O «τρόμος» της Ακαδημίας στο ανοιχτό γήπεδο και η καθυστερημένη ζώνη του ΑΟΝΑ

Σημαντική για την ψυχολογική συνέχεια του πρωταθλήματος ήταν η νίκη της Ακαδημίας Ελευσίνας επί του ΑΟΝΑ για την 9η αγωνιστική του πρωταθλήματος στην Α΄Ανδρών της Εσκανά.

Το παιχνίδι «κόπηκε» στα δύο, με το Α΄μέρος να ανήκει στους φιλοξενούμενους και το Β΄μέρος στους γηπεδούχους.

Πάμε να εξηγήσουμε το γιατί, με αγωνιστικά κριτήρια!

Οι δύο ομάδες παρουσιάστηκαν νευρικές στο πρώτο δεκάλεπτο.

Ο ΑΟΝΑ επικράτησε στο ζωγραφιστό. Αν και δεν έβαλε καλάθια από εκεί, έφθειρε τον αντίπαλο κι βρήκε ισορροπία στο παιχνίδι του μέσα από το post. Αμυντικά έδινε εξοχές βοήθειες στα base line drives της Aκαδημίας και έβγαλε άμυνες με κλεψίματα και εύκολα καλάθια στον αιφνιδιασμό

Η Ακαδημία με το γνωστό της pass n cut προσπάθησε να δημιουργήσει καταστάσεις missmatch, όμως η under τακτική του ΑΟΝΑ την έσπρωξε σε σουτ στα οποία δεν ήταν εύστοχη. Ήταν αρκετά νευρική και βρήκε καλάθια μέσα από αιφνιδιασμό ή συνεργασίες πλευράς 2-2 όπως συνέβη στο πρώτο τους καλάθι.

Το νευρικό β΄ δεκάλεπτο των γηπεδούχων

Στη δεύτερη περίοδο η νευρικότητα της Ακαδημίας συνεχίζει να φαίνεται από τα πολλά λάθη και τα εύκολα άστοχα καλάθια.Οι φιλοξενούμενοι χτυπούν κυνικά στον αιφνιδιασμό και σε όλα τα under με μεγάλη ευστοχία από έξω.

Η Aκαδημία παρουσιάζει ένα zipper cut μέσω του οποίου επιδιώκει είτε εκτέλεση του κοντού είτε παιχνίδι high low, με τον αμυνόμενο του αονα να παίζει front άμυνα. Το «φτερά» της Ακαδημίας σωστά έχουν πάρει θέση στις γωνιές, οπότε αποτρέπουν τη βοήθεια από τον δικό τους αμυντικό

Η Ακαδημία προσπαθεί να βγάλει κάποιες παγίδες στο κέντρο του γηπέδου αλλά το διαβάζει σωστά ο ΑΟΝΑ. Το «8» των φιλοξενούμενων πυροβολεί ασταμάτητα στο under.

Η Ελευσίνα παρουσιάζει και κάποιες πιέσεις σε όλο το γήπεδο όπως μια 2-2-1 full court press που αναγκάζει τους φιλοξενούμενους σε λάθος. Πολύ καλό παιχνίδι στον αιφνιδιασμό, με τους παίκτες να τρέχουν άριστα τους διαδρόμους Ο ΑΟΝΑ συνεχίζει να παίζει εξαιρετική help defence στο post.

Το β΄ημίχρονο της Ακαδημίας

Στην τρίτη περίοδο όμως το ματς μετατρέπεται σε «run and gun» και αυτό βολεύει τους γηπεδούχους κατά κανόνα. Η Ελευσίνα βρίσκει τρίποντο στο transition και στην αδύνατη πλευρά,  συνεχίζοντας να πιέζει σε όλο το γήπεδο.

Η Ελευσίνα στο 3ο έχει πάρει για τα καλά τον έλεγχο με την έδρα της. Πολύ καλός ο πιτσιρικάς ο αριστεροχειρας και σε άμυνα και σε επίθεση. Το «41» του αονα αν και τροφοδοτήθηκε αρκετά, δεν απέδωσε όσο θα έπρεπε και αμυντικά πολύ μέτριος.

Η Ελευσίνα βγάζει από το συρτάρι κάποιες weave επιθέσεις στην 3η περίοδο

Χτυπάνε σε αδύνατη πλευρά αφού δεν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος μετά τα picks ενώ στέλνουν τον ψηλό τους σε cut στις βολές για να πάρει μπάλα. Ο ΑΟΝΑ έχει αποσυνδεθεί από το καλάθι, φαίνεται ότι έχει χάσει τη συγκέντρωση του αφού οι παίκτες του εκτελούν σχεδόν από την πρώτη πάσα. Το τρίποντο που βρίσκει η Ελευσίνα δε, στην εκπνοή της 3ης περιόδου, όλα τα λεφτά

Άργησε ο ΑΟΝΑ

Κάπου στο τέλος της 3ης και στην 4η ο αονα γυρνάει σε ζώνη 2-3

Ίσως να άργησε. Το γήπεδο είχε πια κατηφορίσει και η Ακαδημία στο ανοιχτό γήπεδο έσπερνε τρόμο Αντίθετα οι επιθέσεις του ΑΟΝΑ συνεχίζουν να είναι κακές

Η Ακαδημία πιέζει πολύ καλά σε απόσταση μιας πάσας και ελέγχει πλήρως το ριμπάουντ. Η άμυνα ζώνης του ΑΟΝΑ είναι πιο κινητική από όσο πρέπει και έτσι η Ελευσίνα βρίσκει εύκολα καλές ματιές προς το καλάθι και αφού έχει το momentum, ευστοχεί.

Συμπεράσματα

Η Aκαδημία κρατά το τρομερό της δεύτερο ημίχρονο, τον τρόπο που έμπαινε στις ευθείες πάσας και έκλεβε μπάλες και το παιχνίδι της στον αιφνιδιασμό. Κρατά επίσης, την καλή της συμπεριφορά στη ζώνη.

Ο ΑΟΝΑ πρέπει να πάει παρακάτω και να συνεχίσει. Δεν ήταν η μέρα του. Πολύ προσεγμένη η άμυνα βοήθειας στο χαμηλό post.

Ωστόσο εξ αρχής το πλάνο του στην επίθεση ήταν να σουτάρει ακατάπαυστα. Στο πρώτο ημίχρονο ήταν πολύ εύστοχος και έμεινε κοντά στο σκορ. Στο β΄ μέρος, όμως «τα έσπασε». Και σε συνδυασμό με τα πολλά λάθη, κόπηκε στα δύο κυριολεκτικά. Δεν υπήρχε καμία σύνδεση μεταξύ άμυνας και επίθεσης.

Επιμέλεια: Outsider

Διαβάστε ΕΔΩ την ανάγνωση της 9ης αγωνιστικής

Πηγή βίντεο: Basketoupoli

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ