«Ερμής Αργυρούπολης – Δραπετσώνα»: Η εικόνα των ομάδων στα δύο ημίχρονα – Τι πρέπει να δουλέψουν

Μεγάλος νικητής της 6ης αγωνιστικής ο Ερμής Αργυρούπολης για το πρωτάθλημα της Α΄ Ανδρών. Η νίκη αποκτά ξεχωριστή σημασία, καθώς επιτεύχθηκε εις βάρος ενός άξιου διεκδικητή της φετινής ανόδου, την Δραπετσώνα.

Στον απόηχο λοιπόν της αναμέτρησης, μπαίνουμε στο κλίμα των ομάδων και της προπονητικής διαδικασίας, καθώς φέτος όλοι θα ζήσουν μαραθώνιο.

Ζητούμενο το μέτρο στις εκδηλώσεις χαράς και λύπης! Ακολουθεί το scouting report ολόκληρου του παιχνιδιού.

Τζάμπολ!

A΄Ημίχρονο

Η Δραπετσώνα επιθετικά παίζει περισσότερο συνεργασίες 2-2 με τους κοντούς να μην εκμεταλλεύονται καλά τα screens των συμπαικτών τους. Ο Ερμής παίζει μόνιμα βάθος και δίνει τα σουτ μέσης απόστασης ή και κάποια στοχευμένα τρίποντα. Αντίθετα στη δική του επίθεση ο Ερμής κοιτάει μέσα από flex screens να παίξει στο post.

Παίζει είτε με Pop out σε αυτό το screnn, ώστε να πάρει την μπάλα στο low post, είτε με fade ώστε να βγει στις βολές και να σουτάρει. Η άμυνα της Δραπετσώνας αδρανεί, αφού δεν καταφέρνουν να επικοινωνήσουν και να αλλάξουν έγκαιρα και ούτε δίνεται μάχη να πάρει ο ψηλός την μπάλα λίγα εκατοστά πιο μακριά. Όταν επέλεξαν double team, η άμυνα της αδύνατης πλευράς ήταν πολύ κακή με τα close outs να εκτελούνται σε μεγάλους χρόνους.

Η Δραπετσώνα στα pick του αντιπάλου ακολουθεί με σκιά ή με under. Σε λίγες περιπτώσεις η βοήθεια στο post ήταν έγκαιρη.

Αντίθετα, επιθετικά αναλώνεται αρκετά σε passing game στην περιφέρεια με ανούσια screens, αδυνατώντας να περάσει προς το καλάθι. Η άμυνα αδύνατης πλευράς του Ερμή είναι και πάλι ετεροχρονισμένη και άκαιρη (το ίδιο είχε συμβεί και στον αγώνα εναντίον του Ίκαρου Ν. Σμύρνης)

Η αδυναμία της Δραπετσώνας να χτυπήσει χαμηλά αλλά και η αστοχία της από μακριά, ωθούν τον Ερμή να παρατάξει μια ζώνη 1-3-1.

Ο Ερμής χτυπάει πολύ με fade στο screen. Πιάνει απροετοίμαστη γενικά την άμυνα της Δραπετσώνας που θέλει βελτίωση. Δεν φαίνεται τόσο αδύναμη όσο αδιάφορη. Οι παίκτες δεν κοπιάζουν και παραχωρούν εύκολα εκατοστά, ενώ έχουν τα προσόντα να υποστηρίξουν την αντίσταση και για τον λόγο αυτό επιμένουμε σε αυτή την κριτική.

H Δραπετσώνα παίρνει καλό βαθμό στους δευτερεύοντες αιφνιδιασμούς. Αντίθετα ο Ερμής στο αμυντικό transition είναι κακός.

Η Δραπετσώνα επιθετικά προσπαθεί σε συνεργασία τριών να παίξει ένα απλό pass n’ cut, όσο τα φτερά “κροσάρουν”. Όμως το crossing των φτερών είναι τόσο αργό και απαθές που χάνει το νόημά του, το οποίο είναι να βάλει ένα “δόλωμα” στην άμυνα. Περπατώντας φυσικά και η άμυνα δεν θα ασχοληθεί μαζί σου και θα κλείσει μέσα, κόβοντας το drive

Ο Ερμής παρουσιάσει μια Box διάταξη με 4 έξω και έναν μέσα, το 24.Η Δραπετσώνα ρισκάρει να δώσει βοήθεια με παίκτη της δυνατής πλευράς και δικαιώνεται.

Βλέπουμε στα μέσα της 2ης περιόδου τη Δραπετσώνα να αναμειγνύει τρίτο παίκτη σε συνεργασία PnR στην κορυφή και δικαιώνεται. Μάλλον πρέπει να το δουλέψει περισσότερο αυτό σε αγώνες, όπως επίσης και την transition επίθεσή της, που φαίνεται να είναι σε καλό επίπεδο.

Η Δραπετσώνα το γύρισε και σε ζώνη σε κάποια στιγμή (3-2) αλλά το πλήρωσε, αφού άφησε αμέσως εύκολα σουτ. Γενικά το θέμα της είναι αμυντικό, δεν υπάρχει επικοινωνία και ξεκάθαρη κατεύθυνση, όσον αφορά τα συνεχή screens του αντιπάλου. Επίσης, παρατηρείται μια οκνηρία στο αμυντικό rebound.

Η ευστοχία της Δραπετσώνας στη 2η περίοδο, αναγκάζει την άμυνα του Ερμή να αλλάξει και από drop να πάει σε Shadow (σκιά) με τον ψηλό να παίζει deny.

Πλέον το γήπεδο έχει ανοίξει για την Δραπετσώνα, που ωστόσο δυσκολεύεται πολύ αμυντικά και στα back screens των γηπεδούχων, έχει απαντήσει με αλλαγές και front άμυνες στα mismatches, που όμως και πάλι δεν δουλεύουν καλά.

Β΄Ημίχρονο

Ο Ερμής στο Β’ μέρος ανεβάζει την άμυνά του σε πίεση στα 3/4 του γηπέδου. Φαίνεται να έχει πλεονέκτημα στο φυσικό επίπεδο εκτός από την έδρα και να θέλει να το κεφαλαιοποιήσει.

Η Δραπετσώνα έχει ξεκινήσει αρκετά άστοχη, όπως και στο 1ο δεκάλεπτο, όμως καταφέρνει να χτυπήσει κάθετα μετά από αδράνεια του 24 που ενώ παίζει βάθος και έχει μόνο μια δουλειά να κάνει, αφού ουσιαστικά το σουτ του screener δεν είναι φόβος για την άμυνα της ομάδας του, αδρανεί και επιτρέπει εύκολο καλάθι.

Η Δραπετσώνα γυρνάει σε 2-3 ζώνη.Ο Ερμής με πάσες την μετακινεί και με ένα απλό pick βάζει καλάθι.

Η ζώνη συνεχίζεται από τη Δραπετσώνα. Ο Ερμής γενικά φαίνεται παιγμένος σε τέτοιες καταστάσεις και βρίσκει καλές ματιές στο καλάθι. Φαίνεται να έχει περισσότερα χιλιόμετρα γενικά σαν σύνολο.

Ενώ ο Ερμής αντιμετωπίζει πολύ καλά τη ζώνη, αστοχεί σε αλλεπάλληλα ελεύθερα σουτ και φαίνεται να πελαγώνει. Η αχίλλειος πτέρνα της Δραπετσώνα στο ριμπάουντ, όμως δεν την αφήνει να πάρει το μάξιμουμ από την αμυντική της επίδοση.

Οι αμυντικές επιλογές των πάγκων στο γ΄δεκάλεπτο

Το σκηνικό γενικά στην 3η περίοδο έχει στραφεί γύρω από αυτή την αμυντική τακτική.

Βλέπουμε και μια Box and 1 άμυνα της Δραπετσώνας με έναν παίκτη πάνω στο 17 του Ερμή και 4 παίκτες σε αμυντική διάταξη κουτιού.

Γενικά στο 3ο δεκάλεπτο οι δυο ομάδες ήταν τραγικά άστοχες. Καθόλου τυχαίο, ότι μιλάμε για το λιγότερο παραγωγικό δεκάλεπτο του ματς με μόλις 19 πόντους από τις δυο ομάδες αθροιστικά. Πολύ σημαντικό το ότι ο Ερμής με τέτοια αστοχία κατάφερε να χτίσει ακόμα μεγαλύτερη κιόλας διαφορά.

Ο Ερμής γενικά ψάχνει πράγματα, δουλεύει απέναντι στη ζώνη που τόσο τον δυσκόλεψε στην 3η περίοδο.

Ψάχνει κροσαρίσματα χαμηλά, ψάχνει πάσες μεταξύ των δυο φτερών από την μια πλευρά στην άλλη (κάτι που γενικά οι προπονητές απαγορεύουν, αλλά όταν η ζώνη μετακινείται και μαζεύει προς τα μέσα, τότε είναι θεμιτή, ψάχνει short drives με τα δυνατά πατήματα του 13). Μέσα από ένα τέτοιο short drive μάλιστα κατάφερε να ενώσει δυνατή με αδύνατη πλευρά και να βάλει ένα τρίποντο τρομερά σημαντικό για την ψυχολογία (42:55 στο βίντεο).

Συμπεράσματα

Το ματς έληξε φυσιολογικά με εύκολη νίκη του Ερμή που τιμώρησε κάθε αδράνεια της άμυνας των φιλοξενούμενων.

Η Δραπετσώνα είναι αναμφισβήτητα ποιοτική ομάδα αλλά χρειάζεται περισσότερη προπόνηση και εκγύμναση. Δύο γρήγορα πόδια στην περιφέρεια και κάποια κιλά στο ζωγραφιστό θα την μεταμόρφωναν. Θέλει δουλειά στο αμυντικό rebound, καθώς τα box outs αγνοούνται.  Επιθετικά είναι δυνατή στο ανοιχτό γήπεδο με καλές αποφάσεις, αφού υπάρχει άφθονο ατομικό ταλέντο.

Ο Ερμής έδειξε σημάδια βελτίωσης. Πρέπει να δουλέψει και αυτός την άμυνά του και δη αυτή της αδύνατης πλευράς που έρχεται ως βοήθεια, ενώ επιθετικά, ίσως να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει τον 24 περισσότερο ως σκαλοπάτι με Short roll μετά τα picks και όχι τόσο ως finisher ή σε post ups. Πρέπει γενικά να εκμεταλλευτεί τα αθλητικά της παιδιά (13 και 5) μέσα από πάσες στην κίνηση (Motion offence) και τους καλούς της σουτέρ σε close out καταστάσεις.

Πηγή βίντεο: Basketoupoli

Επιμέλεια: Outsider

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ