Το «ροντέο» ευνόησε τον ΑΟΝΑ – Έμεινε από δυνάμεις η διαβασμένη Δραπετσώνα

Mεγάλος νικητής του ντέρμπι της 10ης αγωνιστική για την Α΄Ανδρών της Εσκανά αναδείχθηκε ο ΑΟΝΑ, επικρατώντας με 72-60 επί της Δραπετσώνας.

Πάμε να διαβάσουμε την τεχνική προσέγγιση του παιχνιδιού στα πρώτα τρία δεκάλεπτα του αγώνα!

Ο ΑΟΝΑ προσπαθεί μέσω εισαγωγικής πάσας στο elbow να τρέξει μια A-Set επίθεση (Horns, απλώς όταν είναι απέναντι σε ζώνη, όπως εδώ της Δραπετσώνας, λέγεται A-Set) και να τρέξει αρχικά με hand off κι έπειτα με pick ένα staggered, ώστε να δημιουργήσει καταστάσεις. Δεν θα λέγαμε ότι αποσκοπεί κάπου αυτό, δεν δούλεψε ιδιαίτερα.

Στην άμυνά του ο ΑΟΝΑ (επίσης 2-3 ζώνη) παίζει αρκετά under και δεν βάζει δύσκολα στη Δραπετσώνα, δείχνοντας ότι θέλει να… τη βγάλει καθαρή, χωρίς να κοπιάσει.

Ξανά με Horns (γυρνάει αμέσως σε man to man η Δραπετσώνα), ο ΑΟΝΑ ψάχνει μέσα από re-picks να δημιουργήσει ρήγμα και να επιτεθεί σε close out. Στο 6:30 του βίντεο, αγνοείται η help defence από τη weak side των φιλοξενούμενων.

Οι δυο ομάδες ψάχνουν τον αιφνιδιασμό ενώ αμφότερες έχουν κακή transition άμυνα. Αρνητικότατος πρωταγωνιστής το «41» του ΑΟΝΑ, καθώς δεν βοηθάει επιθετικά, δεν μπορεί να δημιουργήσει ευνοϊκή συνθήκη για post επίθεση και δεν δουλεύει για το rebound.

Ο ΑΟΝΑ επιμένει σε Horns αυτή τη φορά με screen the screener και give n’ go τακτική, ώστε να χτυπήσει ξανά την αδύνατη πλευρά της Δραπετσώνας, η οποία όπως έχουμε επισημάνει πολλάκις, έχει θέματα σε αυτό το κομμάτι.

Η άμυνα του ΑΟΝΑ στην ζώνη είναι φαιδρή. Η Δραπετσώνα αμύνεται καλά στο σκριν με τον κοντό να παίζει σκιά και τον ψηλό help n’ recover, ώσπου να επιστρέψει ο Guard.

Ο 10 του ΑΟΝΑ παίζει σωστά off ball, δημιουργώντας γωνία πάσας και “σετάροντας” τον αμυντικό του, όταν οι συμπαίκτες του τρέχουν Picks στο high post. Έτσι εκμεταλλεύεται κάθε εκατοστό και βρίσκει καλή εκτέλεση από μακριά (11:35)

Στο 12:35 ο ΑΟΝΑ βγάζει μια εξαιρετική motion επίθεση με staggered για τον πλάγιο και άμεσο και σωστά συγχρονισμένο double sceen (φράχτης) για τρίποντο από τις 45 μοίρες. Κρίμα που δεν μπαίνει.

Floppy Action για τον ΑΟΝΑ, η Δραπετσώνα ακολουθεί με shadow, ωστόσο δεν δημιουργείται κάποια ιδιαίτερη συνθήκη και εδώ θέλουμε να σταθούμε. Ο ΑΟΝΑ τρέχει αρκετά από τα συστήματά του χωρίς αντίκρισμα. Δεν είναι κακές σκέψεις, αλλά είτε δεν έχουν δουλευτεί καλά, είτε (και αυτό είναι το χειρότερο) οι παίκτες δεν έχουν πίστη στο πλάνο.

Β΄Δεκάλεπτο

Στο δεύτερο δεκάλεπτο, όταν η Δραπετσώνα πασάρει στο φτερό, βγαίνει τώρα ο παίκτης της πρώτης γραμμής άμυνας (ζώνη 2-3), ενώ στο πρώτο δεκάλεπτο έβγαινε ο ένας από τους τρεις πίσω.

Πολύ ωραία figurate επίθεση στο 19:10 από τον ΑΟΝΑ που καταλήγει σε έξοχο κεντρικό PnR. H Δραπετσώνα στη ζώνη 2-3 του ΑΟΝΑ τοποθετεί έναν παίκτη ανάμεσα από τους δυο ψηλά στο high post που δίνει εσωτερικά σκριν, για να δημιουργηθεί συνθήκη και ανισορροπία στην αντίπαλη άμυνα.

Ο ΑΟΝΑ δουλεύει πολύ καλά κάποια τρίγωνα πλευράς με hand offs και screen the screener. Πρέπει να πατήσει πιο πολύ εκεί στο μέλλον. Έχει καλή υποδομή. Έχει επίσης και καλό αμυντικό transition (αμυντική ισορροπία υποδειγματική, όταν εκτελούν επίθεση χαμηλά στο ποστ).

Η Δραπετσώνα ωστόσο διαβάζει άριστα τη ζώνη, ο 5 μοιράζει εξαιρετικά και με μόλις μια πάσα μπορεί να κόψει στα δυο την αντίπαλη άμυνα. Πολύ καλές επίσης side συνεργασίες από τον ΑΟΝΑ επαναλαμβάνω.

Η Δραπετσώνα βγάζει κάποιες full court press 2-1-1-1 άμυνες που κάνουν δουλειά, βάζοντας πίεση και άγχος στους γηπεδούχους. Στη συνέχεια η Δραπετσώνα παίζει δυο αλλεπάλληλα picks στην αριστερή πλευρά της ζώνης. Αρχικά ένα πάνω στην μπάλα και μετά ένα down στο φτερό με στόχο είτε το σουτ του φτερού είτε το dive του ψηλού.

Στα τελευταία λεπτά του ημιχρόνου η Δραπετσώνα το γυρνάει σε ζώνη 2-3 όταν ξαναμπαίνει ο 41, ενώ ο ΑΟΝΑ χτυπάει στη φλοτ άμυνα των φιλοξενούμενων και βρίσκει δυο σουτ-φιλιά ζωής, τα οποία ήταν πολύ κομβικά για την εξέλιξη του ματς.

Γ΄ Περίοδος

Ο ΑΟΝΑ βρίσκει πιο εύκολα καλάθια στην 3η περίοδο.

Βάζει πιο εύκολα την μπάλα στο ζωγραφιστό και έχει καλύτερες εκτελέσεις από μακριά. Είχαμε θίξει το condiitoning της Δραπετσώνας παλαιότερα. Μήπως εδώ κάνει την εμφάνισή του;

Όταν ο ΑΟΝΑ γυρίζει σε man to man παίζει shadow και under κυρίως στα picks. Η Δραπετσώνα θέλει να χτυπήσει τον 41 και το πετυχαίνει όταν μετά το short roll του 7, χτυπάει είτε με σουτ μέσης απόστασης είτε με short drive.

Τρέχει είτε side picks για απομόνωση είτε κεντρικά με παράλληλα flares στο πλάι κυρίως ως δόλωμα. Η Δραπετσώνα επίσης έβαλε και κάποια φλεξ σκρινς στο παιχνίδι της για να ποστάρει. Γενικά στην 3η περίοδο το παιχνίδι πήρε μια πιο “ροντέο” μορφή που ευνόησε ξεκάθαρα τον ΑΟΝΑ.Τέλος, ακολούθησε ένα συρτό μπάσκετ, σκυλομαχίες, πάνω κάτω μπάλες χωρίς πολλές διακοπές και μεγάλα σουτ στο τέλος του χρόνου και υπό πίεση από τον ΑΟΝΑ που σκότωσαν (με μεγάλη δόση τύχης) τη Δραπετσώνα…

Συνοψίζοντας, ο ΑΟΝΑ πρέπει να εγκαταλείψει την άμυνα ζώνης οριστικά και αμετάκλητα. Του κάνει κακό και δεν τον εξυπηρετεί σε τίποτα. Η Δραπετσώνα χρειάζεται βελτίωση στην άμυνα της weak side και στο conditioning με άνοιγμα του rotation. Αν δώσει βάρος σε αυτούς τους τομείς, θα αλλάξει αγωνιστικό πρόσωπο.

ΥΓ: Με ενίσχυση του ΑΟΝΑ στο «5» θα αλλάξουν τα δεδομένα για την τύχη της ομάδας στο πρωτάθλημα

Επιμέλεια: Outsider

Πηγή βίντεο: Basketoupoli

Διαβάστε ΕΔΩ την ανάγνωση της 10ης αγωνιστικής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ