήμασταν προπονητές,  πάντα θα τα δίναμε στον αντίπαλο. Δίποντο από τα 6 μέτρα έχει αξία για την άμυνα.

Επιμέλεια: Outsider

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ