Επιτακτική αναθεώρηση της προπόνησης στην Γλυφάδα – Πανεπιστήμιο «αμύνης» ο Αστέρας

Μια επαγγελματική και σχετικά εύκολη νίκη πέτυχε ο Αστέρας Αγ. Δημητρίου στην Γλυφάδα, επικρατώντας της τοπικής ομάδας με 70-60 για την 11η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α΄Ανδρών στην Εσκανά

Στο τεχνικό επίπεδο που προσεγγίζει το «The Momentum.gr» θα σταθούμε στο α΄ημίχρονο του αγώνα. Ο Αστέρας σταθερά στο κυνήγι της 4αδας. Δύσκολο το παρόν και το μέλλον της Γλυφάδας στην κατηγορία.

Πάμε παρκέ!

Στο α΄ δεκάλεπτο, ο Αστέρας ήταν εμφανώς ανώτερος. Η Γλυδάφα δεν είχε καμία κατεύθυνση στο παιχνίδι της, πέρα από κάποια double high staggered, έτρεχε μόνο κεντρικά ή side picks, ώστε να απομονωθεί σε συνεργασία 2-2. Η άμυνα του Αστέρα ήταν πάντα διαβασμένη, φέρνοντας βοήθειες έγκαιρα από την base line, οι οποίες είτε έκλεβαν μπάλες, είτε έκοβαν διαδρόμους, είτε δυσκόλευαν αρκετά την πάσα στην αδύνατη πλευρά. Εξαιρετική η Pack Line Defence του «8» στην αδύνατη πλευρά, όπου αμυνόταν σε δυο παίκτες ταυτόχρονα σε τέτοιες περιπτώσεις. Πολύ καλές και οι επιστροφές του Αστέρα.

Ο Αστέρας στην επίθεση, προσπάθησε εξ αρχής να περάσει την μπάλα μέσα. Χρησιμοποίησε flex screens για τον 8, ο οποίος είχε εξαιρετικό vision, βλέποντας τον ελεύθερο συμπαίκτη του, όταν η αντίπαλη άμυνα μάζευε μέσα.

Ο Αστέρας στη ζώνη 2-3 που παρέταξε η Γλυφάδα στο τέλος του 1ου δεκαλέπτου, σταμάτησε την ντρίμπλα και περνούσε την μπάλα είτε χαμηλά στο ποστ στον «33» είτε στις βολές μετά το cut του φτερού, ο οποίος εκεί είχε πολλές επιλογές. Αν και ανταποκρίθηκε άμεσα και με καλό βαθμό, κατάφερε μόνο μια φορά να βρει καλάθι.

Κακή εικόνα στο 2ο δεκάλεπτο

Η Γλυφάδα προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί το switching του Αστέρα και να ποστάρει ανελέητα. Διάβαζε άριστα τις βοήθειες των φιλοξενούμενων και συνέδεε άψογα τη δυνατή με την αδύνατη πλευρά, ωστόσο ήταν πανηγυρικά άστοχη, αφού τα εντελώς ελεύθερα σουτ της στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν άστοχα. Μόνο όταν αποφάσισαν να χτυπήσουν σε close out με drive είδαν κάποια καλύτερα αποτελέσματα.

Ο Αστέρας μάζευε αρκετά την άμυνα προς τα μέσα, διότι ήθελε να εξασφαλίσει το αμυντικό rebound και να χτυπήσει στον αιφνιδιασμό την πολύ κακή αμυντική ισορροπία της Γλυφάδας.

Οι γηπεδούχοι έπαιξαν σε όλο το Β δεκάλεπτο ζώνη 2-3 και πράγματι έβαλαν δύσκολα στους αντιπάλους τους, οι οποίοι ενεργοποίησαν κάποια εσωτερικά screens και κάποια flares στην αδύνατη πλευρά και μετακινούσαν σωστά την μπάλα. Ωστόσο τα θετικά αποτελέσματα της Γλυφάδας δεν οφείλονται τόσο στο δικό τη effort όσο στην αντίστοιχη αφλογιστία του Αστέρα, ο οποίος πελάγωνε όταν έπρεπε να τελειώσει τη φάση.

Εξαιρετικά τα Cuts στο ύψος των βολών, τα οποία σχημάτιζαν τρίγωνα πλευράς και έδιναν ευκαιρία για άμεση εκτέλεση, σύνδεση με την αδύνατη πλευρά ή high low.

Oι συμβουλές στις δύο ομάδες

Συμβουλεύουμε τον Αστέρα σε ανάλογες περιπτώσεις να προσθέσει ένα back cut από τον παίκτη της weak side ή να τοποθετήσει σε αυτό το κενό τον καλύτερο παίκτη του σε σουτ μέσης απόστασης και να δουλέψει λίγο περισσότερο στην άμυνα στα screens, χωρίς να αλλάζει τόσο γρήγορα (πολλές φορές βολεύει τον αντίπαλο).

H  Γλυδάφα πρέπει να προπονηθεί στο σουτ μέχρι να λιώσουν τα παπούτσια τους και φυσικά στην αμυντική τους ισορροπία. Αν γίνει (σχεδόν βέβαιο) η μεταγραφή του Εμμανουηλίδη, σίγουρα θα ανοίξουν οι χώροι και ενδεχομένως να βελτιωθεί η συνολική επιθετική λειτουργία της ομάδας, αλλά πρέπει να συνεισφέρουν όλοι σε αυτό τον τομέα.

Επίσης να δουλέψουν και άλλες ζώνες (1-3-1 ή 2-1-2) και να τζογάρουν λίγο περισσότερο σε ελεγχόμενα τρίποντα από γωνίες.Εφόσον φυσικά φαίνεται να έχουν θέμα στο conditioning και δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε 40λεπτο man to man

Επιμέλεια: Outsider

Πηγή βίντεο: Basketoupoli

Διαβάστε ΕΔΩ την ανάγνωση της αγωνιστικής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ