Συνεχόμενες ήττες: Πώς την «παλεύουν» παίκτες και προπονητές – «Στοίχημα» ο ρεαλισμός

Η ήττα είναι μια από τις πιο δύσκολες εμπειρίες που πρέπει να περάσει κάθε αθλητής ή προπονητής σε όλα τα επίπεδα. Από την Ευρωλίγκα και το NBA μέχρι τα τοπικά της ΕΣΚΑ και της Εσκανά. Οι επαναλαμβανόμενες ήττες μπορούν να επηρεάσουν το ηθικό και τα κίνητρα μιας ομάδας, δημιουργώντας έλλειψη αυτοπεποίθησης. Ωστόσο, μια ήττα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ευκαιρία για βελτίωση.

Αποδοχή της πραγματικότητας

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των επαναλαμβανόμενων απωλειών είναι η αποδοχή της πραγματικότητας. Είναι σημαντικό για την ομάδα να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι χάνει παιχνίδια και ότι η κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει μέχρι να κάνει αλλαγές στη στρατηγική της.

Μόλις η ομάδα αποδεχτεί την τρέχουσα κατάστασή της, θα πρέπει να αφιερώσει λίγο χρόνο για να σκεφτεί τι πήγε στραβά και ποιοι είναι οι στόχοι της. Μια ειλικρινής αξιολόγηση σε παίκτες και προπονητές, θα προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στην αλλαγή του διακόπτη.

Η σωστή διαχείριση μιας ήττας δεν σημαίνει ξεχνάω την προηγούμενη κακή εμφάνιση. Σημαίνει εστιάζω, «επιλέγω να εστιάζω» στον επόμενο αγώνα, στην επόμενη εμφάνιση με θετική σκέψη και αισιοδοξία. Το κλειδί λοιπόν της διαχείρισης μιας ήττας είναι η αξιολόγηση της απόδοσης, ο εντοπισμός των λαθών και η δημιουργία ενός σχεδίου δράσης για το μέλλον.

Η συζήτηση των προτάσεων

Η εστίαση θα πρέπει να γίνει στις λύσεις και το μέλλον. Να εντοπιστούν τα «θέματα» και πάνω σε αυτά να γίνει το λίφτινγκ. Ο θυμός και η απόδοση ευθυνών ενδέχεται να φέρει το αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Στόχος θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη ρεαλιστικών στόχων που μπορούν να επιτευχθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα, όπως η αύξηση των ωρών προπόνησης ή η βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ παικτών και προπονητών.

Τέλος, είναι σημαντικό για κάθε παίκτη και προπονητή να εστιάζει στην αυτοβελτίωση. Ο καθένας θα πρέπει να θέτει προσωπικούς στόχους για τον εαυτό του, ώστε να μπορεί να εργαστεί για τη βελτίωση του δικού του πεδίου αντί να βασίζεται αποκλειστικά στις προσπάθειες των άλλων. Επιπλέον, ο καθένας θα πρέπει να προσπαθεί να διατηρεί μια αισιόδοξη στάση καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Κλείνοντας, προφανώς και η ήττα δεν είναι διασκεδαστική, αλλά δεν συνεπάγεται την καταστροφή. Με όπλα την ειλικρίνεια, την πραγματική θέληση για βελτίωση και σκληρή δουλειά, όλα αλλάζουν και δεν θα αργήσουν τα αποτελέσματα!

Επιμέλεια: Σπύρος Κόγκας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ